Rättviks kyrka och "bodarna".


Rättviks kyrka med anor från 1200-talet. Kyrkan är tillbyggd flera omgångar och nuvarande exteriör är från 1793. Korkåpa och träfigurer finns bevarade från medeltidskyrkan.

  • Till start: 239,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Rättvik 
  • Avgift: Nej 


Rättviks kyrka och bodarna.

Rättviks kyrka har anor från 1200-talet men kyrkan är tillbyggd i omgångar och dagens exteriör är från 1793. I tornet hänger Dalarnas äldsta klocktrio vilka är stämda i olika toner. Den äldsta är från 1593 och väger 2 ton medan den minsta är från 1628 och väger 600 kg. Predikstolen från 1600-talet och altaruppsats från 1700-talet. Här finns två områden med kyrkstallar med totalt 87 stallplatser. Där de äldsta är från 1470-talet medan de flesta är från 17-1800-talet. Stallarna var avsedda för sockenbornas hästar vid gudstjänster. Nere vid Siljan finns bryggorna där kyrkbåtarna lägger till än idag.

Rättviks kyrka och
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rättviks Gammelgårds Fäbodställe
Ett typisk fäbodställe med en samling funktionsbyggnader i olika stilar och tekniker från 1500- till 1800-tal.
OrtRättvik
Bruntegården
Vill man äta riktigt gott i Rättvik är det Bruntegården som gäller. Med vacker utsikt över bygden serveras mat med höga ambitioner. Inredningen och utsikten är värt besöket. 
OrtRättvik
Tällberg
Sveriges hotelltätaste by med 8 hotell. Otroligt vackert läge vid Siljan med mycket att uppleva.
OrtTällberg
Holens gammelgård
Hembygdsgården Holen skapades av konstnären och hembygdsvårdaren Gustaf Ankarcrona åren 1910 - 1911. Den besökande får se Ankarcronas arbetsrum och ateljé med ett urval av hans rikhaltiga samling av folkkonstföremål. 
OrtTällberg
Karl-Tövåsens fäbod.
Denna fäbod är verkligen värd ett besök. En av de sista riktigt levande fäbodarna i landet med anor från 1600-talet. I entréavgiften ingår guidning. Fika med kokkaffe och bak. 
OrtRättvik
Karlfeldtsgården Sångs
Sångs skapades av nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldt på 1920-talet. Guidad visning av den artrika trädgården med lusthus och lustgård samt skaldens arbetsrum.
OrtLeksand