Nykvarn


Lådbilslandet känner många till, men den sörmländska idyllen har mer att erbjuda som ett klassiskt Folkets park eller frossa i bakverk på Taxinge slott.

  • Till start: 39,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nykvarn 
  • Avgift: Nej 


Nykvarn

Lådbilslandet i Nykvarn känner alla barnfamiljer till, men den sörmländska idyllen har så mycket mer att erbjuda antingen du vill flanera, vandra långt eller frossa i bakverk.
 
Den gamla bruksorten med ett förflutet inom först stål- och sedan pappersindustrin luktar riktigt gott då den sista fabriken lades ner i slutet av 70-talet, men för de allra ljuvligaste dofterna beger du dig till Taxinge slott (buss från Nykvarns centrum mot Finkarby). ”Kakslottet” som det också kallas erbjuder 50-talets bakverk plus en ljuvlig slottspark med Mälarbad.
 
Väljer du istället stadskärnan löper Hälsans stig, en 7 km lång motionsslinga, tvärs igenom på upplysta gång- och cykelvägar. Karta hittar du i kommunhusets reception eller på biblioteket i centrum. Där finns också en broschyr om Täljeleden, om du verkligen vill utnyttja apostlahästarna. 2,3 vandringsmil genom Bårsjöns naturreservat och förbi lämningar från stenåldern tar dig till till Södertälje, där du kan ta pendeltåget tillbaka till Stockholm.
 
Från centrala Stockholm med SL-kort tar det en dryg timme hit, eller så halverar du restiden med reguljärtåg för under hundralappen. Sommartid går även ångbåt från Stockholm via Mariefred till Taxinge slott, men då talar vi om en lååång nostalgitripp – inget för otåliga barn med spring i benen.

Läs mera
Nykvarn
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kak-slottet Taxinge, Mariefred med Gripsholm samt Mälsåker.
RUNDTUR: Start i Taxinge med dess berömda kakbuffé. Vidare till Mariefred där Gripsholms slott med Statens porträttsamling. Mariefred är ju verkligen en pärla och äter gott på Gripsholms värdshus. Slutligen till Stallarholmen samt Mälsåkers slott på Sveriges största insjöö...
OrtNykvarn
Östra Mälaren runt söderifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Strängnäs och tar broarna norrut.
OrtSträngnäs
Taxinge-Näsby
På slottet där hela man spelat in Hela Sverige bakar skall man givetvis besöka Slottscaféet med 50 bakverk eller vandra runt den vackra parken vid Mälaren.
OrtNykvarn
Två mälarslott och en bruksort
Strax efter Södertälje, om man kommer norrifrån, börjar denna mysiga biltur. Om man startar på förmiddagen och åker till Taxinge så blir det perfekt för förmiddagsfika på ett av norra Europas största kakbord. Därefter ringlar vägen vidare till Gripsholm, i närheten av...
OrtSträngnäs
Torekällbergets friluftsmuseum
Ett gratis ”Skansen” med byggnader och djur. En småstad och landsbygd har skapats med hus från Södertälje centrum och gårdar från socknar i närheten. ...
OrtSödertälje
Telge hus - Ragnhildsborg
Denna strategiska borg, som det finns ruinerna kvar av, hade en central roll i Sveriges historia vid tiden inför Stockholms blodbad. Enastående vackert läge vid Täljeviken är det även en skön plats för avkoppling och naturupplevelser.
OrtSödertälje