Lövstabruk


Ägt av Louis de Geer, svenska industrins fader, och var på sin tid landets största järnbruk. Här finns mycket att uppleva samt två snitslade promenader.

  • Till start: 120,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Tierp 
  • Avgift: Nej 


Lövstabruk

Louis de Geer, som har kallats svenska industrins fader, ägde Lövsta samt Österby och Gimo bruk för att nämna några. Bruket var på hans tid Sveriges största järnbruk.  Som flera andra bruk brändes det av ryssarna 1719 och herrgården stod färdig på 1730-talet. Herrgården kan besökas på guidade turer.  Så sent som 1926 öppnades! Roslagsbanans nordligaste gren hit och rester av spåren syns än idag.
 
Två promenader finns snitslade. Industristigen på 600 m med fem tavlor som beskriver järnhantering från malm till färdig produkt och Skogsstigen på 1,5 km.  Vill man bo här så rekommenderas Läkarvillan bara tre hus från kyrkan och äta gott gör man på Lövstabruks Värdshus (helger från mars).

Läs mera

Länkar

Lövstabruk
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Strömsbergs bruk
Strömsberg är ett komplett bruk med alla industri- och herrgårdsbyggnader från 16 och 1800-talen bevarade. Ofta vald plats för filmer tex Bille Augusts Den goda viljan.
OrtTierp
Karlholmsbruk
Anlagt på 1720-talet av Charles de Geer när skogen runt Lövsta bruk tagit slut och medfört kolbrist. Bruket är väl bevarat sen smedjan renoverades 1973.
OrtTierp
Bruksresa från gruva till smide.
Det är rätt otroligt att en stor stenbumling med malm kan bli det finaste stål. På en resa mellan tre orter i Uppland följer man i princip malmens väg från gruva till färdigt smide.
OrtÖsthammar
Österbybruk
Många upplevelser erbjuds. Herrgården med park, värdshus och Bruno Liljefors ateljé men framförallt ett mycket välbevarat vallonbruk från 1600-talet.
OrtÖsterbybruk
Ullfors bruk...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information.
OrtTierp
Älvkarleby turisthotell - nedlagt
Hotellet med restaurang sägs ligga på "norra Upplands vackraste plats". Byggnaden från 1890-talet har många fina trädetaljer. Menyn är klassiskt svensk.
OrtÄlvkarleby