Fredriksborgs fästning och hotell


Det cireklrunda försvarstornet vid Oxdjupet har setts av mången resenär på Finlandsfärjorna. Fästningen kan man besöka och kasernsbyggnaden är ett nyöppnat hotell och restaurang. Enastående utsikt utlovas.

  • Till start: 22,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Fredriksborgs fästning och hotell
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Fredriksborgs fästning

Fästningen byggdes efter rysshärjningarna 1719 för att försvara Stockholm.

Blev klart 1735 och fick namnet efter kung Fredrik I. Fästningen var på sin tid Europas starkaste.
Under 1800-talet förföll fästningen och ersattes av Vaxholms kastell

I den gamla kasernbyggnaden från 1750-talet finns sedan 2013 Fredriksborgs hotell. Man har restaurang och stor uteservering sommartid samt ett orangeri för mellansäsong.

Fredriksborgs hotell

Ett nybyggt hotell med restaurang i den gamla kasernbyggnaden till Fredriksborgs fästning från 1750. En magnifik utsikt över Oxdjupet där man kan se finlandsfärjorna passera och sol stor del av dagen. Här ordnas konferenser, evenemang och uppträdanden.

Två restauranger, en i hotellet kvällstid och en lunchrestaurang i Orangeriet. Under högsommar serveras även enklare rätter på Bryggan.

Adress:
Fredriksborgs fästning
Fredriksborgsvägen 17, VÄRMDÖ
Tel: 08-541 380 50

Länkar

Strandfästningen Fredriksborg

Nere vid stranden vid Oxdjupet uppfördes ett strandbatteri, bestående av en svag vinklad länga mellan två högre byggnader sk kaponjärer där den norra är bevarad. Totalt förfogades över 41 kanoner.

Alldeles vid vattnet mellan dessa byggdes och finns än idag ett murklätt vattenbatteri med ingångsport, kallat corps de garde, med stentrappor flankerade av två hjälmklädda byster.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vaxholms hembygdsgårds kafé.
På en egen udde ligger Hembygdsgården med museum och ett jättemysigt café med trädgårdsservering vid bra väder. Kaféet öppet från Valborg till september.
OrtVaxholm
Vaxholm runt
De flesta som besöker ”Skärgårdens huvudstad” hamnar i Söderhamn med dess båt- och folkliv. Men Vaxholm är mer än så och vi har valt ut några pärlor.
OrtVaxholm
Vaxholms folkliv, övernattning på Fredriksborg samt dagtur till Siggesta.
Skärgårdens huvudstad och några sund som sen långt tillbaka varit viktiga att befästa för skärgårdsförsvaret av Stockholm. Övernattning i nyöppande Fredriksborgs hotell och sen dagtur till Siggesta gård. Två bilfärjor som är helt gratis ingår i rutten.
OrtVärmdö
Norra båtluffarleden
Med start i Furusund får man på den här turen uppleva de populäraste öarna i norra skärgården. Minst en övernattning per ö är att rekommendera men man kan ju stanna till över dan.
OrtNorrtälje
Siggesta gårds restaurang.
Lunch dagligen, fika, familjebrunch på helgen. Mycket att se och göra; hälsa på djuren, vandra runt, spela äventyrs- eller fotbollsgolf.
OrtVärmdö
Siggesta gård.
Ett populärt resmål i historisk miljö. Vandra runt vikingagravar, bland träsktroll eller djur. En bra krog och fik samt ett Värmdö i miniatyr toppar.
OrtVärmdö