Mellersta båtluffarleden


Mellersta skärgården är den djupaste och därmed lummigast eftersom den har stor del som är längre från öppet hav.

  • Till start: 17,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Mellersta båtluffarleden
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Vaxholm

Är du sugen på att fly storstaden för en dag så är detta stället för dig. Vare sig du vill shoppa eller slappa kan du göra det här – i skärgårdens huvudstad.

Vaxholm är en tätort är belägen på Vaxön i Stockholms skärgård. Kring förra sekelskiftet började trafiken hit öka med de så kallade ”Vaxholmsbåtarna”, som avgår från Strömkajen i Stockholm. Först 1926 fick ön en fast förbindelse till land med Pålsundsbron och numera är snabbaste sättet att ta sig hit kommunalt med buss från Östra station.

Under vår och sommar fullständigt blomstrar ”skärgårdens huvudstad”, så kallad för att den är en knutpunkt för mellanskärgårdens färjetrafik! Gå på en stadsvandring, besök biografteatern, fynda på loppmarknad eller varför inte avnjuta en härlig lunch på Waxholms hotell. Centralt ligger mycket pittoreska hus som bör beskådas. Är du sugen på en utflykt i utflykten kan du även besöka Kastellet och utforska Vaxholms fästning. Den byggdes redan på 1500-talet för att försvara Stockholm mot utländska krigare, så till och med Gustav Vasa har haft ett finger med i spelet här.

Om du ska åka båt så kolla upp avgångarna i god tid innan. Och om vädret tillåter – ta med badkläder! Det finns hela tio stycken allmänna stränder i närheten.

Trippa har en promenad i Vaxholm. Vaxholm runt.

Läs mera

Grinda

Ett av de populäraste turistmålen i skärgården. Här kan du lyxa till det med en natt på Wärdshuset och avnjuta en härlig middag i restaurangen eller budgetövernatta i tält, engångsgrilla och duka upp på de solvarma, höga klipporna.  Här finns två bryggor, den södra och norra och ön är perfekt för promenader.

Sevärt:
-Gutefår och andra djur på Grinda gård med gårdsbutik.
-Utsiktspunkten ovanför gästhamnen. Lite klättrande för den spänstige är värt besväret med 360 graders utsikt. Men det finns en alldeles nedanför med bra utsikt över hamnen.
-Värdhuset som är en praktfull jugendvilla uppförd 1906 och att kliva in i och kika på interiören rekommenderas.

Vandra:
Grindastigen som är 2,5 km med skyltad start här och var, visar verkligen upp sidorna av Grinda som gör att det är ett naturreservat. Bra instruktiva skyltar längs urskog, myrmarker och typiska skärgårdsklippor. Två fantastiska utsiktsplatser med Klubbudden som är öns högsta punkt i topp.

Hyra:
Kajaker vid gästhamnen.

Bad:
Finns strand- och klippbad på flera ställen men bredvid gästhamnen finns just klippor och en fin sandstrand.

Äta:
- Grinda Värdshus och pub. Kostar en slant men är mycket vällagat, rekommenderas av White guide. Terrassen är bland de vackrare uteserveringarna alla kategorier. Hemsida
- Framfickan som är folkligare och lite mer pubmat. Hemsida

Handla:
Grinda lanthandel ett stenkast från värdshuset har ett enkelt sortiment där de rykande färska kanelbullarna inte går av för hackor och där man även kan fika utanför.

Bo:
Uppe vid norra bryggan finns tältplats.
Vandarhem och stugby finns nära den södra bryggan.
Vill man bo lyxigare så gör man det i anslutning till Värdshuset.

Åka hit:
Waxholmsbolaget eller med Cinderellabåtarna och resan tar 1-2 timmar från Stockholm. Två bryggor anlöps Grinda södra och Grinda norra.

Läs mera

Svartsö

En av de större öarna i Stockholms skärgård som nås med fyra bryggor. Vandra eller hyr en cykel för att ta dig runt den åtta kilometer långa ön. Krogen på ön är populär för båtfolket och ligger bara två hundra meter från Ahlsvik som är huvudbryggan.  Ön är perfekt för cykel och den hyr man direkt vid bryggan i Alsvik. Vandra gör man också bra och då kan man ta en västlig eller östlig rundvandring.

Handla:
En lanthandel som utmärkts till ”bästa skärgårdsbutik” av Skärgårdssmak är ett perfekt ställe att proviantera lokalt och gynna
 
Äta:
Svartsö Krog med egen brygga nära Alsviks ångbåtsbrygga. Hemsida

 
Bo:
- Svartsö sjöbodar direkt vid hamnen i Alsvik. Hemsida.
- Tälta över hela ön.
 
Sevärt:
- Träskö kvarn
- Alsviks bygdegård
 
Resa hit:
- Waxholmbolaget och Cinderellabåtarna går från Stockholm via Vaxholm och tar ca 2 timmar.
- Åker du från Vaxholm tar båtresan ca 1 timme och biljetten blir lite billigare.

Läs mera

Ingmarsö

Ingmarsö ligger på gränsen till ytterskärgården med relativt många (100) åretruntboende. Vid Ingmarsö södra brygga ligger en liten by med restaurang och affär och med cykel, gående, kajak eller roddbåt tar man sig runt ön.

Vandra:
Från södra bryggan går båtluffarleden över Kålgårdsön.
Till Brottö kulturreservat som nås med fin promenadväg västerut från södra bryggan.

Bad:
Finns vid norra bryggan c:a 1500 m från södra bryggan.

Hyra:
Cyklar, roddbåtar, kajaker 59.46510, 18.75922.

Handla:
Ingmarsö livs

Äta:
Ingmarsö stekhus och brygga vid södra bryggan. Prisvärt och vällagat med stor uteservering och brygga för båtgäster. http://www.ingmarsokrog.se/

Bo:
Norrgården är ett gammalt skärgårdshemman som har två boningshus från 1835 och 1920 med Bed & breakfast.
Hemsida

Ta sig hit:
Waxholmsbolaget året runt från Stockholm. Från Boda som nås med buss från Slussen när isen ligger vintertid.

Läs mera

Finnhamn

Finnhamn är samlingsnamnet på en ögrupp bestående av Stora Jolpan, Lilla Jolpan samt Idholmen. Namnet kommer av de finska fraktskutorna som lade till innan de gick in mot Stockholm. Här finns mycket att se, bra bad- och vandringsmöjligheter och här blandas alla typer av skärgårdsgäster. Välj mellan att grilla själv eller lyxa på en av skärgårdens bästa krogar.

Vandra:
- Naturstigen som utgår från ångbåtsbryggan
- En större vandring över och runt Idholmen med Idholmens gård, en liten mysig badplats samt mäktiga klipphällar högt på ön.  Turen har och en aning knapphändig  men ön är så liten att man antingen kommer till vatten eller tillbaka till gå.

Hyra:
Roddbåt

Sevärt:
- Utsikten från vandrarhemmet Utsikten med skorstenen från förste ägarens lyxyacht på klippan.
- Grundfladens naturhamn är vacker att beskåda särskilt i solnedgång och en rastplats med grill finns på näset mot Idholmen.

Handla:
- Handelsbod och café vid ångbåtsbryggan.
- På Idholmen drivs idag ekologisk verksamhet i mindre skala, grönsaker och KRAV-märkta ägg finns att köpa i gårdsbutiken.

Äta:
Finnhamns Café & Krog. Hemsida

Bo:
- STF Vandrarhem Utsikten nära ångbryggan. Mer om vandrarhemmet
- Stugbyn lite här och var.
- Tältplats

Åka hit:
Waxholmsbolaget från Strömkajen trafikerar Finnhamn dagligen året runt och det tar c:a fyra timmar.
Cinderellabåtarna från Nybrokajen till Finnhamn maj-oktober.

Vintertid då isen ligger kan man åka svävare från Åsättra på Ljusterö.

Läs mera

Möja

Det finns 6 bryggor att anlöpa på Möja som är en av skärgårdens största. Vi har satt den centralaste bryggan Berg som destination. Därifrån är det nära till krogar, affär turistbyrå och uthyrningar. En promenad längs med ön är nära 6 km lång och vill man slippa gå tillbaka samma väg så tar man en annan brygga hem än den man anlände vid. Boende finns lite överallt. Här finns traditionell skärgårdsbebyggelse samlade i byar. På ön finns även ett naturreservat.

Utflykter och vandra:
Ön är med sin storlek precis lagom för att cykla på eller för den spänstige att långpromenera.
Markerade vandringsstigar. (Ringa och fråga)

Hyra:
Cykel i Berg och Ramsmora
Kajaker i Berg.

Äta:
Pärlan på Möja vid ångbåtsbryggan i Berg. Även bra bar kvällstid. hemsida

Wikströms Fisk
Strömming, abborre, sik, torsk, är några exempel på lokal fiskar som erbjuds och man har öppet alla dagar under säsong från kl 12.00. hemsida

Bo:
STF Möja som ligger i byn Berg. Mer om vandrarhemmet
Övrigt boende. Möja turistinfo hemsida

Åka hit:
Båt från Stockholm året runt till 6 bryggor.
Billigare resa går via Sollenkroka på norra Vindö som nås med bil eller buss från Slussen.

Läs mera

Gällnö

Det drivs fortfarande jordbruk i liten skala på ön som varit bebodd sedan Gustav Vasas dagar. Det finns ett vandrarhem, men där ska man vara beredd på att leva livet ”the old style”. Du får pumpa ditt eget vatten och klara dig med torrdass.  För cirka 200 kronor kan man åka på utflykt med familjen Sherman och titta på deras betande får.

Vandra från just vandarhemmet där flera vandringar utgår:
Båtluffarleden där du kan ro över till Karklö. (kräver att man är två för att säkerställa att det är en båt på var sida)
Till Gällnönäs i öst som även har ångbåtsbrygga.

Bad:
Många fina badplatser runt ön.

Äta:
Ingen restaurang finns men på sommaren finns kafé i affären.  OBS! Vandrarhemmet har självhushåll.

Handla:
Handelsbod i Gällnö by

Bo:
STF Gällnö som är inrymt i en ombyggd skola.

Åka hit:
Waxholmsbolaget från Strömkajen eller Boda alternativt Sollenkroka på Värmdölandet som går till Söderby på ön året runt. Boda och Sollenkroka nås med buss från Slussen eller med egen bil mot Värmdö. Sommartid går även Cinderellabåtarna från Nybroviken till Gällnö.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vaxholm.
De flesta som besöker ”Skärgårdens huvudstad” hamnar i Söderhamn med dess båt- och folkliv. Men Vaxholm är mer än så och vi har valt ut några pärlor. Res med SL: Tekniska högskolan buss 670 till Västerhamnsplan. Restid 45 minuter.
OrtVaxholm
Norra båtluffarleden
Med start i Furusund får man på den här turen uppleva de populäraste öarna i norra skärgården. Minst en övernattning per ö är att rekommendera men man kan ju stanna till över dan.
OrtNorrtälje
Vaxholm runt
De flesta som besöker ”Skärgårdens huvudstad” hamnar i Söderhamn med dess båt- och folkliv. Men Vaxholm är mer än så och vi har valt ut några pärlor.
OrtVaxholm
Vaxholms hembygdsgårds kafé.
På en egen udde ligger Hembygdsgården med museum och ett jättemysigt café med trädgårdsservering vid bra väder. Kaféet öppet från Valborg till september.
OrtVaxholm
Rindö redutt
En försvarsanläggning som man når landvägen via bilfärjor från Vaxholm eller Värmdö. Gratis entré och man får gå runt på egen hand och njuta av mäktiga utsikten som krävdes för att se fienden på håll. 
OrtVaxholm
STF Vaxholm/Bogesunds slottsvandrarhem
Vaxholm är skärgårdens huvudstad och porten till Roslagen. Den charmiga idyllen är en knutpunkt för båttrafiken i mellanskärgården och norra skärgården. Här finns små charmiga butiker, nöjesliv, gallerier och friluftsbad mitt i stan.
OrtVaxholm