Norra Berget - Sundsvalls friluftsmuseum.


Här finns ett fint friluftsmuseum som visar hur Medelpad såg ut förr med historiska byggnader, djur och odlingar. Högst upp på berget finns även ett utsiktstorn. Restaurang och flera fik.

  • Till start: 343,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sundsvall 
  • Avgift: Nej 


Norra Berget - Sundsvalls friluftsmuseum

Norra Berget är ett friluftsmuseum som påminner om Skansen i Stockholm. Hos oss kan du göra en resa genom Medelpads historia. Promenera bland historiska byggnader, träffa djur av gamla lantraser och inspireras av kulturhistoriska odlingar. 

 

Upplev livet på bondgården, i fäbodvallen eller timmerkojan. Här arrangeras det också olika evenemang för både vuxna och barn. 

 

Norra Berget är också ett välbesökt friluftsområde. Ta en skogspromenad, upplev landskapsgestaltningen Bure och beundra den makalösa utsikten över havet och staden. Som om inte berget var högt nog har men uppfört ett utsiktstorn på toppen.

 

Här finns många grillplatser och en av Sundsvalls bästa lekparker. Missa inte heller butikerna i Vinfabriken med lokalt producerat hantverk och småskaligt producerade delikatesser. 

 

På berget hittar du även Café Gesällen och restaurang Grankotten. 

 

Text Visit Sundsvall

Läs mera

Länkar

Norra Berget - Sundsvalls friluftsmuseum.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Merlo slott...
Han som uppförde slottet hette Fredrik Bünsow och var Sveriges näst rikaste, bara Alfred Nobel var mer förmögen. Slottet är byggt i tysk riddarstil och var hans sommarhus. Parken kan besökas fritt. 
OrtTimrå
Sundsvalls riviera.
Med start i Svartviks industriminne går färden rakt österut förbi härliga stränder och fiskelägen ända ut till Lörudden.  
OrtSundsvall
Svartviks Industriminnen.
Här visas träindustrins historia under 170 år. Från lastageplats till skeppsvarv, ångsågverk och massafabrik. Ett av Sveriges äldsta vattentorn, en kägelbana och ett ånglok. Picknick och strövtåg i återskapade parkmiljöer.
OrtSundsvall
Wifstavarfs brukssamhälle.
Ett litet brukssamhälle med herrgård, brukskontor, spruthus (nuvarande kapell) och arbetarbostäder. Klassat som riksintresse. Verksamhet har bedrivits sedan 1797 och gör så än idag. 
OrtTimrå
Skeppshamnsleden...
RUNDTUR. Här görs en avstickare från E4 för att nå ut till skärgården österut. Söråkers gård, Tynderö kyrka, Holmö, orten Åstön med samman namn som ön där Skeppshamn ligger längst ut.
OrtTimrå
Bergafjärdens havsbad och camping.
En klassisk campingplats med restaurang och kafé. Fin sandstrand och långgrund och barnvänligt havsbad. Sommarbutik med enklare livsmedel och kiosk. Boule, minigolf och gåbingo.
OrtSundsvall