Karl-Tövåsens fäbod.


Denna fäbod är verkligen värd ett besök. En av de sista riktigt levande fäbodarna i landet med anor från 1600-talet. I entréavgiften ingår guidning. Fika med kokkaffe och bak. 

  • Till start: 247,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Rättvik 
  • Avgift: Nej 


Karl-Tövåsens fäbod.

Ta chansen och upplev en utav de sista riktigt, levande fäbodarna. Med anor från 1600-talet. En bit kulturhistoria med kor som betar fritt i skogen och vars mjölk man med uråldriga mathantverkstraditioner tillverkar mejeriprodukter med, som finns till försäljning efter tillgång. 

 

På fäboden finns även hästar, kalvar, grisar, höns, kaniner med mera. Här kan man njuta av en kopp äkta kokkaffe av vatten från egen källa. Till kaffet erbjuder man till exempel en fäbodsmörgås med hemkärnat smör och småost med mera.

 

För ett besök betalas entré på plats och då ingår visning som sker två gånger dagligen.

 

En mycket gammal fäbod
I 1663–64 års fäbodinventering står sex gårdar från Vikarbyn som brukare på Karl-Tövåsens fäbod. Exakt hur gammal fäboden är vet man inte, men man vet att den varit i bruk varje sommar utan uppehåll sedan 1663, då den första gången nämns i skrift.

 

Den 10 juni, Svantedagen, var enligt tradition buffringsdag, då man flyttade djur och proviant för en lång tid. Datum och tid bestämdes gemensamt eftersom ingen fick komma åt det saftiga betet före någon annan. I en kreaturslängd från 1830 kan man läsa att det var 26 gårdar, som nyttjade Karl-Tövåsens fäbod enligt följande: Tjugo gårdar i Vikarbyn hade med sig 83 kor, 16 hästar, och 291 får och getter. Från sex gårdar i Röjeråsen, Stumsnäs, Västbjörka och Öja kom 18 kor, 5 hästar och 72 får och getter, Sammanlagt fick 101 kor, 21 hästar och 363 får och getter sitt bete på skogen.

 

Fäbodens namn har stavats lite olika genom århundradena som Kall-Töfåsen, Kall-Täffåsen, Kal-Töfåsen, Carl-Töfåsen och Karl-Tövåsen. Namnet Kall tros vara berget, som ligger sydväst om vallen. Berget är ett Kallberg, ett berg där man i forna tider tände en vårdkase för att varna befolkningen för krig och ofärd. På rättviksmål betyder kall något som man rest upp. Namnet Carl eller Karl är daterat senare och tros vara ett skrivfel sedan storskiftet på 1830-talet.

 

Många byggnader har försvunnit genom åren. Går man runt på fäboden ser man rester av både stugor, fjus (ladugårdar) och källare. En stuga som fortfarande finns kvar är ”Budstugu” Den användes förr som stuga åt ”lekunur”-vallkullorna, som var anställda att sköta djuren och tillverka produkter av mjölken. I stugan fanns två öppna eldstäder, den ena för ystningsgrytan och den andra för messmörsgrytan. Stugan tros vara från sent 1600-tal och används idag som kaffestuga.

Läs mera
Karl-Tövåsens fäbod.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalhalla - guidad tur
En guidning om Dalhallas historia från meteoritnedslaget till dagens konsertarena inklusive utställning om Draggängarnas kalkbrott.
OrtRättvik
Styggforsen
Detta naturreservat har en mycket god tillgänglighet till annars livsfarliga branter och stup genom räcken och trappor. Värt att studera är de märkliga geologiska formationerna som är resultatet av ett metoritnedslag.
OrtRättvik
Rättviks Gammelgårds Fäbodställe
Ett typisk fäbodställe med en samling funktionsbyggnader i olika stilar och tekniker från 1500- till 1800-tal.
OrtRättvik
Utsiktstornet Vidablick
Utsiktstornet Vidablick är 28 meter högt och ligger på Hedsåsberget på en höjd av 352 meter över havet. Tornet invigdes i slutet av 1800- talet av Gustaf Adolf sedermera kung Gustav VI.
OrtRättvik
Rättvik - guide
OrtRättvik
Holens gammelgård
Hembygdsgården Holen skapades av konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ankarcrona åren 1910 - 1911. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rikhaltiga samling av folkkonstföremål. 
OrtTällberg