Fågelsundet


Fågelsundet är en i det närmaste intakt fiskeby från tidigt 1800-tal, tillika Upplands största fiskeläge. Det är som ett friluftsmuseum där man fritt kan gå runt.

  • Till start: 141,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Älvkarleby 
  • Avgift: Nej 


Fågelsundet

Detta är Upplands största fiskeläge på vackra Hållnäshalvön.  Fågelsundet finns belagt på kartor sen 1757 men de intressantaste byggnaderna är från 1800-talets första hälft. Här finns även lämningar av hamnlägen från medeltiden.
 
Som i ett friluftsmuseum kan man fritt gå runt och titta på knuttimrade sjöbodar, landbodar och kokhus. På skyltar kan man läsa om byggnaderna. Mellan sjöbodarna finns gistvallar med torkställningar där man förr hängde nät och garn på tork.

Fågelsundet
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Karlholmsbruk
Anlagt på 1720-talet av Charles de Geer när skogen runt Lövsta bruk tagit slut och medfört kolbrist. Bruket är väl bevarat sen smedjan renoverades 1973.
OrtTierp
Örskär och Örskärs fyr...
Örskär är en ö som domineras av den kända fyren och sin orörda natur. Hit tar man sig genom att ta vägfärjan från Öregrund till Gräsö och vidare med båt till södra ön. Resan hit är del av behållningen.
OrtÖsthammar
Älvkarleby.
Detta populära turistmål präglas helt av vatten. Här övade militären sig att bygga broar över vattendrag, man fiskar lax och man utvinner elektricitet.
OrtÄlvkarleby
Tallparken och Tallparksbadet
Strax innan man kommer till Öregrund ligger denna populära park som lockar Öregrundsbor och tillresta. Så bekvämt med detta fina bad och den lilla stadens alla bekvämligheter intill. Badet är både klipp- och strandbad och bjuder på vacker skärgårdsnatur och fin havsutsikt.
OrtÖregrund
Öregrund - promenad
Här pratar vi pittoreskt och gediget. Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. En härlig liten hamn, bedårande havsutsikt och många fina byggnader samt en hel del bra affärer och fik. Vill man vidare så går bilfärjan till Gräsö härifrån.
OrtÖregrund
Pittoreska Öregrund med övernattning och bilfärja till Gräsö
Pittoreska Öregrund, där Trippa har en stadspromenad följs övernattning på Strandhotellet och dagen därpå biltur på Gräsö. Vår rundtur sträcker sig norrut från färjeläget på ön till Örskärssund. Att Gräsö inte upptäckts av flera är synd eftersom det är en av skärgårdens allra...
OrtÖsthammar