Jungfrukusten från Gävle till Enånger.


RUNDTUR: Jungfrukusten kallas kustområdet i Gästrikland och Hälsingland. Och sträcker sig tjugo mil från Furuvik i söder till Ragvaldsnäs i norr. Här södra delen upp till Enånger.

  • Till start: 152,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gävle 
  • Avgift: Nej 


Jungfrukusten från Gävle till Enånger.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Furuviks Brygga

Är du sugen på något riktigt gott samtidigt som du vill njuta av vacker miljö och magnifik utsikt är det, restaurangen Furuviks Brygga, du ska bege dig. Den är naturskönt belägen, precis vid strandkanten.

Det toppmoderna, välrenommerade köket erbjuder en rik variation av rätter i saltstänkt havsmiljö. Restaurangen är öppen varje dag under sommaren och serverar ett fantastiskt julbord under december.

Adress: Gösta Nygrens väg 1 Furuvik

Telefonnummer   +46 26-98003

Text Visit Gävle

Gävle

Gävle har satts på kartan på grund av en julbock som envisas med att brinna upp. Kaffet Gevalia kommer ju härifrån och det är latinska namnet på stan. Även Läkerol och Brynäs.

Bönan

Genuint fiskeläge ute vid havet. I Bönan finns mycket att se och uppleva. Du kan köpa nyrökt böckling eller färsk fisk direkt av fiskarna. Besök Böna Fyr eller bada vid någon av alla de härliga badständerna som finns längs kusten ut mot Bönan.

Fyren är sammanbyggd med fyrbostaden som består av ett rum och kök. Fyren är byggd av korsvirke och bräder och boningshuset av timmer. Tornets höjd över havet är 19,9 meter. Inte mindre än 73 trappsteg leder upp till fyren från vilken man har en underbar utsikt över skärgården. Fyren var en gång fotogendriven och lämpan var förstärkt av speglar.

Historia

Under 1700-talet etablerades flera lantställen och jordbruk av borgarna i staden. Det var små herrgårdsliknande anläggningar. Den enda kvarvarande är Engelsbergs gård. På andra hälften av 1800-talet blev det populärt med sommarnöjen vid vattnet där man skulle komma undan stadens smutsiga och stökiga värld.

Kring sekelskiftet 1900 utvecklades Bönan parallellt med fisket till badort. I både Bönan och Utvalnäs lever fisket vidare om än i liten omfattning jämfört med tidigare.

Läs mera

Axmar Bruk

I Axmar bruk finns brukshistoria i form av en bevarad hytta med två ugnar och en park med ruiner från det äldsta bruket på 1670-talet.

Bruket grundades 1671, förstördes av ryska trupper 1721, men byggdes sedan upp igen. Den hytta vi kan se idag är från 1860-talet. Den står kvar som ett ståtligt monument från järnbrukstiden.

Järnframställning påbörjades redan på 1600-talet. Under stor del av 1700-talet drevs bruken av Brita Behm, även kallad Järn-Brita, som var känd för sitt hårdföra affärssinne. När ryssarna invaderade kusten 1721 brändes i stort sett hela bruket ner men genom Brita Behms försorg byggdes det snart upp igen.

Under 1800-talet ägdes Axmar bruk av familjen von Schinkel. På 1860-talet gjordes en modernisering och hela bruksbebyggelsen flyttades närmare havet.

En ny större hytta byggdes bland annat med sex lancashirehärdar. Där de tidigare bruksbyggnaderna stått anlades en engelska park och en gigantisk herrgård på över 700 kvadratmeter uppfördes. Idag är många bruksbyggnader rivna och även den stora herrgården. Hyttan restaurerades däremot på 1970-talet. Parken är välbevarad och värt ett besök då den vittnar om en svunnen tid av flärd och elegans.

I parken finns dammar och kanaler där grönskan speglar sig. Parken med vattendragen erbjuder en vacker picknick-miljö. På en liten ö ligger ett lusthus som blivit en symbol för föreningen Hyttan som sköter och bevarar järnbruket. Axmar bruk är sedan 2011 Kulturreservat.

I Gula huset finns sommarcafé i juli. I den gamla magasinbyggnaden Bläckhornet vid havet finns konst och hantverk. Också i Hyttan finns konst under vissa sommarperioder.

Guidning kan bokas.

Text Visit Gävle

Läs mera

Länkar

Ljusne bruk

Under mitten av 1800-talet utvecklades en omfattande industri vid Ljusnans utlopp.

Familjen Kempe som var ägare, lade här grunden till den förmögenhet med vars hjälp dottern Wilhelmina (gifte von Halwyll) och inredde och bekostade Halwyllska palatset.

Bruksmuséet skildrar arbetarnas liv i sekelskiftets Ljusne, ett liv helt i skuggan av sågverk och järnbruk.

Museet har samlingar av dåtida föremål samt autentiska miljöer som skola, lanthandel och arbetskök.

Adress: Alavägen 5, Ljusne

Länkar

Stenö havsbad och camping

Länkar

Erik-Anders hälsingegård

Erik-Anders hälsingegård är en av de sju världsarvsgårdarna med anor från 1800-talets början. UNESCOs officiella utmärkelse heter "Decorated Farmhouses of Hälsingland".

I gården visas exempel på inredningar från flera tidsepoker från 1850-1950 med nytillverkade möbler i Hälsinglands rika allmogekultur. Trädgården är återskapad från hur den såg ut 1920.

Inne i huset ligger rummen i hela två rader och på övervåningen finns en pampig festsal med en imponerande bredd.  I festsalen har man låtit den flitigt anlitade målarfamiljen Knutes måla marmoreringar i väldigt hög klass som harmonierar dörröverstyckena och kakelugnen.

Denna herrgårdslika arkitektur speglar de ambitioner som Erik Andersson, mannen efter vilken gården fått sitt namn, hade vid byggandet.

Här finns även gårdscafé, möbelutställning samt en butik med nytt och gammalt.

Läs mera

Länkar

Skärså fiskeläge

Skärså är ett gammalt fiskeläge i en skyddad hamn norr om Söderhamn där sjöbodarna finns kvar trots att de inte brukas av så många yrkesfiskare. Runt Skärså kan promenera i en halvcirkel från parkeringen runt till rökeriet som vetter ut mot havet. Där man kan för övrigt handla fisk på Westlunds fisk men vill man äta fisk, då gör man det på omåttligt populära krogen Albertinas.

Här finns även ett fiskemuseum, en glashytta samt lite längre norrut, en badplats med camping.

Borka Brygga - restaurang och museum.

Vid Borka brygga ligger ett kafé och restaurang på bryggan. Den är inrymd i en gammal väntsal till ångbåtarna som trafikerade här förr.  Det är ett populärt bussresmål men man har även pub och musikkvällar.

Intill i en sjöbod ligger Fiske- och sälfångstmuseum som är en tidstrogen sjöbod- och fiskestugmiljö med redskap och verktyg från slutet av 1700-talet och framåt. Även foton och dokumentation av olika fångstmetoder.

Är man spänstig så tar man en liten promenad upp till utsiktsberget ovanför.

Här finns även gästhamn, camping och bensinmack.

Öppet maj till September eller vid förfrågan

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Furuviksparken
Furuvik är en park för hela familjen. Här kan ni välja att promenera i vår vackra gröna, lummiga park, hälsa på alla vår djur, besöka handelsbodarna, njuta god mat, svalka er i vårt äventyrsbad, snurra dig yr på vårt tivoli eller njuta av konserter en ljum sommarkväll. ...
OrtGävle
Engeltofta
Anrik 1800-tals herrgård med, hotell, restaurang och sandstrand vid Gävlebukten. Engeltofta är en plats utöver det vanliga. Avstånd från E4 c:a: 10 min 10 km
OrtGävle
Sveriges Järnvägsmuseum - Stängt för ombyggnad.
Ett mycket intressant museum som följer järnvägens men även samhällets utevckling under motsvarande tid. Adress Rälsgatan 1 såklart.
OrtGävle
Bönan fiskeläge och fyrmuseum
Genuint fiskeläge ute vid havet. I Bönan finns mycket att se och uppleva. Köp nyrökt böckling eller färsk fisk direkt av fiskarna. Besök Böna Fyr eller bada. Avstånd från E4 c:a: 15 min 15 km
OrtGävle
Gamla Gefle
En fantastiskt charmig stadsdel i Gävle med kullerstensgator och en stadsplan delvis från medeltiden men husen är mest från 1700-talet.  Avstånd från E4 c:a: 10 min 5 km
OrtGävle
Älvkarleby turisthotell - nedlagt
Hotellet med restaurang sägs ligga på "norra Upplands vackraste plats". Byggnaden från 1890-talet har många fina trädetaljer. Menyn är klassiskt svensk.
OrtÄlvkarleby