Sankt Petri kyrka Klippan


Denna kyrka har blivit världsberömd och anses vara ett arkitektoniskt mästerverk. Arkitekt är Sigurd Lewerentz som uppförde Uppståndelsekapellet i världsarvet Skogskyrkogården i Stockholm.

  • Till start: 460,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Klippan 
  • Avgift: Nej 


Sankt Petri kyrka Klippan

Den världsberömda Sankt Petri kyrka i Klippan anses vara ett arkitektoniskt mästerverk av den store Sigurd Lewerentz som även uppfört Uppståndelsekapellet på Skogskyrkogården samt Malmö Opera (fd Stadsteater).

Byggnaden är så pass unik att den fått världsberömmelse. Den anses vara en av Sveriges arkitektoniskt mest fulländade kyrkor.  Den invigdes 1966 och vad man slogs av var de många vackra detaljerna. Att ytterdörren är svår att hitta skulle symbolisera att porten till Guds rike skulle var svår att finna.

Interiören är lika genomtänkt som vacker så passa på att besöka kyrkan när den är öppen (alla dagar minst 10-18). Dopfunten som består av en vit mussla från Indiska Oceanen, är placerad på en klippa. Den blev förebild till ett frimärke 2014. Petrus betyder för övrigt klippa på latin.

Öppet dagligen

Fri entré

Adress: Vedbyvägen, 264 35 Klippan

Telefonnummer: +46 (0)435-296 80

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Tomarps kungsgård
Slottet har anor från 1400-talet och blev kungsgård på 1600-talet. Det uppfördes i en mycket speciell renässansstil troligtvis på mitten av 1500-talet. Idag används slottet som konsthall och kafé
OrtÅslöv
Söderåsens nationalpark.
Söderåsens nationalpark är en så storslagen naturupplevelse att den uppskattas av alla. Ett inspirerande Naturum och vandringsleder men Kopparhatten, en utsiktsplattform med gudomlig vy, är höjdpunkten.
OrtKlippan
Ängelholm
Vi har listat fyra sevärdheter som står ut i Ängelholm som inte bara är intressanta besöksmål utan även poängterar olika faser i stadens historia. En hembygdspark, ett flyg- och ett järnvägsmuseum och havsbadet med krog från sekelskiftets badepok.
OrtÄngelholm
Trolleholms slott...
Ett riktigt sagoslott som man tyvärr enbart kan beskåda utanför grindarna. Det är en mäktig syn att se tornen sticka upp över trädtopparna när man anländer på håll.
OrtSvalöv
Fredriksdals trädgårdar
Blev rikskänt för svenskar genom dess friluftsteater med Nils Poppe och Eva Rydberg men har mycket annat att erbjuda. Här möts man av ett Skåne i miniatyr. Staden, herrgården, bondgården, skog och ängar.
OrtHelsingborg
Örby ängar
Ett naturreservat med sällsynt växtlighet och utrotningshotade insektstarter. Betande djur håller strandängarna öppna. Ett fint bad på finns på den långa stranden som leder bort mot närliggande Råå. 
OrtHelsingborg