Långbryggan Rättvik


Långbryggan är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren "S/S Rättvik", som gick i trafik på Siljan 1895 till 1950-talet. Dagens version är nyrenoverad sedan 1992.

  • Till start: 237,9 Km 
  • Stopp:
  • Avgift: Nej 


Långbryggan Rättvik

Långbryggan är 628 m lång och byggdes år 1895 som angöringsplats för ångaren "S/S Rättvik", som gick i trafik på Siljan från 1895 ända in på 1950-talet. Längden räknas från stranden ut till ångbåtskajen.

Nuvarande Långbryggan nyinvigdes på nationaldagen den 6 juni 1992 efter en större renovering där allmänhet och företag erbjöds köpa bryggplankor (2938 stycken) med sitt namn ingraverat, för att del finansiera renoveringen.

Poeten Bo Bergman beskrev Långbryggan som "nästan lika lång som evigheten" vilket beskiver känslan mycket väl.  Kallas även för Rättviks liggande Eiffeltorn. Den kan vara världens längsta insjöbrygga och träkonstruktion.

 

Läs mera
Långbryggan Rättvik
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rättviks kyrka och "bodarna".
Rättviks kyrka med anor från 1200-talet. Kyrkan är tillbyggd flera omgångar och nuvarande exteriör är från 1793. Korkåpa och träfigurer finns bevarade från medeltidskyrkan.
OrtRättvik
Bruntegården
Vill man äta riktigt gott i Rättvik är det Bruntegården som gäller. Med vacker utsikt över bygden serveras mat med höga ambitioner. Inredningen och utsikten är värt besöket. 
OrtRättvik
Rättviks Gammelgårds Fäbodställe
Ett typisk fäbodställe med en samling funktionsbyggnader i olika stilar och tekniker från 1500- till 1800-tal.
OrtRättvik
Dalhalla - guidad tur
En guidning om Dalhallas historia från meteoritnedslaget till dagens konsertarena inklusive utställning om Draggängarnas kalkbrott.
OrtRättvik
Tällberg
Sveriges hotelltätaste by med 8 hotell. Otroligt vackert läge vid Siljan med mycket att uppleva.
OrtTällberg
Karlfeldtsgården Sångs
Sångs skapades av nobelpristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldt på 1920-talet. Guidad visning av den artrika trädgården med lusthus och lustgård samt skaldens arbetsrum.
OrtLeksand