Lilla Essingen runt.


PROMENAD - En liten tätbefolkad holme man rundar lätt på promenadevägar längs vattnet. Först ville Axel-Wennergren att världen skulle bli dammfri och därefter nedkyld. Här föddes Electrolux, ett världsföretag numera ersatt av bostäder. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 3,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lilla Essingen 
  • Avgift: Nej 


Lilla Essingen runt.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Lilla Essinge strandbad

Vackert belägen vid en mysig park ligger detta bad på Lilla Essingens nordvästra hörn med Fredells klippor rakt över. En liten badbrygga kan man dyka från eller fegkliva i från. Sommartid passerar både fritids- och passagerar båtar här att titta på.

Picknick- och solpark.

Stockholms mest tätbefolkade ö har trots det – eller tack vare kanske – två parker. Den här är perfekt att pausa i, snarare än att strosa igenom.

Småbåtshamn och soldäck

En verkligt lyckad atoll på den nybyggda delen av Lilla Essingen. Alldeles brevid på Primusgatan finns en Deli där man kan köpa picnicmat och den stora hästskoformade bryggan är jättetrevlig att äta på.

Restaurang Lux dag för dag.

Från att tidigare inrymt kritikerrosade krogen Lux som var just lyxig mat är det nu vardagslyx som gäller. Restaurangen ligger i Electrolux gamla marketenteri eller matsal. AB Lux flyttade till Lilla Essingen 1908 och när det slogs samman med Elektromekaniska AB 1919 bildades Elektrolux, sedemera Electrolux. På senare tid är restaurangen berömd för att den brann upp men upp­byggd igen. Restaurangbyggnaden är K-märkt.

Adress: Primusgatan 116, Stockholm

Kontakt och boka bord
08-619 01 90

Luxparken

Grönområdet bestod ursprungligen av en bergknalle, strandpromenad och lite gräs. Parken rustades när de stora industrierna på 2000-talet ersattes med sjönära privatboenden i den högre prisklassen.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Snoilskyvägen.
På denna paradgata med terrasslägenheter på magnifikt läge på klipporna högt över Mälaren är det lätt att förstå benämningen "Stockholms Beverly Hills".
OrtKungsholmen
Stora Essingen ev skapa tripp finns som promenad
En kraftigt kuperad ö i Mälaren intill Lilla Essingen. Man tar sig raskt runt den vackra ön som tidvis går på spångar vid klippan. Flera fina parker och rastställen. Perfekt miljöombyte.
OrtStockholm
Luxparken och Essinge udde.
En liten oas med denna park med små broar gräsplättar, bänkar och en badplats. Namnet Luxparken kommer efter Electrolux som hade industrier och kontor över hela ön. 
OrtLilla Essingen
Gröndals klippbad
Det är inte direkt en plats man kan hoppa ifrån, utan här bestämmer du själv vart eller hur du vill ta dig i. Under de varmaste dagarna flockas folk på dessa varma härliga klippor. Inte barnanpassat. 
OrtGröndal
Långholmen runt.
PROMENAD - Här på den gamla fängelseön kan man strosa runt som en fri människa. Tänk hur det var på insidan av murarna. Vackra byggnader, bad och flera utsiktsplatser. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtLångholmen
Smedsuddsbadet
Ett av Stockholm populäraste innerstadsbad – invigt 1973 och idag handikappanpassat. Udden är Kungsholmens sydligaste spets, men på 1700-talet vad det här faktiskt en ö med namnet Marieskär.
OrtKungsholmen