Hembygdsparken Ängelholm


Området som räddades från att bli sandöken är idag en oas för hela familjen. Hela fem stycken museer och en rad andra byggnader samsas med djur och en äventyrspark för att bilda en av Ängelholms populäraste mötesplatser. Fri entré.

  • Till start: 460,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ängelholm 
  • Avgift: Nej 


Hembygdsparken Ängelholm

Ända fram till 1700-talets början var denna plats mest att likna vid en sandöken. Dyner som sträckte sig från havet långt inåt land och sand yrde omkring. För att få bukt med problemen då man ibland inte kunde öppna dörrar, byggde man gärdesgårdar för att hindra och senare planterade träd för att bromsa sanden.

Så det är bland dessa träd man lagt den jättefina Ängelholms Hembygdspark som passande, från att varit sandöken, idag kallas en oas för hela familjen. Hela fem stycken museer: Tekniskt museum, Skolmuseum, Grönvallska gården från 1817, Luntertunstugan från 1763 och Läder- och lokalhistoriskt museum. Pyttetåget trafikerar härifrån till en sjätte museum i staden, Järnvägens Museum.

Men här finns även en rad andra kulturmiljöer, djur i hagar och en äventyrspark Upzone (avgiftsbelagd) där man kan åka linbana, balansera på grenar och klättra i träd. En mängd rastplatser för medhavd mat men även ett värdshus som serverar brunch.

Parken är tillgänglig för besök dygnet runt och det är fritt inträde. 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Järnvägsmuseet i Ängelholm
Med ett litet bredare angrepp följer man järnvägens utveckling, människorna och de yrken som växte fram och hur tekniken förändrades från häst och ånga till diesel och el. Museets raritet är världens äldsta gruvjärnvagn från Bergslagen. 
OrtÄngelholm
Arild
En pittoresk fiskeby där bebyggelsen ligger som årsringar i terrasser i sluttningen ovanför hamnen. Flera kända konstnärer lockades hit för ljuset och de vackra miljöerna. Här finns allt från enklare fiskestånd till finkrogar.
OrtHöganäs
Rusthållargården Arild
Rusthållaregårdar var gårdar som var indelats till kavalleriet. Rusthållaregården i Arild är från 1675 men är idag hotell och restaurang av yppersta klass. 
OrtHöganäs
Höganäs...
OrtHöganäs
Italienska vägen
Enligt många en av Sveriges vackraste vägsträckor med böljande landskap och utsikt mot Kattegatt. Platserna man passerar längs vägen är riktiga pärlor. Båstad, Norrvikens trädgårdar, en scenisk rasplats samt Hovs hallar och Torekov.
OrtBåstad
Båstad
Tennisveckan drog folk hit för tennisen men nu drar nattlivet av egen kraft. Staden har mycket mer än strand, tennis och folkliv. Pittoresk bebyggelse och en rad sevärdheter i de vackra omgivningarna som är värda att uppleva.
OrtBåstad