Järnvägsmuseet i Ängelholm


Med ett litet bredare angrepp följer man järnvägens utveckling, människorna och de yrken som växte fram och hur tekniken förändrades från häst och ånga till diesel och el. Museets raritet är världens äldsta gruvjärnvagn från Bergslagen. 

  • Till start: 462,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ängelholm 
  • Avgift: Ja 


Järnvägsmuseet

Museet ligger passande nog i ett ombyggt lokstall från 1898 och här visas den svenska järnvägshistorien. Det finns en fast basutställning och tillfälliga utställningar med olika tema som oftast har anknytning till järnväg.

Man ges en aha-upplevelse då man speglar den tid då vanligt folk mest gick till fots och båt var bästa transportmedlet för långa sträckor. Även gruvorna var tidiga med att få gruvvagnar att rulla lättare. Ett stort antal miljöer är uppbygga som levandegör historien och de nya yrken som tillkom presenteras. Man får se hur rallare, banvakter och stationspersonal arbetade och bodde.

Flera modelljärnvägar men även äkta föremål som dressiner, signaler, telefoner och en mängd andra små och stora föremål ur järnvägens historia. Museets raritet är världens äldsta järnvägsvagn från Bergslagen.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ängelholms havsbad och Klitterhus
Ängelholms havsbad är känt för sitt unika sanddynlandskap och den sex km långa barnvänliga badstranden. Om man inte känner för strandpicknick så är Klitterhus, krogen mitt på stranden, ett starkt kort där man även kan ta in i något av de 12 rummen.
OrtÄngelholm
Ängelholm Flygmuseum
Här kan man verkligen komma nära flyget. Tre typer av flygsimulatorer som använts för riktig pilotutbildning kan hyras för att uppleva pilotens utmaningar. Museet är fyllt med äldre och nyare flygplan i den nedlagda flygflottiljen.
OrtÄngelholm
Kullahalvön
En rundtur mellan några klassiker som Mölle, Arild, Kullaberg och extra stopp vid en fantastisk utsiktsplats ovanför Mölle. Bra möjligheter till vandring så ta på bekväma skor. 
OrtHöganäs
Tomarps kungsgård
Slottet har anor från 1400-talet och blev kungsgård på 1600-talet. Det uppfördes i en mycket speciell renässansstil troligtvis på mitten av 1500-talet. Idag används slottet som konsthall och kafé
OrtÅslöv
Arild
En pittoresk fiskeby där bebyggelsen ligger som årsringar i terrasser i sluttningen ovanför hamnen. Flera kända konstnärer lockades hit för ljuset och de vackra miljöerna. Här finns allt från enklare fiskestånd till finkrogar.
OrtHöganäs
Nimis
Detta är Lars Vilks omtalade drivvedsskulpturer. Att ta sig ned hit är inte bara en upplevelse, det är en strapats också. Branta sluttningar och skulpturerna beträds på egen risk. Enastående utsikt.
OrtHöganäs