Järnvägsmuseet i Ängelholm


Med ett litet bredare angrepp följer man järnvägens utveckling, människorna och de yrken som växte fram och hur tekniken förändrades från häst och ånga till diesel och el. Museets raritet är världens äldsta gruvjärnvagn från Bergslagen. 

  • Till start: 462,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ängelholm 
  • Avgift: Ja 


Järnvägsmuseet

Museet ligger passande nog i ett ombyggt lokstall från 1898 och här visas den svenska järnvägshistorien. Det finns en fast basutställning och tillfälliga utställningar med olika tema som oftast har anknytning till järnväg.

Man ges en aha-upplevelse då man speglar den tid då vanligt folk mest gick till fots och båt var bästa transportmedlet för långa sträckor. Även gruvorna var tidiga med att få gruvvagnar att rulla lättare. Ett stort antal miljöer är uppbygga som levandegör historien och de nya yrken som tillkom presenteras. Man får se hur rallare, banvakter och stationspersonal arbetade och bodde.

Flera modelljärnvägar men även äkta föremål som dressiner, signaler, telefoner och en mängd andra små och stora föremål ur järnvägens historia. Museets raritet är världens äldsta järnvägsvagn från Bergslagen.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hembygdsparken Ängelholm
Området som räddades från att bli sandöken är idag en oas för hela familjen. Hela fem stycken museer och en rad andra byggnader samsas med djur och en äventyrspark för att bilda en av Ängelholms populäraste mötesplatser. Fri entré.
OrtÄngelholm
Ängelholm
Vi har listat fyra sevärdheter som står ut i Ängelholm som inte bara är intressanta besöksmål utan även poängterar olika faser i stadens historia. En hembygdspark, ett flyg- och ett järnvägsmuseum och havsbadet med krog från sekelskiftets badepok.
OrtÄngelholm
Flickorna Lundgren på Skäret
Här har det serverats kaffe sedan 1938 i vad som då var de sju systrarna Lundgrens sommarstuga. Fikar eller intar husmansklassiker gör man i det välbevarade 1700-talshuset eller den grönskande trädgården. 
OrtHöganäs
Rusthållargården Arild
Rusthållaregårdar var gårdar som var indelats till kavalleriet. Rusthållaregården i Arild är från 1675 men är idag hotell och restaurang av yppersta klass. 
OrtHöganäs
Höganäs...
OrtHöganäs
Nimis
Detta är Lars Vilks omtalade drivvedsskulpturer. Att ta sig ned hit är inte bara en upplevelse, det är en strapats också. Branta sluttningar och skulpturerna beträds på egen risk. Enastående utsikt.
OrtHöganäs