Melderstein herrgård.


Av järnbruket finns inte mycket kvar men väl Melderstein herrgård med, restaurang hotell och festarrangemang. I området finns fina strövområden och kanske går man längs samma stigar som renar och hästar forslade malmen hit på slädar.

  • Till start: 764,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Luleå 
  • Avgift: Nej 


Melderstein herrgård

Meldersteins bruk ligger vid Bottenvikskusten ovanför Råneå i Norrbotten. Ett järnbruk drevs här mellan 1741 och 1892. Från gruvorna i Gällivare/Malmberget togs malmen ned med renar och hästar vilket tog c:a fem dagar. Bruket producerade stångjärn som såldes vidare som smidbart järn.

Idag är den gamla herrgården med anor från 1700-talet ett besöksmål därför bröllop eller större grupper. Miljön är vacker och det finns flera strövområden intill.

Melderstein herrgård.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Världsarvet Gammelstads kyrkstad...
Gammelstads kyrkstad är landets största och bäst bevarade kyrkstad. Innan man vandrar runt den dryga 400 år gamla kyrkstaden, besök gärna Visitor Center med sitt minimuseum och bli tipsad om guidningar. Visningsstugan, friluftsmuseet Hägnan är fina stopp.
OrtLuleå
Martingården...
Vill man se prov på Överkalix fina tradition av hantverk och måleri så visar Martingården på en samling av allmogemålade möbler från trakten. Martingården är en av Sveriges bäst bevarade hembygdsgårdar. Ring för besök inne och guidning. 
OrtÖverkalix
Bensinmuseet...
Ett lite annorlunda teknikmuseum som fokuserar på bensinmackar från 1920-tal till 1960-tal och allt möjligt kring den så motarbetade bensinen. Sommaröppet, men grupper året om. Trevlig nostalgi!
OrtÄlvsbyn
Böle garveri...
Garveriet drivs av fjärde generationen och man använder grankåda i garvningen och bakom butiken med alla fina produkter kan man kika på den processen. Göran Perssons klev in i näringslivet med en Böle portfölj som idag kostar 5500 Euro.
OrtPiteå
Kyrkstaden i Öjebyn...
Kyrkstaden är övernattningsstugor för långväga församlingsbor vid kyrko- eller marknadsbesök. Här låg Piteås ursprungliga stad som pga landhöjningen flyttades ut mot havet. Marknad varje sommar.
OrtPiteå