Dannemora gruva


En gång Sveriges främsta järnmalmsgruva och är ca 600 meter djup. Stängdes 1992 men togs 2012 åter i drift. Den ursprungliga bruksmiljön är väl bevarad.

  • Till start: 97,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Östhammar 
  • Avgift: Nej 


Dannemora

Denna gamla gruvort ligger i Östhammars kommun. En gång i tiden var Dannemora gruva Sveriges främsta järnmalmsgruva. Gruvan, som är omkring 600 meter djup, stängdes 1992 men 2008 kom arbetet för att återuppta järnmalmsbrytningen igång på nytt, och nu töms gruvan på vatten för att så småningom kunna användas igen.

Förutom gruvan kan Dannemora stoltsera med att orten hade Sveriges allra första ångmaskin från 1728. Idag är den dock skrotad. Dannemora kyrka är också värd ett besök, speciellt för den som är intresserad av historia och arkitektur. Kyrkan tillhör Uppsala stift och dess äldsta delar dateras 1400-tal och är dekorerad med spektakulära kalkmålningar från 1500-talet.
 
Packa ner allt du kan tänkas behöva innan du reser hit. Här bor bara drygt 200 personer året runt, så servicenivån är låg och nattlivet obefintligt.

Läs mera
Dannemora gruva
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dannemora gruva
En gång Sveriges främsta järnmalmsgruva och är ca 600 meter djup. Stängdes 1992 men togs 2012 åter i drift. Den ursprungliga bruksmiljön är väl bevarad.
OrtÖsthammar
Bruksbygder och kuststäder i Uppland
Oavsett tid på året är denna utflykt mycket sevärd. Vackra brukssamhällen och pittoreska kuststäder ger många intryck och en hel del att lära för den vetgirige.
OrtÖsthammar
Forsmarks bruk
Bruket är ett mycket välbevarat vallonbruk och den engelska parken anses vara en av Sveriges vackraste parker. Här finns ett café och Forsmarks Wärdshus.
OrtÖsthammar
STF Gammel-Gränome
Vandrarhemmet ligger på den uppländska landsbygden där kyrkor och vallonbruk ligger tätt. Att vistas här är att njuta av ett stycke kulturhistoria. På STF Gammel-Gränome bor du i gammal stilfull herrgårdsmiljö, närmare bestämt i en hembygdsgård som står på sin ursprungliga...
OrtÖsthammar
Ullfors bruk...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information.
OrtTierp
Strömsbergs bruk
Strömsberg är ett komplett bruk med alla industri- och herrgårdsbyggnader från 16 och 1800-talen bevarade. Ofta vald plats för filmer tex Bille Augusts Den goda viljan.
OrtTierp