Fredriksborgs fästning och hotell


Det cireklrunda försvarstornet vid Oxdjupet har setts av mången resenär på Finlandsfärjorna. Fästningen kan man besöka och kasernsbyggnaden är ett nyöppnat hotell och restaurang. Enastående utsikt utlovas.

Res med SL:
Från Slussen buss 474 till Kolvik byte till buss 439 till Fredriksborgs fästning. Totalt c:a 1t 30 min.
Alternativt.
Från Tekniska högskolan buss 670 till Vaxholm byte till buss 688 till Oskar Fredriksborg därifån gående på vägfärjan över sundet Oxdjupet. Totalt c: 1t 20 min

  • Till start: 22,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Fredriksborgs fästning och hotell
Stor karta
Sevärdhet 1 av 3

Fredriksborgs fästning

Fästningen byggdes efter rysshärjningarna 1719 för att försvara Stockholm.

Blev klart 1735 och fick namnet efter kung Fredrik I. Fästningen var på sin tid Europas starkaste.
Under 1800-talet förföll fästningen och ersattes av Vaxholms kastell

I den gamla kasernbyggnaden från 1750-talet finns sedan 2013 Fredriksborgs hotell. Man har restaurang och stor uteservering sommartid samt ett orangeri för mellansäsong.

Fredriksborgs hotell

Ett nybyggt hotell med restaurang i den gamla kasernbyggnaden till Fredriksborgs fästning från 1750. En magnifik utsikt över Oxdjupet där man kan se finlandsfärjorna passera och sol stor del av dagen. Här ordnas konferenser, evenemang och uppträdanden.

Två restauranger, en i hotellet kvällstid och en lunchrestaurang i Orangeriet. Under högsommar serveras även enklare rätter på Bryggan.

Adress:
Fredriksborgs fästning
Fredriksborgsvägen 17, VÄRMDÖ
Tel: 08-541 380 50

Länkar

Strandfästningen Fredriksborg

Nere vid stranden vid Oxdjupet uppfördes ett strandbatteri, bestående av en svag vinklad länga mellan två högre byggnader sk kaponjärer där den norra är bevarad. Totalt förfogades över 41 kanoner.

Alldeles vid vattnet mellan dessa byggdes och finns än idag ett murklätt vattenbatteri med ingångsport, kallat corps de garde, med stentrappor flankerade av två hjälmklädda byster.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


STF Lillsved
Nära skärgården men ändå nära storstan. Vandrarhemmet ligger i en naturskön och arkitektonisk herrgårdsmiljö. Den Engelska parken som omger anläggningen är som gjord för sköna promenader, lek och spel.
OrtVärmdö
Waxholms hotell
Waxholms hotell från 1903 i tidsenlig Jugend, har fiskrätter som trumkort. Uteservering på somrarna och fin utsikt en trappa upp. Brunch varje söndag.
OrtVaxholm
Vaxholm runt
De flesta som besöker ”Skärgårdens huvudstad” hamnar i Söderhamn med dess båt- och folkliv. Men Vaxholm är mer än så och vi har valt ut några pärlor.
OrtVaxholm
Vaxholm.
De flesta som besöker ”Skärgårdens huvudstad” hamnar i Söderhamn med dess båt- och folkliv. Men Vaxholm är mer än så och vi har valt ut några pärlor. Res med SL: Tekniska högskolan buss 670 till Västerhamnsplan. Restid 45 minuter.
OrtVaxholm
Norra båtluffarleden
Med start i Furusund får man på den här turen uppleva de populäraste öarna i norra skärgården. Minst en övernattning per ö är att rekommendera men man kan ju stanna till över dan.
OrtNorrtälje
Mellersta båtluffarleden
Mellersta skärgården är den djupaste och därmed lummigast eftersom den har stor del som är längre från öppet hav.
OrtVärmdö