Lidö


  • Till start: 75,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norrtälje 
  • Avgift: Nej 


Sevärdheter under turen

1. Lidö 2. Lidö Värdshus
Lidö
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Lidö

Ön Lidö ligger vid Norrtäljevikens östra del och är stor men glesbefolkad, beroende på att den är så kuperad. Det finns restaurang som är mycket populär, pensionat, vandrarhem och en stugby.  Ön har en av skärgårdens mest opåverkade naturskogar och rikt fågelliv och ön inbjuder till vandringsturer. På 20-talet fanns Sveriges största minkfarm på ön men lades ned 25 år senare då ön förvärvades av Stockholms Stad.

Sevärt:
Utsikten från Kanonberget på öns nordöstra udde.
Kvarnen vid gästhamnen.
Lidö gård.
Värdshuset från 1700-talet.

Äta:
Lidö Värdshus är inrymt i en fd bostad åt en kapten på Ostindiska Companiet och byggdes redan 1769.
Hemsida

Hyra:
Kajak och roddbåt vid värdshuset.

Bo:
Lidö Krog & Konferens har en pensionatsdel, STFs vandrarhem och en stugby.
Vandrarhem STF Lidö. Mer om vandrarhemmet
Telefon till reception för bokning av samtliga ovan: 0176 40499

Handla:
Gårdsbutik, café och kiosk med färskt bröd.

Åka hit:
Waxholmsbolaget trafikerar Lidö året runt från Räfsnäs brygga som är ett litet Grisslehamn i miniatyr så ev väntetid där är mysig.
På sommaren direkt från Strömkajen i Stockholm med Blidösundsbolaget. Dessutom finns flera taxibåtar.

Läs mera

Lidö Värdshus

Lite mera herrgårdslikt än sin grannkrog på Fejan. Alldeles vid ångbåtsbryggan ligger denna jättepopulära skärgårdskrog. Många bröllop och födelsedagar bokas här för man kan även sova över. Men givetvis är det sommartid mest mindre sällskap från färjor och egna båtar. En stor uteservering med bar under tak lockar till allt från sköna frukostar till sent barhäng.

Vill man bo lite billigare så rekommenderas STF:s vandrarhem en bit ifrån.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fejans skärgårdskrog
En fantastisk miljö och inte minst prisvärd och god mat och man rekommenderas av White Guide. Öppet från midsommar till skolstart för privatpersoner. Fejan är lite för skärgårdens finmakare.
OrtGräddö
STF Kapellskär
Kapellskär är kanske mest känt som porten mot öster med färjetrafik till Åland. Men i detta gränsland mellan hav och land ligger även Riddersholms naturreservat, ett fantastiskt naturområde med slåtterängar och betesmarker. Vandrarhemmet i Kapellskär ligger strax intill...
OrtNorrtälje
Riddersholm naturreservat
Skärgårdsnatur på fastlandet. En underbar badstrand, slåtterängar och lövskog att vandra runt i. Kalkhaltig jord ger ett paradis för många orkidéer.
OrtRådmansö
Arholma
Bebodd redan under medeltiden då det var en perfekt plats för bönder med sitt bördiga, öppna kulturlandskap. Under 1900-talet blev ön mer och mer populär som semesterö. Folket på öarna drygade under flera år ut kassan genom att hyra ut sina bostäder sommartid tills att...
OrtNorrtälje
Arholma dansbana krog & kafé.
En dryg kvarts båtresa från Simpnäs på södra Väddö så är man på Arholma. En ö som har mycket att erbjuda. Högt uppe på klippan med utsikt mot hamnen och solnedgången ligger denna fd dansbana som idag är en populär sommarkrog.
OrtNorrtälje
Nord/Sydlinjen hela linjen Arholma - Nynäshamn
Nord/Sydlinjen är den fantastiska båtlinje som går mellan Arholma i norr till Nynäshamn i söder (eller vice versa). 
OrtNorrtälje