Dyltabruk...


När pest och andra farsoter härjade hade kungen rätt att komma till Dylta svavelbruk eftersom man trodde att svavlet skyddade mot smitta. Missa inte det säregna klocktornet från gamla kyrkan.

  • Till start: 159,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Örebro 
  • Avgift: Nej 


Dyltabruk.

Dylta Bruk var länge landets enda svavelbruk. Från slutet av 1500-talet pågick driften ända fram till 1869 av svavel medan biprodukten rödfärg tillverkades ända fram till 1941.

Herrgården som är brukets huvudbyggnad påbörjades i slutet av 1700-talet. Byggnaden är privatbostad.

Vid gruvhålen finns gamla bruksbyggnader men den märkligaste byggnaden är klocktornet som är det enda som återstår av den gamla kyrkan.

Guidade turer ordnas av bruksmuseet.

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nastastenen...
En runsten som rests under 1000-talet av en kvinna Tored, till minnet av hennes son Lydbjörn. Stenen är länets vackraste och mest välgjorda med ett ormdjur med ovanliga öronflikar.
OrtÖrebro
Frövifors pappersbruksmuseum...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtLindesberg
Örebro till Askersund...
Med start i Örebro passeras Kumla och med Kvarntorpshögen och Konst på hög. Vidare till Bergööska huset i Hallsberg och slutar resan i mysiga lilla Askersund.
OrtÖrebro
Mellan Örebro och Norrköping till bruksorter längs vackra vägar…
Med start i Örebro med slottet och dess övriga sevärdheter, passeras Brevens bruk, Övre Häfla bruk, Rejmyre glasbruk, Finspångs bruk och slott för att slutligen industristaden Norrköping med dess livaktiga stadskärna
OrtÖrebro
Wadköping
Byggnaderna må vara gamla men stadsdelen är konstruerad och namnet taget efter Hjalmar Bermans Markurells i Wadköping med mycket inspiration från Örebro. Kungahuset från 1400-talet och Cajsa Wargs hus toppar. Fina fikamöjligheter, Fri entré.
OrtÖrebro
Pershyttans kulturreservat.
Pershyttan är en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor. Idag är bergsmansbyn ett kulturreservat med ett året-runt-öppet besökscenter som berättar om hur brytningen gick till.
OrtNora