Näset Tullgarns naturreservat


Näset är det klassiska målet för den naturintresserade. Ädellövskogar kantas av vackra ängar längs stränderna. Tullgarns slott intill rekommenderas också.

  • Till start: 49,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 


Näset Tullgarns naturreservat

Det kungliga slottet Tullgarns vackra omgivningar och den rika floran gör naturreservatet till ett av Södermanlands läns förnämsta utflyktsmål. Näset är det klassiska målet för de naturintresserade. Ädellövskogar kantas av vackra ängar längs stränderna. Är man fågelintresserad kan man från skogsbrynet spana på rödbenor, gulärlor och andra spännande arter. Under häckningstid bör man dock inte korsa ängarna då det kan ligga ruvande fåglar där.

För ungefär 20 år sedan rymde några vildsvin från ett hägn nära reservatet. Dessa djur förökade sig snabbt och nu kan man se spår av dem överallt, har du tur kan du på kvällskvisten eller i gryningen se vildsvinen lulla runt längs ängarna och i skogen.

Läs mera
Näset Tullgarns naturreservat
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Trosa - en stadspromenad
Pittoreska Trosa är det perfekta utflyktsmålet. Mycket att se på inom gångavstånd bland vackra trähus eller längs ån och många kaféer och restauranger.
OrtTrosa
Trosa stadshotell
I detta ombonade hotell i historisk miljö finns både en exklusiv restaurang och ett härligt spa. En gång i tiden var detta mittpunkten för badorten.
OrtTrosa
STF Trosa/Lagnö studio
Vid havet strax utanför Trosa ligger Lagnö studio. Här får du en rofylld plats i vardagen med gott om plats för både vila och festligheter. Vandrarhemmet har en helt egen bio- och filmstudio och på väggen hängen en Guldbagge. Här har nämligen många svenska filmpärlor klippts...
OrtTrosa
Skansholmens sjökrog och bistro.
En sommaröppen sjökrog på norra Mörkö mycket vackert belägen med vatten åt två håll vid Skanssundets färjeläge. Stor uteservering vid den egna bryggan.
OrtMörkö
Vandra bland Ytterjärnas antroposofer.
Antroposofin är grunden för bl a waldorfpedagogik, antroposofisk medicin och biodynamisk odling. Odling, skolor, arkitektur och vård präglas av den andan här.
OrtJärna
Utflyktsvägen till Trosa.
En tvådagars utflykt med folkliv, historia och natur. Ett kafé stopp vid Saltå kvarn följt av kungliga Tullgarns slott. Sen uppleva pittoreska Trosa med en promenad längs Trosaån och båtmyller i hamnen. Övernattning i Trosa på Bomans eller STFs vandrarhem.
OrtSödertälje