Fredriksborgs fästning och hotell


  • Till start: 22,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 
Fredriksborgs fästning och hotell
Stor karta

Det cireklrunda försvarstornet vid Oxdjupet har setts av mången resenär på Finlandsfärjorna. Fästningen kan man besöka och kasernsbyggnaden är ett nyöppnat hotell och restaurang. Enastående utsikt utlovas.

Sevärdhet 1 av 3

Fredriksborgs fästning

Fästningen byggdes efter rysshärjningarna 1719 för att försvara Stockholm.

Blev klart 1735 och fick namnet efter kung Fredrik I. Fästningen var på sin tid Europas starkaste.
Under 1800-talet förföll fästningen och ersattes av Vaxholms kastell

I den gamla kasernbyggnaden från 1750-talet finns sedan 2013 Fredriksborgs hotell. Man har restaurang och stor uteservering sommartid samt ett orangeri för mellansäsong.

Fredriksborgs hotell

Ett nybyggt hotell med restaurang i den gamla kasernbyggnaden till Fredriksborgs fästning från 1750. En magnifik utsikt över Oxdjupet där man kan se finlandsfärjorna passera och sol stor del av dagen. Här ordnas konferenser, evenemang och uppträdanden.

Två restauranger, en i hotellet kvällstid och en lunchrestaurang i Orangeriet. Under högsommar serveras även enklare rätter på Bryggan.

Adress:
Fredriksborgs fästning
Fredriksborgsvägen 17, VÄRMDÖ
Tel: 08-541 380 50

Länkar

Strandfästningen Fredriksborg

Nere vid stranden vid Oxdjupet uppfördes ett strandbatteri, bestående av en svag vinklad länga mellan två högre byggnader sk kaponjärer där den norra är bevarad. Totalt förfogades över 41 kanoner.

Alldeles vid vattnet mellan dessa byggdes och finns än idag ett murklätt vattenbatteri med ingångsport, kallat corps de garde, med stentrappor flankerade av två hjälmklädda byster.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...