Strömsbergs bruk


Strömsberg är ett komplett bruk med alla industri- och herrgårdsbyggnader från 16 och 1800-talen bevarade. Ofta vald plats för filmer tex Bille Augusts Den goda viljan.

  • Till start: 122,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tierp 
  • Avgift: Nej 


Strömsbergs bruk

Strömsberg är ett komplett bruk med alla industri- och herrgårdsbyggnader från 16 och 1800-talen bevarade. Det kallas även Upplands vita pärla för byggnadernas vitkalkade fasader. Ett av skälen till att så mycket är bevarat är att man blev skonad från ryssarnas bränder då närliggande bruk strök med. Ursprungligen tillverkade man muskötplåt som skulle gå till Söderhamns gevärsfaktori och här drevs verksamheten fram till 1920-talet.
 
Här finns klockstapel, masugn och kolhus, hammarsmedja, rostugnar, våghus, spannmålsmagasin, kvarn, bagarstuga, ångsåg och smedsbostäder bevarat. Herrgårdsbyggnaden är återställd i samma utförande som då Charles de Geer byggde den 1757-58.  En bonus är det Nostalgimuseum som ligger 1 km bort. Fika för den som gillar hembakt och nygräddat gör man på Café Strömsberg. Att det är vackert och ursprungligt här har gjort att många valt att spela in filmer här, exempelvis Bille Augusts Den goda viljan.

Läs mera

Länkar

Strömsbergs bruk
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lövstabruk
Ägt av Louis de Geer, svenska industrins fader, och var på sin tid landets största järnbruk. Här finns mycket att uppleva samt två snitslade promenader.
OrtTierp
Ullfors bruk...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information.
OrtTierp
Brukstur Nordväst om Uppsala...
Så många som tre bruk passeras på denna omväxlande rundtur. Natursköna Ön i Hedesunda och Gysinge byggnadsvård är två avvikande besöksmål på turen.
OrtTierp
Söderfors bruk
Man tappar andan när man ser ett grekiskt tempel i en engelsk park på den uppländska landsbygden. Söderfors är ett järnbruk med historia som även är i drift.
OrtTierp
Älvkarleby.
Detta populära turistmål präglas helt av vatten. Här övade militären sig att bygga broar över vattendrag, man fiskar lax och man utvinner elektricitet.
OrtÄlvkarleby
Bruksresa från gruva till smide.
Det är rätt otroligt att en stor stenbumling med malm kan bli det finaste stål. På en resa mellan tre orter i Uppland följer man i princip malmens väg från gruva till färdigt smide.
OrtÖsthammar