Fågelsundet


Fågelsundet är en i det närmaste intakt fiskeby från tidigt 1800-tal, tillika Upplands största fiskeläge. Det är som ett friluftsmuseum där man fritt kan gå runt.

  • Till start: 141,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Älvkarleby 
  • Avgift: Nej 


Fågelsundet

Detta är Upplands största fiskeläge på vackra Hållnäshalvön.  Fågelsundet finns belagt på kartor sen 1757 men de intressantaste byggnaderna är från 1800-talets första hälft. Här finns även lämningar av hamnlägen från medeltiden.
 
Som i ett friluftsmuseum kan man fritt gå runt och titta på knuttimrade sjöbodar, landbodar och kokhus. På skyltar kan man läsa om byggnaderna. Mellan sjöbodarna finns gistvallar med torkställningar där man förr hängde nät och garn på tork.

Fågelsundet
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lövstabruk
Ägt av Louis de Geer, svenska industrins fader, och var på sin tid landets största järnbruk. Här finns mycket att uppleva samt två snitslade promenader.
OrtTierp
Örskär och Örskärs fyr.
Örskär är en ö som präglas av den kända fyren och sin orörda natur. Hit tar man sig genom att ta vägfärjan från Öregrund till Gräsö och vidare med båt till södra ön. Vandrarhem med restaurang.
OrtÖsthammar
Älvkarleby turisthotell - nedlagt
Hotellet med restaurang sägs ligga på "norra Upplands vackraste plats". Byggnaden från 1890-talet har många fina trädetaljer. Menyn är klassiskt svensk.
OrtÄlvkarleby
Älvkarleby.
Detta populära turistmål präglas helt av vatten. Här övade militären sig att bygga broar över vattendrag, man fiskar lax och man utvinner elektricitet.
OrtÄlvkarleby
Forsmarks bruk
Bruket är ett mycket välbevarat vallonbruk och den engelska parken anses vara en av Sveriges vackraste parker. Här finns ett café och Forsmarks Wärdshus.
OrtÖsthammar
Bönan fiskeläge och fyrmuseum
Genuint fiskeläge ute vid havet. I Bönan finns mycket att se och uppleva. Köp nyrökt böckling eller färsk fisk direkt av fiskarna. Besök Böna Fyr eller bada. Avstånd från E4 c:a: 15 min 15 km
OrtGävle