Grindas bad (2 st)


  • Till start: 28,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Grinda

Ett av de populäraste turistmålen i skärgården. Här kan du lyxa till det med en natt på Wärdshuset och avnjuta en härlig middag i restaurangen eller budgetövernatta i tält, engångsgrilla och duka upp på de solvarma, höga klipporna.  Här finns två bryggor, den södra och norra och ön är perfekt för promenader.

Sevärt:
-Gutefår och andra djur på Grinda gård med gårdsbutik.
-Utsiktspunkten ovanför gästhamnen. Lite klättrande för den spänstige är värt besväret med 360 graders utsikt. Men det finns en alldeles nedanför med bra utsikt över hamnen.
-Värdhuset som är en praktfull jugendvilla uppförd 1906 och att kliva in i och kika på interiören rekommenderas.

Vandra:
Grindastigen som är 2,5 km med skyltad start här och var, visar verkligen upp sidorna av Grinda som gör att det är ett naturreservat. Bra instruktiva skyltar längs urskog, myrmarker och typiska skärgårdsklippor. Två fantastiska utsiktsplatser med Klubbudden som är öns högsta punkt i topp.

Hyra:
Kajaker vid gästhamnen.

Bad:
Finns strand- och klippbad på flera ställen men bredvid gästhamnen finns just klippor och en fin sandstrand.

Äta:
- Grinda Värdshus och pub. Kostar en slant men är mycket vällagat, rekommenderas av White guide. Terrassen är bland de vackrare uteserveringarna alla kategorier. Hemsida
- Framfickan som är folkligare och lite mer pubmat. Hemsida

Handla:
Grinda lanthandel ett stenkast från värdshuset har ett enkelt sortiment där de rykande färska kanelbullarna inte går av för hackor och där man även kan fika utanför.

Bo:
Uppe vid norra bryggan finns tältplats.
Vandarhem och stugby finns nära den södra bryggan.
Vill man bo lyxigare så gör man det i anslutning till Värdshuset.

Åka hit:
Waxholmsbolaget eller med Cinderellabåtarna och resan tar 1-2 timmar från Stockholm. Två bryggor anlöps Grinda södra och Grinda norra.

Läs mera

Badstranden vid Källviken

Ett stenkast från gästhamnen ligger denna lilla vik med sandstrand och gräs att sola på. Föredrar man klippor så finns det också.

Grinda norra brygga

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Grinda korta promenaden
En promenad som täcker det väsentligaste på Grinda med start vid Södra Grindas ångbåtsbrygga.
OrtGrinda
Grinda södra via Grindastigen till gästhamnen.
En tur bortom ”centrala” Grinda med två fantastiska utsiktsplatser, orörd natur, djur och vacker ängsmark. Avslutar med gästhamnen och värdshusets folkliv.
OrtGrinda
Gällnö
Det drivs fortfarande jordbruk i liten skala på ön som varit bebodd sedan Gustav Vasas dagar. Det finns ett vandrarhem, men där ska man vara beredd på att leva livet ”the old style”. Du får pumpa ditt eget vatten och klara dig med torrdass.  För cirka 200 kronor kan man...
OrtGällnö
STF Gällnö
På Gällnö råder tystnaden. Den gamla, genuina skärgårdsbebyggelsen är välbevarad. Trots lugnet har både danskar och ryssar härjat här ute. En välbevarad ryssugn påminner om denna plundringstid på 1700-talet.
OrtVärmdö
Gällnö bar
En jättefräsch krog med egen brygga för gästande båtar.  Ligger vid handelsboden inte långt från vandrarhemmet och c:a en km från ångbåtsbryggan.
OrtVärmdö
Svartsö
En av de större öarna i Stockholms skärgård som nås med fyra bryggor. Vandra eller hyr en cykel för att ta dig runt den åtta kilometer långa ön. Krogen på ön är populär för båtfolket och ligger bara två hundra meter från Ahlsvik som är huvudbryggan.
OrtVärmdö