Tomarps kungsgård


Slottet har anor från 1400-talet och blev kungsgård på 1600-talet. Det uppfördes i en mycket speciell renässansstil troligtvis på mitten av 1500-talet. Idag används slottet som konsthall och kafé

  • Till start: 462,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Åslöv 
  • Avgift: Nej 


Tomarps kungsgård

Tomarps kungsgård är en borg med anor från dansk medeltid. Beläget i nordvästra Skåne i backlandskapet vidd Rönneåns dalgång. När slottet var som mest praktfullt, under renässansen, hade det tinnar och torn och en vallgrav som riktiga slott ska ha. Då var det ett privatslott men det blev sen Sverige övertagit Skåne en kungsgård och boställe för en hög kavalleriofficer.

Idag är tornen borta men borgen är nyrenoverad och parken vittnar om många olika epoker. Tomarps kungsgård är idag en konsthall för svensk och internationell samtida konst.  Besöker man Konsthallen får man uppleva delar av slottet och inte minst den kullerstenbelagda borggården. Även slottskafé.

Läs mera
Tomarps kungsgård
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sankt Petri kyrka Klippan
Denna kyrka har blivit världsberömd och anses vara ett arkitektoniskt mästerverk. Arkitekt är Sigurd Lewerentz som uppförde Uppståndelsekapellet i världsarvet Skogskyrkogården i Stockholm.
OrtKlippan
Järnvägsmuseet i Ängelholm
Med ett litet bredare angrepp följer man järnvägens utveckling, människorna och de yrken som växte fram och hur tekniken förändrades från häst och ånga till diesel och el. Museets raritet är världens äldsta gruvjärnvagn från Bergslagen. 
OrtÄngelholm
Söderåsens nationalpark.
Söderåsens nationalpark är en så storslagen naturupplevelse att den uppskattas av alla. Ett inspirerande Naturum och vandringsleder men Kopparhatten, en utsiktsplattform med gudomlig vy, är höjdpunkten.
OrtKlippan
Helsingborg till Landskrona
En avstickare från E6 som följer den natursköna kattegattkusten och bjuder på fiskelägen, slott och naturreservat.
OrtHelsingborg
Ramlösa
För en topplista är detta en given bubblare. Här dracks det brunn från sent 1700-tal för tillresta gäster och på 1890-talet kom man på idén att buteljera och sälja vattnet. Vackra byggnader och rogivande parker. 
OrtHelsingborg
Helsingborg med omgivningar...
En rundtur till det intressantaste i och runt Helsingborg. Ramlösa, Fredriksdals trädgårdar, Sofiero slott utanför staden. Samt Kärnan, Dunkers kulturhus m fl stopp innanför staden.
OrtHelsingborg