Muskö har varit en strategisk ö för Sveriges försvar sedan Gustav Vasas tid. Länge fick man inte besöka ön om man inte var svensk. Att ta sig hit görs till skillnad från de flesta andra öar vi en lång tunnel. Väl framme på ön finns mycket att se och turen passerar några pärlor.
- Till start: 41,3 Km
- Stopp: 6
- Ort: Haninge
- Avgift: Nej
Sevärdheter under turen
1. Muskötunneln 2. Ludvigsbergs herrgård 3. Muskö kyrka 4. Grytholmens friluftsmuseum 5. Muskö sjökrog 6. Muskö kanalMuskötunneln
För att försvaret skulle kunna ta sig säkert till ön byggdes en tunnel på nära 3 km, som då var landets längsta. Under resan kommer man så djup t som 66 meter under vattnet. Som jämförelse är Västerbron ca 30 m från räcket till vattenytan.
Att åka tunneln är verkligen en upplevelse. " Första gångerna kanske", menar lokalbefolkningen, som är måttligt roade av de djupa kilometrarna.
Ludvigsbergs herrgård
På Muskö finns två stora herrgårdar som båda uppfördes av handelsmannen Levin från Stockholm. Arbottna tillhör försvarsmakten och är inte öppen men Ludvigsberg är idag en hotell- och konferensanläggning med restaurang. Här finns även Muskö turistbyrå.
Ludvigsberg uppfördes 1776 av Adolf Ludvig Levin för att få en bostad bort från den stinkande staden Stockholm. Köpmannen stod högt i rang och hade kungen och drottningen som faddrar. Han köpte successivt upp nästan hela Muskö och familjen Levin hade gården i sin ägo till 1917 tills det köptes upp av försvaret.
Muskö kyrka
En vacker vitmålad träkyrka med gröna dörrar och detaljer. Kyrkan invigdes redan 1630, mitt under trettioåriga kriget och predikstolen och klockstapeln är från den tiden. Ryssarna brände nämligen inga kyrkor under de s k rysshärjningarna 1719. På 1870-talet blev den ombyggd till dagens exteriör. Att gå runt och läsa på gravstenarna ger en bra bild av livet från förr på ön, där titlar, åldrar och namn beskriver roller och släktskap.
Grytholmens friluftsmuseum
Friluftsmuseet ligger vackert beläget vid en liten havsvik. Allt är i princip i det skick som när driften upphörde på 1950-talet. Här finns ett torp, undantagsstuga, en smedja, vedbod, sjöbod, brygga och båtar. Vid början av 1900-talet var undantagstuga ett slags ålderdomshem där de äldre fick bo omhändertagna av den yngre generationen. På sommaren ser man även hö upplagt för tork i hässjor samt fiskeredskap. Hembygdsföreningen som driver museet anordnar även kulturaktiviteter som utställningar, föredrag och konserter.
Muskö sjökrog
Vid Mickrums brygga strax intill Muskö kanal ligger Muskö sjökrog. 80 platser inne och 100 ute räcker knappt inte till när det är uppträdanden.
Prisvärd meny med trevlig personal. Läget med utsikt mot Hårsfjärden är bästa tänkbara med båtar som angör för tankning eller för att smörja kråset.
Tel: 08-500 450 80
Muskö kanal
Kanalen har en intressant historia, för den grävdes faktiskt av ryska galärbesättningar i samband med rysshärjningarna 1719. Ryssarna hade blivit belägrade av svenskarna i viken mot Hårsfjärden och fann som ända utväg att gräva sig ut österut som flyktväg. Det blev en kanal som tacksamt togs emot av lokalbefolkningen som ”krigskadestånd” för alla hus som bränts ner på ön. Hyr man en kanot vid sjömacken intill är kanalen en självklar rutt.