Huvudsta strand och Jungfrudansen.


  • Till start: 3,9 Km 
  • Längd: 2,7 km 
  • Stopp:
  • Ort: Solna 
  • Avgift: Nej 
Huvudsta strand och Jungfrudansen.
Stor karta

Ett av Solnabornas populäraste promenadstråk. Gustav III var inte populär bland adelsmännen och det var på Huvudsta gård de satt och planerade mordet på honom.

Sevärdhet 1 av 6

Huvudsta gård

Sniffa, så anar du kanske doften av forna tiders tobaksodlingar och brännvinsbryggeri. Idag bedrivs konferensverksamhet i herrgården, som ursprungligen byggdes åt en rysk ambassadör efter ryska ritningar.

Huvudstabadet

Steker solen? Här har du friluftsbad, soldäck och servering som är öppet vid bra väder. Tempererad bassäng är perfekt för svensk sommar.

Normala öppettider är 9-18 men även 6-8 för morgonbadmedlemmar.

Länkar

Huvudsta gamla slott

Gäst- och festhuset från 1750 kallas även Mördarslottet, då Anckarström, Ribbing & Co planerade mordet på Gustav III här. Flyttades till nuvarande läge 1834. Är idag ett daghem samt festlokal att hyra.

Café Båthuset

Vackert beläget vid Ulvsundasjön ligger Café Båthuset. Enklare måltider och fika serveras normalt tisdag till söndag mellan 10-17 (kolla öppettider om du vill vara säker). Stor brygga för soldyrkare och mysig marin inredning "inombords".

Länkar

Jungfrudansen

Slå dig ner under en ek, packa upp picknickkorgen och prisa det faktum att du är du och nu är nu – straffångarna från Långholmen som jobbade i stenbrottet här på 1800-talet var nog inte lika förtjusta i platsen. Deras slit gav sten till bl a Riksdagshuset, Riksbankshuset och Nordiska muséet. Namnet kommer sig av att här senare blev festplats för traktens unga.

Jungfrudansens utsiktsplats

Från den här utsiktplatsen ser du bland annat de nybyggda delarna på Kungsholmen och Minneberg.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...