Dyltabruk...


När pest och andra farsoter härjade hade kungen rätt att komma till Dylta svavelbruk eftersom man trodde att svavlet skyddade mot smitta. Missa inte det säregna klocktornet från gamla kyrkan.

  • Till start: 159,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Örebro 
  • Avgift: Nej 


Dyltabruk.

Dylta Bruk var länge landets enda svavelbruk. Från slutet av 1500-talet pågick driften ända fram till 1869 av svavel medan biprodukten rödfärg tillverkades ända fram till 1941.

Herrgården som är brukets huvudbyggnad påbörjades i slutet av 1700-talet. Byggnaden är privatbostad.

Vid gruvhålen finns gamla bruksbyggnader men den märkligaste byggnaden är klocktornet som är det enda som återstår av den gamla kyrkan.

Guidade turer ordnas av bruksmuseet.

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Frövifors pappersbruksmuseum...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtLindesberg
Mellan Örebro och Norrköping till bruksorter längs vackra vägar…
Med start i Örebro med slottet och dess övriga sevärdheter, passeras Brevens bruk, Övre Häfla bruk, Rejmyre glasbruk, Finspångs bruk och slott för att slutligen industristaden Norrköping med dess livaktiga stadskärna
OrtÖrebro
Örebro stadspromenad...
Med start vid slottet följer man Svartån via Stadsparken bort mot Wadköping och sedan Stadsträdgården tillbaka mot centralare delar.
OrtÖrebro
Örebro till Askersund...
Med start i Örebro passeras Kumla och med Kvarntorpshögen och Konst på hög. Vidare till Bergööska huset i Hallsberg och slutar resan i mysiga lilla Askersund.
OrtÖrebro
Stadsparken och Stadsträdgården.
Vackert beläget i centrala Öreboro längs Svartån till Wadköping. Praktfulla visningsträdgårdar med olika teman samt växthus. Stadsträdgården är namnet på en restaurang, kafé och bageri som är mycket populärt.
OrtÖrebro
Nora - trästaden...
Marknadsför sig tillsammans med Eksjö och Hjo som tre trästäder. Bland det mest pittoreska man kan uppleva i Sverige så vandra bara runt i den mysiga staden. Museuijärnväg, Noraglass och båt till Alntorps ö.
OrtNora