Nora - trästaden...


Marknadsför sig tillsammans med Eksjö och Hjo som tre trästäder. Bland det mest pittoreska man kan uppleva i Sverige så vandra bara runt i den mysiga staden. Museuijärnväg, Noraglass och båt till Alntorps ö.

  • Till start: 172,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nora 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Nora Trästaden

Nora Glass

Sedan 1923 har glassugna Norabor och besökare kunnat njuta av denna dagsfärska delikatess. Varje sommardag erbjuds tre olika smaker - vanilj, hasselnöt och en för dagen unik smak. 

 

Glassen är gjord från grunden enligt hemligt recept samma dag som du äter den. Den serveras i klassisk våffla eller bägare men du kan också få kreationer som Lakritslycka, Kolagömma eller Rabarberdröm. 

 

Glassen säljs i kiosken på Glasstorget samt hos Strandstugan och Selma G, som båda ligger längs strandpromenaden. 

 

Noraglasskiosken har öppet sommarhalvåret.

 

Text Visit Nora

Läs mera

Länkar

Göthlinska gården

Göthlinska gården är ett av de vackraste trähusen i Nora. Familjen Göthlins borgarhem från senare hälften av 1800-talet är ett unikt museum som ser ut precis som när det donerades till staden av yngsta dottern Ingrid (d. 1961). 

 

Här har tiden stått stilla. Under en visning får du uppleva och fascineras av prylar och detaljer som vittnar om familjen Göthlins intressen. Här finns prov på Fröken Ingrids stora intresse porslinsmålning, men också konst, fotografier, möbler, leksaker och prydnadsföremål daterade från 1600-talet och framåt. 

 

Den vackra trädgården med utsikt över Norasjön är öppen för besökare. I gårdens uthus finns loppis och ett litet museum och i sjöstugan ligger våffelcaféet Selma G.

 

Norautställning

I Göthlinska gårdens vagnslider finns ett litet museum om Nora. Här presenteras Noras historia i text och bilder från olika tidsperioder med bakgrund i gruvdriften och järnframställningen.

 

Guidade visningar sommartid.

 

Text Visit Nora

Läs mera

Länkar

Båten till Alntorps ö

Alntorps Ö
Ta en tur med utflyktsbåten M/S Plaskus till Alntorps Ö. Njut av fika, den vackra utsikten över Nora och ett svalkande bad i Norasjön. 

På Alntorps Ö finns badstrand med brygga och hopptorn, café och kiosk, trollstig för de minsta, 3 km lång promenadslinga, genbank med äppelträd, grillplatser på norra och södra udden och fotbollsplan.

Turer med M/S Plaskus
Båten Plaskus avgår från stationsområdet dagligen sommartid varje hel och halv timme. Båtresan är gratis, rek. ålder 12 år för resa utan målsman.

Läs mera

Veteranjärnvägen

År 1856 invigdes Sveriges första normalspåriga järnväg för personbefordran mellan Nora och Örebro. Den var en förutsättning för effektiva transporter av kol, malm och tackjärn. Tack vare ett stort antal entusiaster finns det i dag ett stort utbud av historiska lok och vagnar i Nora. 

 

På stationsområdet kan du gå in och titta i det vackra stationshuset eller vandra runt på bangården bland lokstallar och verkstäder. Ta chansen att se och uppleva ånglok, diesellok, rälsbussar och en mängd vagnar från en viktig epok i den svenska järnvägs- och kulturhistorien. 

 

Besökare får gärna utforska stationsområdet på egen hand, men tänk på att spåret ska korsas på särskilda övergångar. 

 

Åk Veterantåg

Vår veteranjärnväg används till regelbundna turer på sommaren. Rälsbuss och ånglok avgår från stationshuset från midsommar till slutet av augusti.

Ta en tur till Järle station, eller Pershyttan via Gyttorp, en upplevelse som uppskattas av alla åldrar. Din biljett löser du kontant inne på Nora station, anno 1900.

 

Text Visit Nora

Läs mera

Länkar

Kvarteret Bryggeriet

Kvarteret Bryggeriet är ett industriområde från 1800-talet som omvandlats till ett centrum för stadens konstnärer och hantverkare. Här finns butiker och verkstäder med textil, byggnadsvård, presenter, fritidsartiklar, keramik, smide, vinylskivor, trädgårdssnickeri med mera. 

 

På området finns också mikrobryggeriet Nora Brygghus, restaurangen Bryggerikrogen och Millas Café. Sommartid ges utställningar i det gamla bryggerihuset.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Pershyttans kulturreservat.
Pershyttan är en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor. Idag är bergsmansbyn ett kulturreservat med ett året-runt-öppet besökscenter som berättar om hur brytningen gick till.
OrtNora
Frövifors pappersbruksmuseum...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtLindesberg
Dyltabruk...
När pest och andra farsoter härjade hade kungen rätt att komma till Dylta svavelbruk eftersom man trodde att svavlet skyddade mot smitta. Missa inte det säregna klocktornet från gamla kyrkan.
OrtÖrebro
Stripa gruvmiljö...
Ett härligt besöksmål med eget besökscenter. Gruvan med anor sen medeltiden har kvar byggnader från flera tidsåldrar. Här finns café, handelsbodar och ett mikrobryggeri med krog.  ...
OrtLindesberg
Garphyttans nationalpark...
Garphyttan är en nationalpark vid östra sluttningen av Kilsbergens som inrättades 1909. På en vandring kan man får uppleva ett rikt fågelliv, blomsterrika odlingsmarker och en fantastisk utsikt från Svensbodaberget.
OrtLekeberg
Mellan Örebro och Norrköping till bruksorter längs vackra vägar…
Med start i Örebro med slottet och dess övriga sevärdheter, passeras Brevens bruk, Övre Häfla bruk, Rejmyre glasbruk, Finspångs bruk och slott för att slutligen industristaden Norrköping med dess livaktiga stadskärna
OrtÖrebro