Kulturens Östarp


Ägs av Kulturen i Lund och gården är mycket speciell. Östarp är en unikt bevarad natur- och kulturmiljö där man även samlat flera hotade lantraser. Sammantaget en tidskapsel av stort värde. Gästgiveriet är öppet säsongsvis.

  • Till start: 494,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sjöbo 
  • Avgift: Nej 


Kulturens Östarp

Efter en donation till Kulturen i Lunds grundare Georg Karlin kunde man köpa Östarps gammelgård som man vårdar och håller öppen för allmänheten sommartid.

På Östarp ser det ut som det gjorde lite varstans på bondgårdarna på 1800-talets mitt med full fungerande byggnader, trädgårdar och djur i ett gammalt kulturlandskap där man har äldre hotade raser i ett bevarande syfte.  Blommehöns, Ringamålakor, Göingegetter, Mellerudskaniner, Skånegäss, Blekingeankor och Gotlandsruss.

Längs ett snitslad natur- och kulturspår på 1,5 kilometer kan man följa små röda träskorna på gula stolpar leds man runt till de röda nummerskyltarna förbi de olika sevärdheterna och till vackra utsikter över Romeleåsen.

Vill man inte duka upp till picknick så erbjuder Östarps Gästgivaregård gedigen mat till humana priser. Till hemsidan för Östarps Gästis

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sövdeborg slott.
Ett slott uppfört 1580 i renässansstil. Dess fulla utbyggnad tillkom på 1600-talet men gavs ett medeltida yttre på 1800-talet. Slottet är privat men man kan vistas utanför.
OrtSjöbo
Övedskloster
En av den svenska rokokons förnämsta anläggningar med sin trädgård, alléer och kyrka. Borggården och trädgården öppna för besök alla dagar 09-16.
OrtSjöbo
Snogeholms slott...
Ett slott tillika hotell i Sjöbo med intilliggande naturreservat med vandringsleder.
OrtSjöbo
Hjularöds slott...
Hjularöds slott har anor från 1300-talet men nuvarande byggnaden är från 1800-talet. Här kan man fritt gå runt i parken. Känt från julkalendern Mysteriet på Greveholm.
OrtEslöv
Flyinge kungsgård
Ett av världens äldsta stuterier som fortfarande är i drift. Vacker kungsgård med stora ridanläggningar. Kafé och restaurang. De berömda storkarna på taken är värda besöket i sig.
OrtLund
Skarhults slott.
Ett välbevarat renässansslott som byggdes under 1560-talet. Idag är ett museum inrymt som berättar om livet på museet i fem kvinnors perspektiv under fem hundra år.
OrtEslöv