Nimis


Detta är Lars Vilks omtalade drivvedsskulpturer. Att ta sig ned hit är inte bara en upplevelse, det är en strapats också. Branta sluttningar och skulpturerna beträds på egen risk. Enastående utsikt.

  • Till start: 471,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Höganäs 
  • Avgift: Nej 


Nimis

I Kullabergs naturreservat på platsen Håle stenar ligger det omtalade, kritiserade och älskade konstverket Nimis. Utsikten från platsen och på vägen hit är enastående.

Skaparen Lars Vilks har byggt allt av drivved. Broar, utkikstorn, tunnlar, bibliotek mm. Det gör också att säkerheten inte är den bästa. Som störst var Nimis 100 m långt och 25 meter högt och 160 000 spikar har använts sedan starten 1980. Myndigheterna kände till skulpturen först 1982 och den har klassats som svartbygge och var på väg att rivas. Till och med den omfattande juridiska dokumentationen har adderats till konceptkonstverket. Att konstverket dessutom står inom ett naturreservat gör det än mer unikt. Vilks menade att han i konstens namn stod över reglerna för naturreservatet.

Sedan 1986 ägdes skutpturen av de världsberömda konstnärsparet Christo och Jeanne-Claude och enligt Vilks tillhörde konstverket den utropade mikrostaten Ladonien.

Nimis nås genom att ta sig Himmelstorpsgårdens café och till höger om den gården går en stig som är markerad med N på stenar och träd. Det är inte bara konstverket som kräver smidighet att klättra på, stigen ned är även den en strapats, i synnerhet vid regn då branterna och frilagda rötter kan bli såphala.

Men Nimis är en mäktig upplevelse och med rätt skor, friska knän och oömma kläder så kan man verkligen rekommendera ett besök här.  2010 gjordes en uppskattning av antalet besökare till 40.000 per år. Ett besök vid Nimis sker på egen risk.

Lars Vilks hade ständigt livvaktsskydd sedan 2010 med andledning av de omtalade teckningarna av Muhammed som en rondellhund. Inom den muslimska världen riktades många hot från militanta islamister. Lars Vilks och hans två livvakter dog i en trafikolycka 3 oktober 2021. 

Läs mera
Nimis
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rusthållargården Arild
Rusthållaregårdar var gårdar som var indelats till kavalleriet. Rusthållaregården i Arild är från 1675 men är idag hotell och restaurang av yppersta klass. 
OrtHöganäs
Arild
En pittoresk fiskeby där bebyggelsen ligger som årsringar i terrasser i sluttningen ovanför hamnen. Flera kända konstnärer lockades hit för ljuset och de vackra miljöerna. Här finns allt från enklare fiskestånd till finkrogar.
OrtHöganäs
Mölle till Helsingborg
Har man besökt Kullaberg eller Mölle för den delen så är detta en trevlig rundtur neråt Helsingborg.
OrtHöganäs
Kullahalvön
En rundtur mellan några klassiker som Mölle, Arild, Kullaberg och extra stopp vid en fantastisk utsiktsplats ovanför Mölle. Bra möjligheter till vandring så ta på bekväma skor. 
OrtHöganäs
Kullens fyr och Kullaberg
Vid majestätiska Kullens ljusstarka fyr, 79,5  m över havet finns naturum och kafé som är basen för att uppleva fascinerande natur och djurliv längs ett system av stigar. Se upp för de branta stupen utan räcken.  Tips: Tumlarsafari
OrtHöganäs
Höganäs...
OrtHöganäs