Iggesunds järnverk och Bruksmuseum


Intill järnverket som drivs i full fart ligger ett gammalt bruksmuseum. Slagg var en biprodukt av driften och en enorm slagghög kan bestigas med vacker utsikt som belöning.

Avstånd från E4 c:a 8 min 6 km

  • Till start: 262,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Iggesund 
  • Avgift: Nej 


Iggesunds järnverk och Bruksmuseum

Här kan man antingen välja att besöka bruksmuseet men då det bara är sommaröppet kan man istället ta sig upp på slagghögen intill för en fantastisk utsikt över Iggesundsfjärden som är en vik till Bottenviken.

Detta är ett industriminne och järnverk med rostugn, masugn, bessemerverk och lancashiresmedja.

En utställning om järnhantering med en dokumentärfilm som visar järnverket i drift samt en utställning visar skogsbrukets och sågverkets historia.

Men även något för den som jobbar på kontor idag visas tre olika kontorsmiljöer som visar brukskontorets utveckling.

Kaffeservering och glass

Iggesunds Bruksmuseum,  Iggesund

Länkar

Iggesunds järnverk och Bruksmuseum
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Köpmanberget Hudik
Här uppe träffas Hudiksvallsborna vid högtider och andra evenemang. Fin utsikt över Hudiksvallsfjärden och det speciella Sångartemplet är landmärket som står ut.
OrtHudiksvall
Borka Brygga - restaurang och museum.
En verkligt härlig plats vid ett fiskeläge. När ångbåtar gick här så hade man en väntsal vilken idag inrymmer en krog. Litet fiskemuseum och en utsiktsplats ett par hundra meter ifrån är plus. Avstånd från E4 c:a 8 min 5 km  
OrtHudiksvall
Ystegårn hälsingegård...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtHudiksvall
Hölick fiskeläge...
Detta är ett utvalt besöksmål. Texter och bilder under arbete. 
OrtHudiksvall
Kuggörarna och Kuggörarnas kapell...
Ute på Hornslandet, halvön sydost om Hudiksvall, ligger det från sjöväderrapporterna berömda Kuggören. Sagolikt vackert läge med kapellet och en labyrint som toppar. Kombinera gärna med Hölicks fiskeläge. Avstånd från E4 c:a 30 min 27 km
OrtHudiksvall
Skärså fiskeläge.
Albertinas sjökrog, fiskemuseum, rökeri, havsutsikt och måsskrik. Vandra runt den lilla viken förbi sjöbodarna för att skåda ut mot öppet hav. Avstånd från E4 c:a 15 min 11 km
OrtSöderhamn