Grisslehamn


Åk till en fiskehamn vid havet i Albert Engströms fotspår. Köp fisk eller choklad i hamnbodar, ät gott på Spahotellet eller bara njut av öppet hav.

Res med SL:
Tekniska högskolan buss 676 Norrtälje busstation. 

Buss 637 till Grislehamn.

Totalt c:a 2 t 26 min

  • Till start: 95,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Grisslehamn 
  • Avgift: Ja 


Grisslehamn
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Grisslehamn

Grisslehamn är mest känd för Albert Engströms museum och ateljé. I staden finns två hamnar. Den inre hamnen är för fritidsbåtar och den yttre tar dig med Eckerölinjen till Åland.
 
Sevärdheter:       
- Skatudden ligger ungefär en kilometer från Grisslehamn och man tar sig lätt dit till fots på en slingrande grusväg. Njut av en picnic samtidigt som du hänförs av det spektakulära havssceneriet.
- Albert Engströms museum har öppet under sommartid och är inhyst i Engströms gamla hem. Man har gjort inrett som hemmet ska ha sett ut runt 1910.
- Albert Engströms ateljé kan du spana in oavsett årstid. Den har en besynnerlig form, färg och placering.
- Inre hamnen är, till skillnad från Yttre hamnen, inte till för de stora båtarna utan de mindre fritidsbåtarna. På sommarkvällarna är det mycket liv i hamnen. Det finns både restauranger, minigolf och en kiosk.
- Hotell havsbaden är öppet året runt. Här kan du både lyxa till det med en härlig middag, spa eller boka ett rum för övernattning.

  Trippa har en promenad i Grisslehamn. Grisslehamn - kompakt eller utsträckt promenad.

Läs mera

Yttre hamnen

Här i Yttre hamnen sjuder det av liv sommartid men är fint året om. Här finns Singö choklad, fiskaffärer, fiskebåtar, café samt bänkar att sitta på för medhavd mat som kan köpas från affären ett stenkast ifrån. Ovanför hamnen ligger Hotell Havsbaden med hotell, restaurang och spa. Speciellt mycket folk är det här när färjan från Eckerölinjen anlöper eller avgår.

Hotell Havsbaden

Ett hotell med spa och restaurang med ett ypperligt läge i Yttre hamnen i Grisslehamn. Vare sig man är matgäst eller skall lyxa till på spa så förstår man varför man tidigt valde denna plats för hotell då den stora tillströmningen av sommargäster kom vid förra sekelskiftet. Dagens byggnad är dock från 1977 med tillbyggnad 1990 och spa-del 2004. För att vara så nytt har man mycket charm och toppat med utsikten mot havet och hamnen med färjor, fiskebåtar och bodar. Vill man ställa bilen så går SL-bussen ända hit.


Skatuddsvägen 18, Grisslehamn
Tel. 0175-309 30

Länkar

Inre hamnen

Om yttre hamnen är för de stora båtarna och yrkesfiskarna så är inre hamnen mest för fritidsbåtar. Kvällstid på sommaren är det mycket liv och rörelse i hamnen med några restauranger, minigolf och kiosk.

Pensionat Solgården

Detta åretruntöppna pensionat är väl ett vandrarhem för att prata nusvenska. Bo på pang var stort före charterresorna. Grundat 1932 men stängt tidvis men kan ändå prata om inkört. Servicen är bra och stämningen gemytlig. Pensionatet har ett perfekt läge mellan inre och yttre hamnen och man kan bo i stugor i huvudbyggnaden Solgården eller hyra strandvillan.

Här stannade folk till och sov över innan de tog båten vidare till Singö, innan bron dit var byggd. Nu kan man istället åka gratiskryssning med Eckerölinjen istället, vilket ingår med 15 avgången för de boende gästerna.

Tel: 0175 30019
Epost: solgardengrisslehamn(at)gmail.com
Adress: Solgårdsstigen 19 Grisslehamn

Läs mera

Albert Engströmmuseet

Detta är egentligen Albert Engströms bostad, eller corps de logi, där man återskapat ett museum. Det är i stort sett lika idylliskt här som när familjen Engström levde här. Mitt emot museet ligger brygghuset med kaffestuga.

Öppettider 2014
F.o.m. 21/6 t.o.m 17/8 öppet alla dagar kl.11.00 – 17.00
Helger i augusti: 23 -24/8 därefter enl. bokning

Albert Engströms ateljé

Albert Engström museet är öppet på sommarhalvåret men när det är stängt går man med fördel ut till denna ateljé och tittar på den besynnerliga byggnadens form och färgsättning placerad rakt på klippan. Utsikten ut mot havet från den här byggnaden ute vid havet i Grisslehamn är enastående. Att det är vitmålat mot havet beror på att det även fungerade som sjömärke.

Skatudden

Till Skatudden går man från Grisslehamn den dryga kilometern längs en slingrande grusväg. Väl framme har man ett spektakulärt havssceneri som kan besökas alla årstider. Passar utmärkt som picknickställe.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Albert Engströms ateljé
Utsikten ut mot havet från den här byggnaden ute vid havet i Grisslehamn är enastående. Albert Engström museet är öppet på sommarhalvåret. När det är stängt går man med fördel ut till hans ateljé och tittar på den besynnerliga byggnadens form och färgsättning placerad rakt på...
OrtGrisslehamn
Singö
Nästan så långt norrut man kan komma landvägen i Stockholms skärgård ligger Singö som nås via broar med vackra vyer över havet. Genuin bebyggelse från 1700-talet och vacker natur.
OrtSingö
Väddö gårdsmejeri och kosafari
Fika eller handla lokalproducerat. Bonden tar med er på kosafari i hagen sommartid, på traktor eller vagn och berättar om djuren och livet på bondgården.
OrtVäddö
Väddö - övernattning i Grisslehamn och utflykt till Singö
Från brofästet vid Älmsta och norrut på Väddö. Först kanske fika och handla på Väddö Gårdsmejeri. Sen vidare till östkustpärlan Grisslehamn med övernattning på Hotell Havsbaden eller Pensionat Solgården. Dan därpå "broar" man ut till Singö.
OrtVäddö
Väddö - söderut mot Simpnäs brygga.
En härligt mysig tur förbi "brunna grannbaracker" på Barnens ö, en av länets mest unika byar Kista samt vackra Simpnäs med fik och utsikt i världsklass men även 20 minuters båttur från fantastiska Arholma.
OrtVäddö
Väddö norra - med Grisslehamn och Singö
Detta är en toppenmysig bilresa från Älmsta och norrut på Väddö. Först kanske fika och handla på Väddö Gårdsmejeri och sen väntar en av östkustens pärlor Grisslehamn innan man "broar" ut till Singö.
OrtVäddö