Sankt Petri kyrka Klippan


Denna kyrka har blivit världsberömd och anses vara ett arkitektoniskt mästerverk. Arkitekt är Sigurd Lewerentz som uppförde Uppståndelsekapellet i världsarvet Skogskyrkogården i Stockholm.

  • Till start: 460,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Klippan 
  • Avgift: Nej 


Sankt Petri kyrka Klippan

Den världsberömda Sankt Petri kyrka i Klippan anses vara ett arkitektoniskt mästerverk av den store Sigurd Lewerentz som även uppfört Uppståndelsekapellet på Skogskyrkogården samt Malmö Opera (fd Stadsteater).

Byggnaden är så pass unik att den fått världsberömmelse. Den anses vara en av Sveriges arkitektoniskt mest fulländade kyrkor.  Den invigdes 1966 och vad man slogs av var de många vackra detaljerna. Att ytterdörren är svår att hitta skulle symbolisera att porten till Guds rike skulle var svår att finna.

Interiören är lika genomtänkt som vacker så passa på att besöka kyrkan när den är öppen (alla dagar minst 10-18). Dopfunten som består av en vit mussla från Indiska Oceanen, är placerad på en klippa. Den blev förebild till ett frimärke 2014. Petrus betyder för övrigt klippa på latin.

Öppet dagligen

Fri entré

Adress: Vedbyvägen, 264 35 Klippan

Telefonnummer: +46 (0)435-296 80

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tomarps kungsgård
Slottet har anor från 1400-talet och blev kungsgård på 1600-talet. Det uppfördes i en mycket speciell renässansstil troligtvis på mitten av 1500-talet. Idag används slottet som konsthall och kafé
OrtÅslöv
Söderåsens nationalpark.
Söderåsens nationalpark är en så storslagen naturupplevelse att den uppskattas av alla. Ett inspirerande Naturum och vandringsleder men Kopparhatten, en utsiktsplattform med gudomlig vy, är höjdpunkten.
OrtKlippan
Hembygdsparken Ängelholm
Området som räddades från att bli sandöken är idag en oas för hela familjen. Hela fem stycken museer och en rad andra byggnader samsas med djur och en äventyrspark för att bilda en av Ängelholms populäraste mötesplatser. Fri entré.
OrtÄngelholm
Ängelholm Flygmuseum
Här kan man verkligen komma nära flyget. Tre typer av flygsimulatorer som använts för riktig pilotutbildning kan hyras för att uppleva pilotens utmaningar. Museet är fyllt med äldre och nyare flygplan i den nedlagda flygflottiljen.
OrtÄngelholm
Helsingborg till Landskrona
En avstickare från E6 som följer den natursköna kattegattkusten och bjuder på fiskelägen, slott och naturreservat.
OrtHelsingborg
Ramlösa
För en topplista är detta en given bubblare. Här dracks det brunn från sent 1700-tal för tillresta gäster och på 1890-talet kom man på idén att buteljera och sälja vattnet. Vackra byggnader och rogivande parker. 
OrtHelsingborg