Viken


Pittoreskt fiskeläge med bra restauranger och flera kulturhistoriskt intressanta byggnader samt Vikens Sjöfartsmuseum. Här slår man lätt ihjäl några mysiga timmar.

  • Till start: 481,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Höganäs 
  • Avgift: Nej 


Viken

Vikens fiskeläge är pittoreskt så det förslår. Här kan man vandra runt lite på måfå men ta gärna sikte på Paul Jönska gården på Skepparegatan 18 som är en skeppargård från 1880-talet med den ursprungliga inredningen bevarad.  Annat tips är kvarnen Sophiamöllan på Möllarevägen.

Här finns flera bra krogar med Vikens hamnkrog i topp. I hamnkrogens källare driver Per i Vikens korvar, som bland annat säljer prinskorvar till Hötorgshallen i Stockholm, korvstället Snäppet bättre. 

På medeltiden fanns en by med kapell här och runt år 1700 hade det växt till ca 60 hushåll. En tredjedel av befolkningen dog när Viken drabbades av pesten på 1710-talet. Under 1800-talet blev Viken en sjöfartsort med stora segelfartyg som trafikerade hela världen. Vikens Sjöfartsmuseum i hamnen beskriver denna tid.

Sevärt:

Vikens Sjöfartsmuseum
Permanent utställning om Vikens historia som sjöfarts- och fiskeort.

Sophiamöllan, Möllarevägen
Invigdes 1838 och malde för vind ända till 1940.  Sophiamöllan från 1838 (Wikens qvarn) körs regelbundet på helgerna under sommarmånaderna.

Paul Jönska gården, Skepparegatan 18
En Skeppargård från 1880-talet med den ursprungliga inredningen bevarad.  Idag är huset museum med en trädgård där våffelservering sker vissa helger.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sofiero
Slottet som kung Gustav VI Adolf skänkte bort har blomsterprakt i hans anda. Utsikten mot Öresund och Kronborgs slott, ravinen med 10 000 rhododendronbuskar och en riktigt bra restaurang med utsikt är toppar. Fri entré.
OrtHelsingborg
Helsingborg till Mölle och Kullaberg.
En utflykt norrut från Helsingborg med stopp i Sofiero, Höganäs, Viken, Krapperup, Mölle för att avsluta på Kullaberg.
OrtHöganäs
Pålsjö slott...
Högt över Pålsjöbaden i Helsingborg ligger Pålsjö slott med anor från 1400-talet. Fin park att strosa runt i och missa inte avenbokallén bort mot Öresund som leder till härlig utsikt över sundet.
OrtHelsingborg
Fria bad Helsingborg...
Ett mycket populärt bad mitt i Helsingborg som egentligen heter Örestrandsbadet. Och förutom några sommaröppna ställen vid stranden har man nära till kiosker, restauranger och butiker. Här flaneras det året om.
OrtHelsingborg
Dunkers kulturhus
Vackert kulturhus med mångsidigt utbud där Tretorn-grundaren Henry Dunker ligger bakom. En basutställning om Helsingborgs stadshistoria och flera andra. Bra restaurang med finaste läget vid hamnen. 
OrtHelsingborg
Kärnan
Kärnan var del av en långt större borg som fanns här på medeltiden som ses i Helsingborgs vapen. Bra start med utsikten när Helsingborg ska utforskas. Tornet har en gratis del men övre delen har entréavgift. 
OrtHelsingborg