Strömsbergs bruk


Strömsberg är ett komplett bruk med alla industri- och herrgårdsbyggnader från 16 och 1800-talen bevarade. Ofta vald plats för filmer tex Bille Augusts Den goda viljan.

  • Till start: 122,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tierp 
  • Avgift: Nej 


Strömsbergs bruk

Strömsberg är ett komplett bruk med alla industri- och herrgårdsbyggnader från 16 och 1800-talen bevarade. Det kallas även Upplands vita pärla för byggnadernas vitkalkade fasader. Ett av skälen till att så mycket är bevarat är att man blev skonad från ryssarnas bränder då närliggande bruk strök med. Ursprungligen tillverkade man muskötplåt som skulle gå till Söderhamns gevärsfaktori och här drevs verksamheten fram till 1920-talet.
 
Här finns klockstapel, masugn och kolhus, hammarsmedja, rostugnar, våghus, spannmålsmagasin, kvarn, bagarstuga, ångsåg och smedsbostäder bevarat. Herrgårdsbyggnaden är återställd i samma utförande som då Charles de Geer byggde den 1757-58.  En bonus är det Nostalgimuseum som ligger 1 km bort. Fika för den som gillar hembakt och nygräddat gör man på Café Strömsberg. Att det är vackert och ursprungligt här har gjort att många valt att spela in filmer här, exempelvis Bille Augusts Den goda viljan.

Läs mera

Länkar

Strömsbergs bruk
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lövstabruk
Ägt av Louis de Geer, svenska industrins fader, och var på sin tid landets största järnbruk. Här finns mycket att uppleva samt två snitslade promenader.
OrtTierp
Brukstur Nordväst om Uppsala...
Så många som tre bruk passeras på denna omväxlande rundtur. Natursköna Ön i Hedesunda och Gysinge byggnadsvård är två avvikande besöksmål på turen.
OrtTierp
Söderfors bruk
Man tappar andan när man ser ett grekiskt tempel i en engelsk park på den uppländska landsbygden. Söderfors är ett järnbruk med historia som även är i drift.
OrtTierp
Älvkarleby turisthotell - nedlagt
Hotellet med restaurang sägs ligga på "norra Upplands vackraste plats". Byggnaden från 1890-talet har många fina trädetaljer. Menyn är klassiskt svensk.
OrtÄlvkarleby
Örbyhus slott
Här blev Erik XIV förgiftad av sin halvbror Johan.Slott och park kan ses utomhus jämt men Erik XIV:s fängelse, slottspark och vagnsmuseum guidas sommartid.
OrtTierp
Bruksbygder och kuststäder i Uppland
Oavsett tid på året är denna utflykt mycket sevärd. Vackra brukssamhällen och pittoreska kuststäder ger många intryck och en hel del att lära för den vetgirige.
OrtÖsthammar