Lövstabruk


Ägt av Louis de Geer, svenska industrins fader, och var på sin tid landets största järnbruk. Här finns mycket att uppleva samt två snitslade promenader.

  • Till start: 120,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tierp 
  • Avgift: Nej 


Lövstabruk

Louis de Geer, som har kallats svenska industrins fader, ägde Lövsta samt Österby och Gimo bruk för att nämna några. Bruket var på hans tid Sveriges största järnbruk.  Som flera andra bruk brändes det av ryssarna 1719 och herrgården stod färdig på 1730-talet. Herrgården kan besökas på guidade turer.  Så sent som 1926 öppnades! Roslagsbanans nordligaste gren hit och rester av spåren syns än idag.
 
Två promenader finns snitslade. Industristigen på 600 m med fem tavlor som beskriver järnhantering från malm till färdig produkt och Skogsstigen på 1,5 km.  Vill man bo här så rekommenderas Läkarvillan bara tre hus från kyrkan och äta gott gör man på Lövstabruks Värdshus (helger från mars).

Läs mera

Länkar

Lövstabruk
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Forsmarks bruk
Bruket är ett mycket välbevarat vallonbruk och den engelska parken anses vara en av Sveriges vackraste parker. Här finns ett café och Forsmarks Wärdshus.
OrtÖsthammar
Fågelsundet
Fågelsundet är en i det närmaste intakt fiskeby från tidigt 1800-tal, tillika Upplands största fiskeläge. Det är som ett friluftsmuseum där man fritt kan gå runt.
OrtÄlvkarleby
Dannemora gruva
En gång Sveriges främsta järnmalmsgruva och är ca 600 meter djup. Stängdes 1992 men togs 2012 åter i drift. Den ursprungliga bruksmiljön är väl bevarad.
OrtÖsthammar
Österbybruk
Många upplevelser erbjuds. Herrgården med park, värdshus och Bruno Liljefors ateljé men framförallt ett mycket välbevarat vallonbruk från 1600-talet.
OrtÖsterbybruk
Ullfors bruk...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information.
OrtTierp
Brukstur Nordväst om Uppsala...
Så många som tre bruk passeras på denna omväxlande rundtur. Natursköna Ön i Hedesunda och Gysinge byggnadsvård är två avvikande besöksmål på turen.
OrtTierp