Hagaparken och Haga slott


  • Till start: 3,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Solna 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Visa på karta

Ta en promenad i historisk miljö. Från Gustav den III:s favoritmatställe till Drottning Kristinas midsommarhus. Flera fik och picknickplaster.

Sevärdhet 1 av 7

Kinesiska pagoden

Denna åttakantiga skapelse som stod klar 1790 ritades inte av en kinesisk arkitekt, utan av franske Louis Jean Desprez. Taket är gjort av koppar, och visst ser du alla drakhuvuden? 

Turkiska kiosken

Kiosk är turkiska för utsiktshus eller lusthus. Platsen kallas även turkiska paviljongen och arkitekt är Fredrik Magnus Piper. Det var här Gustav III höll sammanträden och planerade kriget mot Ryssland.

Konditori Vasaslätten

Detta grönmålade café med pittoresk känsla är beläget i Hagaparken och endast öppet vid vackert väder. Här finns inga halvfabrikat utan allt är lagat och bakat av personalen. Var säker på att ta med dig kontanter när du ska hit och fika, då man inte tar kort. Däremot finns det möjlighet att betala både med euro och amerikanska dollar för turisterna. Passa på att njuta av den vackra miljön och kanske strosa runt i parken i samband med ditt besök.

Stora Pelousen

Denna pelous – som lämpligt nog betyder gräsmatta på franska – är perfekt för kubbspel, spring och lek. Trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper fixade mattan på 1780-talet. Se dig omkring och du finner en annan sevärdhet – koppartälten och uppifrån dem är utsikten mycket vacker.

Gustav III:s paviljong

Från denna tjusiga paviljong tog sig Kung Gustav till maskeradbalen på Operan där han sköts av en viss Anckarström 1792. Byggnaden är en av höjdpunkterna i den svenska gustavianska tiden och ritades av Olof Tempelman. Passa på att gå en guidad visning för att se den lika tjusiga insidan designad av den franske inredningsarkitekten Louis Masreliez.

Öppettider:
Öppet i samband med guidad visning:
1 juni–1 september: tisdag–söndag kl. 12, 13, 14 och 15
Visningen avser cirka 45 minuters guidning om slottets kungliga historia, byggnadshistoria och inredningar.
Helgdagar
Nationaldagen – öppet
Midsommarafton – stängt
Midsommardagen – öppet

Läs mera

Ekotemplet

Här har Gustav den III avnjutit många måltider. Templet användes nämligen som sommarmatsal för de kungliga. Arkitekt är Carl Christoffer Gjörwell – som för övrigt var byggnadselev åt Louis Jean Desprez (som ritade Kinesiska pagoden).

Haga slott

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bostadsadress sedan 2010. Slottet ritades av CC Gjörwell i början av 1800-talet för Gustav IV Adolfs räkning. Flera Bernadotter har huserat här – bland annat vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf och hans systrar ”Hagasessorna”.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...