Kulturens Östarp


Ägs av Kulturen i Lund och gården är mycket speciell. Östarp är en unikt bevarad natur- och kulturmiljö där man även samlat flera hotade lantraser. Sammantaget en tidskapsel av stort värde. Gästgiveriet är öppet säsongsvis.

  • Till start: 494,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sjöbo 
  • Avgift: Nej 


Kulturens Östarp

Efter en donation till Kulturen i Lunds grundare Georg Karlin kunde man köpa Östarps gammelgård som man vårdar och håller öppen för allmänheten sommartid.

På Östarp ser det ut som det gjorde lite varstans på bondgårdarna på 1800-talets mitt med full fungerande byggnader, trädgårdar och djur i ett gammalt kulturlandskap där man har äldre hotade raser i ett bevarande syfte.  Blommehöns, Ringamålakor, Göingegetter, Mellerudskaniner, Skånegäss, Blekingeankor och Gotlandsruss.

Längs ett snitslad natur- och kulturspår på 1,5 kilometer kan man följa små röda träskorna på gula stolpar leds man runt till de röda nummerskyltarna förbi de olika sevärdheterna och till vackra utsikter över Romeleåsen.

Vill man inte duka upp till picknick så erbjuder Östarps Gästgivaregård gedigen mat till humana priser. Till hemsidan för Östarps Gästis

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Övedskloster
En av den svenska rokokons förnämsta anläggningar med sin trädgård, alléer och kyrka. Borggården och trädgården öppna för besök alla dagar 09-16.
OrtSjöbo
Svaneholms slott
Slottet från 1530 är ett av Skånes mest intressanta. Rutger Macklean revolutionerade jordbruket på 1700-talet är den mest kände ägaren och står staty i parken.  Naturstig samt båtar för rodd och fiske i Svaneholmssjön finns att hyra. Gästgiveri för förbokade gäster.
OrtSkurup
Dalby söderskog nationalpark...
En av Sveriges trettio nationalparker. Dalby är en gammal ort och nationalparken visar hur skogen kan ha sett ut här för länge sedan. Flera vandringsleder av varierande längd. ...
OrtLund
Marsvinsholm slott.
Marsvinsholm ser ut som slott ska göra med vattengrav och vacker park. Vandra fritt runt slottet och den vackra parken med ädellövträd. Marsvin är det gamla ordet för tumlare.
OrtYstad
Flyinge kungsgård
Ett av världens äldsta stuterier som fortfarande är i drift. Vacker kungsgård med stora ridanläggningar. Kafé och restaurang. De berömda storkarna på taken är värda besöket i sig.
OrtLund
Abbekås.
En fiskeby med anor från medeltiden. I hamnen samsas fiskebåtar med gästbåtar. Hamnkrogen av högsta klass och drar till sig långväga gäster. Fin strand för bad och vandring.
OrtSkurup