Gimo


En romantisk weekend på Gimo herrgård eller bara en dag på bruket. Knutmassomuséet och pittoreska Stenhusgatan med sina arbetarbostäder är måsten.

  • Till start: 94,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Östhammar 
  • Avgift: Nej 


Gimo

De flesta besökare som kommer hit gör det för en romantisk weekend på Gimo herrgård. Ska du bara stanna över dagen rekommenderas istället en rejäl dos brukshistoria. En tur till Knutmassomuséet och en promenad längs pittoreska Stenhusgatan med sina arbetarbostäder gör tricket. Är du sugen på att vandra längre går dessutom Upplandsleden rakt genom samhället!
 
Järnbruket anlades av kronan år 1615 och många byggnader minner än idag om ortens storhetstid: så här såg det ut runtom på bruken en gång i tiden! Herrgården från 1700-talet är idag hotell- och konferensanläggning men Knutmassomuseet i den gamla kvarnbyggnaden visar vilket rikt bondesamhälle Gimo en gång var. Här kan man också berätta om den dramatiska elden 1649 som tog hela bruket och halva byn med sig när dåtida ägaren Louis De Geer skulle inviga den nybyggda ”nedre hammaren”.

Efter återuppbyggnaden bedrevs här gruvdrift tills masugnen släcktes 1936, men då hade sedan länge jordbruk och sågverk etablerats och tagit över som huvudnäringar (och nedre hammaren flyttat till Rånäs).

Knutmasso är för övrigt en gammal tjugondag Knut-tradition med maskeradkarneval på bruksgatan, som pågår än i vår tid. Överhuvudtaget ser Gimo misstänkt mycket ut att leva kvar i det förgångna, men det beror mest på att alla arbetarbostäder längs Stenhusgatan (förutom en låg länga från 1700-talet) på 70-talet ersattes med nybyggen i samma stil fast med modern komfort och isolering. Idag är Sandviken Coromant största industrin på orten, närmare 700 av Gimos knappt 2700 invånare arbetar där.

Det finns inte jättemycket att göra i själva Gimo förutom att promenera i de vackra omgivningarna (se till att ha sköna skor för vandringslederna är många och ibland långa, till exempel går Upplandsleden tvärs igenom samhället), så en tur hit kan med fördel kombineras med en sväng till Östhammar där det åtminstone sommartid är lite mer liv och rörelse.

Läs mera
Gimo
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Österbybruk
Många upplevelser erbjuds. Herrgården med park, värdshus och Bruno Liljefors ateljé men framförallt ett mycket välbevarat vallonbruk från 1600-talet.
OrtÖsterbybruk
Bruksbygder och kuststäder i Uppland
Oavsett tid på året är denna utflykt mycket sevärd. Vackra brukssamhällen och pittoreska kuststäder ger många intryck och en hel del att lära för den vetgirige.
OrtÖsthammar
Öregrund - promenad
Här pratar vi pittoreskt och gediget. Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder. En härlig liten hamn, bedårande havsutsikt och många fina byggnader samt en hel del bra affärer och fik. Vill man vidare så går bilfärjan till Gräsö härifrån.
OrtÖregrund
Öregrund - guide.
En av Sveriges bäst bevarade trästäder. Upplev en gemytlig hamn, havsutsikt, fina byggnader, bra affärer, krogar och fik. Härifrån går bilfärjan till Gräsö.
OrtÖregrund
Pittoreska Öregrund med övernattning och bilfärja till Gräsö
Pittoreska Öregrund, där Trippa har en stadspromenad följs övernattning på Strandhotellet och dagen därpå biltur på Gräsö. Vår rundtur sträcker sig norrut från färjeläget på ön till Örskärssund. Att Gräsö inte upptäckts av flera är synd eftersom det är en av skärgårdens allra...
OrtÖsthammar
Gräsö - rundtur
Att Gräsö inte upptäckts av flera är synd eftersom det är en av skärgårdens allra mest sevärda. Kanske är det avståndet från Stockholm men samtidigt så tar man sig med vägfärja ända till ön med bil eller buss (Upplandstrafiken). Ön är Sveriges 10:e största och har en nord...
OrtGräsö