Norra båtluffarleden


Med start i Furusund får man på den här turen uppleva de populäraste öarna i norra skärgården. Minst en övernattning per ö är att rekommendera men man kan ju stanna till över dan.

  • Till start: 17,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Norra båtluffarleden
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Vaxholm

Är du sugen på att fly storstaden för en dag så är detta stället för dig. Vare sig du vill shoppa eller slappa kan du göra det här – i skärgårdens huvudstad.

Vaxholm är en tätort är belägen på Vaxön i Stockholms skärgård. Kring förra sekelskiftet började trafiken hit öka med de så kallade ”Vaxholmsbåtarna”, som avgår från Strömkajen i Stockholm. Först 1926 fick ön en fast förbindelse till land med Pålsundsbron och numera är snabbaste sättet att ta sig hit kommunalt med buss från Östra station.

Under vår och sommar fullständigt blomstrar ”skärgårdens huvudstad”, så kallad för att den är en knutpunkt för mellanskärgårdens färjetrafik! Gå på en stadsvandring, besök biografteatern, fynda på loppmarknad eller varför inte avnjuta en härlig lunch på Waxholms hotell. Centralt ligger mycket pittoreska hus som bör beskådas. Är du sugen på en utflykt i utflykten kan du även besöka Kastellet och utforska Vaxholms fästning. Den byggdes redan på 1500-talet för att försvara Stockholm mot utländska krigare, så till och med Gustav Vasa har haft ett finger med i spelet här.

Om du ska åka båt så kolla upp avgångarna i god tid innan. Och om vädret tillåter – ta med badkläder! Det finns hela tio stycken allmänna stränder i närheten.

Trippa har en promenad i Vaxholm. Vaxholm runt.

Läs mera

Siaröfortet

Fortet skulle naturligtvis ha byggts på Siarön men en sista-minuten-ändring - dock inte av namnet - flyttade det hit till Kyrkogårdsön. 1924 var fortet klart, men när andra världskriget startade insåg försvarsmakten att det redan hade blivit omodernt och att dåtidens flygplan lätt skulle kunna bomba det sönder och samman. Idag är fortet museum och vandrarhem.
 
Äta:
Siaröfortet Sommarcafé

Bo:
STF Siaröfortet som är inrymt i omsorgsfullt renoverade logement från 1916.

Resa hit:
Från Köpmanholm nära Furusund som nås med SL från Tekniska högskolan med Waxhomsbolaget (se vår reseplanerare).
- Från Stockholm, Östanå och Furusund med Blidösundsbolaget. Turlista

Läs mera

Ängsö

Ängsö är en av Sveriges 28 nationalparker och faktiskt den första. Flera lättvandrade stigar över den 1,5 km långa ön bjuder på unika scenerier.  Om våren är det en fantastisk blomsterprakt i synnnerhet en äng med adam och eva och naturskogen är en av de största i skärgården. Här kan man se fiskgjuse och havsörn och övrigt fågelliv är rikt.

Vid ångbåtsbryggan finns en naturcenter som är riktigt genomarbetat med bra illustrationer så att man kan läsa på om lite av varje inför en vandring runt ön bland annat visas gamla kartor från 1600-talet då Ängsön två öar, men som på grund av landhöjningen så småningom vuxit ihop.

När nationalparken bildades tänkte man sig att den skulle vara helt orörd. Men utan betande kor där så blev ön snabbt igenväxt varför man skeppade ut kor för att ön skulle se ut som en traditionell skärgårdsö med säsongbete för sådär 100 år sen.

Äta:
Ingen servering av något slag finns så medtag det du vill äta.
Toaletter och raststuga finns.

Resa hit:
Båt från Strömkajen, Vaxholm eller Östanå med Blidösundsbolaget.
Från Strömkajen eller Vaxholm med Waxholmsbolaget.

Läs mera

Furusund

Denna ålandsvik har sedan mycket gamla tider haft betydelse som hamn och en yttre nordlig utpost till Stockholms inlopp. Idag är den ett populärt resmål med en rad intressanta byggnader och rikt sjöliv att beskåda. Furusund är verkligen värt en resa i sig och vägen hit är bland de vackraste vägarna man kan åka. Vill man inte tappa orienteringen så tar man enklast en promenad längs med strandvägen från vägfärjan via ångbåtsbryggan nedanför Värdshuset samt vidare några hundra meter söderut.

Sevärdheter.
Många fina hus från förra sekelskiftet finns med snickarglädje och fina namn. Ett av de finare, det långa gula huset som ligger nere vid gästhamnen, heter Bellevue. Kvarnen är inte bara vacker att beskåda utan man bör gärna gå upp dit för utsikten. Furusunds värdshus som är det gamla tullhuset har restaurang både ute och inne.

Både August Strindberg och Astrid Lindgren har bott i Furusund och Astrids blygsamma hus ligger på vägen strax efter Värdshuset.
Här finns den enda fungerande optiska telegrafen med vilken man kunde skicka meddelanden på några minuter som annvrs skulle ta dagar med bud. Köpmanholm är ett mysigt samhälle på andra sidan sundet tar man sig även lätt gående eller med bil med vägfärjan c:a var 30:e minut. Här finns bland annat en bronsålderslabyrint.

Äta:
Sommartid är restaurangen öppen på Värdshuset och i gästhamnen finns även enkel restaurang och kafé. Övrig tid är det korvkiosken vid färjeläget eller enklare mat från bensinmacken som erbjuds så medtag picknick.

Trippa har en promenad i Furusund: Furusund

Läs mera

Fejan

I slutet av 1800-talet svepte en koleraepidemi fram över Europa. Fejan blev då en karantänstation för att det var den ö som ligger närmast Ålands hav och därmed också landsgränsen. Numera är Fejan en sommarö med vandrarhem, en populär sjökrog och en lite fiskrestaurang vid ångbåtsbryg och kajak-och roddbåtsuthyrning.

Sevärt:
Öppet hav från öns östra sida.
Gamla byggnader som härrör från den gamla karantänstationen.

Vandra:
En liten promenad rekommenderas som bland annat går förbi Sjöbloms med fiskrökeri, butik och krog där en av skärgårdens tre licensierade torskfiskare håller till.

Hyra:
kajak, roddbåt, vattenskoter,

Äta:
Fejans krog. Hemsida
Sjöbloms fisk vid rökeriet.
Café vid vandrarhemmet.

Bo:
Fejans vandrarhem 20 juni - 16 augusti. Övrig tid endast grupp- och konferensbokning.

Resa hit:
Båt från Räfsnäs brygga nära Kapellskär tar c:a 25 min och dit kommer man med SL.
Sommartid direkt från Strömkajen.
 

Läs mera

Lidö

Ön Lidö ligger vid Norrtäljevikens östra del och är stor men glesbefolkad, beroende på att den är så kuperad. Det finns restaurang som är mycket populär, pensionat, vandrarhem och en stugby.  Ön har en av skärgårdens mest opåverkade naturskogar och rikt fågelliv och ön inbjuder till vandringsturer. På 20-talet fanns Sveriges största minkfarm på ön men lades ned 25 år senare då ön förvärvades av Stockholms Stad.

Sevärt:
Utsikten från Kanonberget på öns nordöstra udde.
Kvarnen vid gästhamnen.
Lidö gård.
Värdshuset från 1700-talet.

Äta:
Lidö Värdshus är inrymt i en fd bostad åt en kapten på Ostindiska Companiet och byggdes redan 1769.
Hemsida

Hyra:
Kajak och roddbåt vid värdshuset.

Bo:
Lidö Krog & Konferens har en pensionatsdel, STFs vandrarhem och en stugby.
Vandrarhem STF Lidö. Mer om vandrarhemmet
Telefon till reception för bokning av samtliga ovan: 0176 40499

Handla:
Gårdsbutik, café och kiosk med färskt bröd.

Åka hit:
Waxholmsbolaget trafikerar Lidö året runt från Räfsnäs brygga som är ett litet Grisslehamn i miniatyr så ev väntetid där är mysig.
På sommaren direkt från Strömkajen i Stockholm med Blidösundsbolaget. Dessutom finns flera taxibåtar.

Läs mera

Arholma

Bebodd redan under medeltiden då det var en perfekt plats för bönder med sitt bördiga, öppna kulturlandskap. Under 1900-talet blev ön mer och mer populär som semesterö. Folket på öarna drygade under flera år ut kassan genom att hyra ut sina bostäder sommartid tills att sommargäster helt sonika köpte upp de flesta av husen. Ön har riktigt härlig ursprunglig Saltkråkig skärgårdsbebyggelse.

Äta:
-  Arholma dansbana krog & café serverar lokalproducerade läckerheter med fantastisk havsutsikt.  www.arholmadansbana.se
- Bryggcaféet vid norra bryggan sommartid.

Bada:
Sandstranden vid Norra bryggan.

Hyra:
- Kajak och cykel.

Sevärt:
- Batteri Arholma som är ett museum med guidade turer dagligen sommartid av kustartilleriets bergrum .
- Arholma båk. Ett fast sjömärke från 1700-talet som även tjänat som lotsutkik och del i optisk telegraf. Öppet från midsommarafton till den 19 augusti. Alla dagar 13.00-17.00
- Arholma österhamn
- Bull-Augusts gård tillika vandrarhem.

Bo:
STFs vandrarhem som ligger mitt i byn. Hemsida
Arholma nord som ligger längst norrut drygt kilometer från Arholma brygga.  Hemsida

Resa hit:
- Waxholmsbolaget och Blidösundsbolaget sommartid från Stockholm.
- Även passbåt från Simpnäs på ön Björkö. Till Simpnäs brygga finns bilväg och SL:s bussar från Tekniska högskolan via Norrtälje.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mellersta båtluffarleden
Mellersta skärgården är den djupaste och därmed lummigast eftersom den har stor del som är längre från öppet hav.
OrtVärmdö
Vaxholms folkliv, övernattning på Fredriksborg samt dagtur till Siggesta.
Skärgårdens huvudstad och några sund som sen långt tillbaka varit viktiga att befästa för skärgårdsförsvaret av Stockholm. Övernattning i nyöppande Fredriksborgs hotell och sen dagtur till Siggesta gård. Två bilfärjor som är helt gratis ingår i rutten.
OrtVärmdö
Vaxholm runt
De flesta som besöker ”Skärgårdens huvudstad” hamnar i Söderhamn med dess båt- och folkliv. Men Vaxholm är mer än så och vi har valt ut några pärlor.
OrtVaxholm
Waxholms hotell
Waxholms hotell från 1903 i tidsenlig Jugend, har fiskrätter som trumkort. Uteservering på somrarna och fin utsikt en trappa upp. Brunch varje söndag.
OrtVaxholm
Vaxholms hembygdsgårds kafé.
På en egen udde ligger Hembygdsgården med museum och ett jättemysigt café med trädgårdsservering vid bra väder. Kaféet öppet från Valborg till september.
OrtVaxholm
Vaxholms fästning
Nås från hamnen i Vaxholm med skärgårdens kanske kortaste båtresa. Befäst redan av Gustav Vasa men kastellet från 1863 var redan då omodernt som försvarsverk. Charmig att besöka och varför inte sova över på vandrarhemmet. ...
OrtVaxholm