Örbyhus slott


Här blev Erik XIV förgiftad av sin halvbror Johan.Slott och park kan ses utomhus jämt men Erik XIV:s fängelse, slottspark och vagnsmuseum guidas sommartid.

  • Till start: 98,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tierp 
  • Avgift: Nej 


Örbyhus slott

Slottet är mest känt för att det var här som Gustav Vasas äldste son Erik XIV dog när han blev förgiftad med arsenik av sin halvbror Johan. Slottet kan besökas närsomhelst under året men guidade visningar i Erik XIV:s fängelse, slottsparken och vagnsmuseet ges under nästan hela sommarhalvåret.

Själva slottet är ett barockslott från mitten av 1600-talet uppfört av familjen Banér men den äldsta delen tornet är från 1450-talet och det var där som kungen blev förgiftad. Äldre sevärda byggnader förutom slottet Gråmuren som byggdes av Gustav Vasa som ett extra skydd till tornet.
 
På 1800-talet byggdes tre byggnader. Orangeriet från 1820-talet så att man kunde odla sånt som inte växte naturligt i landet. Spannstallet där man hade drag och ridhästar samt  vagnar och slädar är i vagnssalen som idag är ett vagnsmuseum. Ladugården är visserligen från sent 1800-tal men den är i en gammal slottslik stil med stor innergård. Här kan man äta i Örbyhus golfklubbs restaurang. Slottsträdgården har gårdsförsäljning. Slottsträdgårdens hemsida.

Läs mera

Länkar

Örbyhus slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bruksresa från gruva till smide.
Det är rätt otroligt att en stor stenbumling med malm kan bli det finaste stål. På en resa mellan tre orter i Uppland följer man i princip malmens väg från gruva till färdigt smide.
OrtÖsthammar
Brukstur Nordväst om Uppsala...
Så många som tre bruk passeras på denna omväxlande rundtur. Natursköna Ön i Hedesunda och Gysinge byggnadsvård är två avvikande besöksmål på turen.
OrtTierp
Strömsbergs bruk
Strömsberg är ett komplett bruk med alla industri- och herrgårdsbyggnader från 16 och 1800-talen bevarade. Ofta vald plats för filmer tex Bille Augusts Den goda viljan.
OrtTierp
Lövstabruk
Ägt av Louis de Geer, svenska industrins fader, och var på sin tid landets största järnbruk. Här finns mycket att uppleva samt två snitslade promenader.
OrtTierp
Gimo
En romantisk weekend på Gimo herrgård eller bara en dag på bruket. Knutmassomuséet och pittoreska Stenhusgatan med sina arbetarbostäder är måsten.
OrtÖsthammar
Ulva kvarn.
Ett vackert och omväxlande besöksmål strax norr om Uppsala. Hantverksby, kafé, divershandel, ateljéer, kvarn med fors och naturskön park med picknickmöjligheter.
OrtUppsala