Stora Vika


Miljontals ton cement har genom åren tillverkats i det nu öde bruket. Kalksten finns det nämligen gott om vilket bidrar till de ovanliga fjärilsarterna här.

  • Till start: 46,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nynäshamn 
  • Avgift: Nej 


Stora Vika

Flera miljoner ton cement har genom åren tillverkats på denna gamla bruksort. Kalksten finns det nämligen gott om, och det är något som bidragit till möjligheten att här få se ovanliga fjärilsarter. 

En mil nordväst om Nynäshamn, längst in i Fållnäsviken, ligger tätorten Stora Vika. Här finns en enorm mängd kalksten vilket man utnyttjade i mitten på 1900-talet genom att bredvid bygga en jättelik cementfabrik. Industrin lades ner på 1980-talet på grund av dyra energikostnader men hade fram till dess hunnit tillverka 11 miljoner ton cement. Byggnaden står förstås kvar än idag och är en imponerande syn för ögat.

Den kalkrika och öppna marken som finns här har lockat till sig flera olika fjärilsarter. Förhoppningsvis får du syn på de bevingade små djuren om du promenerar på Fjärilsstigen. Den löper runt det stora kalkstensbrottet och är omkring 3 kilometer lång. Medan du promenerar dyker det upp skyltar som berättar om de olika fjärilsarterna som trivs här och om Stora Vikas historia.

Läs mera
Stora Vika
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mörkö och Oaxen
RUNDTUR: Mörkö ägs till stor del av släkten Bonde. Ön nås av bro från väster och med bilfärja från norr och är en platt ö som lämpar sig för cykling. Två slott, en lanthandel med fika och en skärgårdskrog.
OrtSödertälje
Nynäshamn - Hälsans stig
En naturskön slinga med småstadskänslan hängandes i luften. Här kan du blicka ut över havshorisonten och ta en titt på båtarna i hamnen. OBS! Promenad utritad men sevärdheter är under arbete. ...
OrtNynäshamn
Nynäshamn till Torö
En av Stockholmstraktens vackraste bilturer och mycket populär bland MC-förare. Från vackra Nynäshamn ringlar man längs Sjövägen och vidare till Torö, ett av länets vackraste platser.
OrtNynäshamn
Från Nynäshamn via Mörkö till Ytterjärna
Den här bilturen bjuder på vackra vyer, slingrande vägar och en passage med vägfärja. För den som har lust finns flera sevärdheter och restauranger att stanna till vid men några är utsatta just för att de kan beskådas från bilen.
OrtSödertälje
Nynäshamn
Pendeln stannar ett stenkast från en nära-havet upplevelse. Gå runt bland bodarna i hamnen eller strandpromenaden mot ön Trehörningen och utsiktstornet.
OrtNynäshamn
Nynäs korta strandpromenad till Trehöringen.
Strandpromenaden söder om Nynäshamn är flera kilometer lång. Här smakar vi bara på den lite men tar turen runt ön Trehörningen med utsiktstorn mot havet.
OrtNynäshamn