Nykvarn


Lådbilslandet känner många till, men den sörmländska idyllen har mer att erbjuda som ett klassiskt Folkets park eller frossa i bakverk på Taxinge slott.

  • Till start: 39,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nykvarn 
  • Avgift: Nej 


Nykvarn

Lådbilslandet i Nykvarn känner alla barnfamiljer till, men den sörmländska idyllen har så mycket mer att erbjuda antingen du vill flanera, vandra långt eller frossa i bakverk.
 
Den gamla bruksorten med ett förflutet inom först stål- och sedan pappersindustrin luktar riktigt gott då den sista fabriken lades ner i slutet av 70-talet, men för de allra ljuvligaste dofterna beger du dig till Taxinge slott (buss från Nykvarns centrum mot Finkarby). ”Kakslottet” som det också kallas erbjuder 50-talets bakverk plus en ljuvlig slottspark med Mälarbad.
 
Väljer du istället stadskärnan löper Hälsans stig, en 7 km lång motionsslinga, tvärs igenom på upplysta gång- och cykelvägar. Karta hittar du i kommunhusets reception eller på biblioteket i centrum. Där finns också en broschyr om Täljeleden, om du verkligen vill utnyttja apostlahästarna. 2,3 vandringsmil genom Bårsjöns naturreservat och förbi lämningar från stenåldern tar dig till till Södertälje, där du kan ta pendeltåget tillbaka till Stockholm.
 
Från centrala Stockholm med SL-kort tar det en dryg timme hit, eller så halverar du restiden med reguljärtåg för under hundralappen. Sommartid går även ångbåt från Stockholm via Mariefred till Taxinge slott, men då talar vi om en lååång nostalgitripp – inget för otåliga barn med spring i benen.

Läs mera
Nykvarn
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Två mälarslott och en bruksort
Strax efter Södertälje, om man kommer norrifrån, börjar denna mysiga biltur. Om man startar på förmiddagen och åker till Taxinge så blir det perfekt för förmiddagsfika på ett av norra Europas största kakbord. Därefter ringlar vägen vidare till Gripsholm, i närheten av...
OrtSträngnäs
Östra Mälaren runt söderifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Strängnäs och tar broarna norrut.
OrtSträngnäs
Södertälje och Taxinge slott
Börja med en tur på barnens favorit, Tom Tits experiment, och avsluta dagen med en picnic i slottsparken. Du hinner även med lite kungligt!
OrtNykvarn
Södertälje - stadspromenad
Sammansatt av äkta Södertäljebor är detta ett alternativ till att gå upp på kända Torekällberget. Från stationen passeras kanalen och historiska byggnader.
OrtSödertälje
Södertäljekanalen - Hälsans stig
Beskåda stenhus från tidigt 1900-tal och Hebbevillan hem för landets första kvinnliga journalist. Vackraste delen går längs Södertäljekanalen och Inre Maren.
OrtSödertälje
Utflyktsvägen till Trosa.
En tvådagars utflykt med folkliv, historia och natur. Ett kafé stopp vid Saltå kvarn följt av kungliga Tullgarns slott. Sen uppleva pittoreska Trosa med en promenad längs Trosaån och båtmyller i hamnen. Övernattning i Trosa på Bomans eller STFs vandrarhem.
OrtSödertälje