Fredriksborgs fästning och hotell


Det cireklrunda försvarstornet vid Oxdjupet har setts av mången resenär på Finlandsfärjorna. Fästningen kan man besöka och kasernsbyggnaden är ett nyöppnat hotell och restaurang. Enastående utsikt utlovas.

Res med SL:
Från Slussen buss 474 till Kolvik byte till buss 439 till Fredriksborgs fästning. Totalt c:a 1t 30 min.
Alternativt.
Från Tekniska högskolan buss 670 till Vaxholm byte till buss 688 till Oskar Fredriksborg därifån gående på vägfärjan över sundet Oxdjupet. Totalt c: 1t 20 min

  • Till start: 22,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Fredriksborgs fästning och hotell
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Fredriksborgs fästning

Fästningen byggdes efter rysshärjningarna 1719 för att försvara Stockholm.

Blev klart 1735 och fick namnet efter kung Fredrik I. Fästningen var på sin tid Europas starkaste.
Under 1800-talet förföll fästningen och ersattes av Vaxholms kastell

I den gamla kasernbyggnaden från 1750-talet finns sedan 2013 Fredriksborgs hotell. Man har restaurang och stor uteservering sommartid samt ett orangeri för mellansäsong.

Fredriksborgs hotell

Ett nybyggt hotell med restaurang i den gamla kasernbyggnaden till Fredriksborgs fästning från 1750. En magnifik utsikt över Oxdjupet där man kan se finlandsfärjorna passera och sol stor del av dagen. Här ordnas konferenser, evenemang och uppträdanden.

Två restauranger, en i hotellet kvällstid och en lunchrestaurang i Orangeriet. Under högsommar serveras även enklare rätter på Bryggan.

Adress:
Fredriksborgs fästning
Fredriksborgsvägen 17, VÄRMDÖ
Tel: 08-541 380 50

Länkar

Strandfästningen Fredriksborg

Nere vid stranden vid Oxdjupet uppfördes ett strandbatteri, bestående av en svag vinklad länga mellan två högre byggnader sk kaponjärer där den norra är bevarad. Totalt förfogades över 41 kanoner.

Alldeles vid vattnet mellan dessa byggdes och finns än idag ett murklätt vattenbatteri med ingångsport, kallat corps de garde, med stentrappor flankerade av två hjälmklädda byster.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rindö redutt
En försvarsanläggning som man når landvägen via bilfärjor från Vaxholm eller Värmdö. Gratis entré och man får gå runt på egen hand och njuta av mäktiga utsikten som krävdes för att se fienden på håll. 
OrtVaxholm
Vaxholms fästning
Nås från hamnen i Vaxholm med skärgårdens kanske kortaste båtresa. Befäst redan av Gustav Vasa men kastellet från 1863 var redan då omodernt som försvarsverk. Charmig att besöka och varför inte sova över på vandrarhemmet. ...
OrtVaxholm
Waxholms hotell
Waxholms hotell från 1903 i tidsenlig Jugend, har fiskrätter som trumkort. Uteservering på somrarna och fin utsikt en trappa upp. Brunch varje söndag.
OrtVaxholm
Vaxholms hembygdsgårds kafé.
På en egen udde ligger Hembygdsgården med museum och ett jättemysigt café med trädgårdsservering vid bra väder. Kaféet öppet från Valborg till september.
OrtVaxholm
Vaxholm.
De flesta som besöker ”Skärgårdens huvudstad” hamnar i Söderhamn med dess båt- och folkliv. Men Vaxholm är mer än så och vi har valt ut några pärlor. Res med SL: Tekniska högskolan buss 670 till Västerhamnsplan. Restid 45 minuter.
OrtVaxholm
Mellersta båtluffarleden
Mellersta skärgården är den djupaste och därmed lummigast eftersom den har stor del som är längre från öppet hav.
OrtVärmdö