Stora Vika


Miljontals ton cement har genom åren tillverkats i det nu öde bruket. Kalksten finns det nämligen gott om vilket bidrar till de ovanliga fjärilsarterna här.

  • Till start: 46,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nynäshamn 
  • Avgift: Nej 


Stora Vika

Flera miljoner ton cement har genom åren tillverkats på denna gamla bruksort. Kalksten finns det nämligen gott om, och det är något som bidragit till möjligheten att här få se ovanliga fjärilsarter. 

En mil nordväst om Nynäshamn, längst in i Fållnäsviken, ligger tätorten Stora Vika. Här finns en enorm mängd kalksten vilket man utnyttjade i mitten på 1900-talet genom att bredvid bygga en jättelik cementfabrik. Industrin lades ner på 1980-talet på grund av dyra energikostnader men hade fram till dess hunnit tillverka 11 miljoner ton cement. Byggnaden står förstås kvar än idag och är en imponerande syn för ögat.

Den kalkrika och öppna marken som finns här har lockat till sig flera olika fjärilsarter. Förhoppningsvis får du syn på de bevingade små djuren om du promenerar på Fjärilsstigen. Den löper runt det stora kalkstensbrottet och är omkring 3 kilometer lång. Medan du promenerar dyker det upp skyltar som berättar om de olika fjärilsarterna som trivs här och om Stora Vikas historia.

Läs mera
Stora Vika
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


STF Nynäshamn
Nynäs skärgård och hamnen med rökerier, hamnkrogar och hamnbodar lockar både turister och året runt-boende. Nynäshamn är även den självklara hamnen när du ska ta båten mot Gotland och Polen.
OrtNynäshamn
Från Nynäshamn via Mörkö till Ytterjärna
Den här bilturen bjuder på vackra vyer, slingrande vägar och en passage med vägfärja. För den som har lust finns flera sevärdheter och restauranger att stanna till vid men några är utsatta just för att de kan beskådas från bilen.
OrtSödertälje
Nynäshamn till Torö
En av Stockholmstraktens vackraste bilturer och mycket populär bland MC-förare. Från vackra Nynäshamn ringlar man längs Sjövägen och vidare till Torö, ett av länets vackraste platser.
OrtNynäshamn
Nynäshamn
Pendeln stannar ett stenkast från en nära-havet upplevelse. Gå runt bland bodarna i hamnen eller strandpromenaden mot ön Trehörningen och utsiktstornet.
OrtNynäshamn
Nynäshamn - en nära havet upplevelse.
GUIDE - Pendeln stannar ett stenkast från en nära-havet upplevelse. Gå runt bland bodarna i hamnen eller strandpromenaden mot ön Trehörningen och utsiktstornet.
OrtNynäshamn
Nynäshamn - Strandvägen till Lövhagen.
Strandvägens utsikt är oslagbar längs vägen som löper jämte vattnet. I naturreservatet finns otaliga klippor och flera stränder för bad och picknick. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtNynäshamn