RUNDTUR: En varierande utflykt till några fantastiska resmål på trevliga vägar. Första dagen via Nynäs slott tilll Stendörrens naturreservat med övenattning på STF Horsvik. Dagen därpå bär det av till Nyköping med en stadspromenad längs ån och mäktiga Nyköpingshus och på hemvägen några sevärdheter.
- Till start: 70,7 Km
- Stopp: 5
- Ort: Nyköping
- Avgift: Nej
Sevärdheter under turen
1. Nynäs Slott 2. Stendörren naturreservat 3. Nyköping 4. Uppsa kulle 5. GnestaNynäs Slott
Detta slott har fått sin beskärda del av make-overs sedan det byggdes på 1300-talet. Man har även hittat gravar från brons- och järnåldern i trakten. Idag sköter Naturbruksgymnasiet Öknaskolan lantbruket med djurhållning och spannmålsodling på Nynäs marker. Huvudbyggnaden fungerar som ett museum och parken är ett livaktigt kulturcentrum.
Det är rikligt med informationsskyltar utomhus om byggnaderna och historien vilka är skapade av Södermanlands museum.
Stendörren naturreservat
Ett naturreservat i Nyköpings kommun som bildades 1972 för att friluftslivet skulle få tillgång till den sörmländska skärgården. Är du aktiv? Då har du kommit rätt. Är du en latmask? Då har du också kommit rätt. Här finns något för alla. Vandringsleder genom trollska skogar, både för den gående och den som sitter i rullstol.
Här finns även eldstäder och rastplatser så packa picnickorgen och njut av naturen. För att komma ut till de små öarna går man över härliga gungande hängbroar och spångar. Stanna upp en stund och blicka ut över horisonten och bäst från utsiktstornet i närheten av Naturrummet några trappor upp. Väl på plats ligger det flera idylliska badplatser.
Nyköping
En riktigt gammal stad som tidvis i praktiken tjänat som Sveriges huvudstad. En gästfri stad som dock historiskt sett är mest känd för Nyköpings gästabud 1317 där kungen Birger Magnusson låter sina bröder svälta ihjäl i fängelsetornet. Sevärt är slottet Nyköpingshus, hamnen och lite av varje längs den väl uppskyltade ån.
Sevärdheter:
- Nyköpingshus. Ett riktigt gammalt slott men som de flesta slotten har de fått sin beskärda del av ombyggnationer samt. Är även ett museum men beses även utifrån med stor behållning.
- Tovastugan. Ett 1600-tals torp brevid Nyköpingshus som flyttades hit från Tuva på 50-talet.
- Hamnen och de förskönande silobyggnaderna. Nere i hamnen pågår en lite märklig ombyggnation där spannmålssilon görs om till bostäder. Vid vackert väder är det rikt folkliv i hamnen.
- NK-villan ritad av Ferdiand Boberg för en utställning i Norrköping och därefter flyttad hit. För det var just i Nyköping som de flesta av NK:s egna möbler tillverkades.
Äta och fika:
- Café Krogen samt Glasskafét Aktersnurran nere vid hamnen.
- Erik på slottet har fik på sommaren.
- NK-villans café (endast öppet vardagar)
Uppsa kulle
Uppsa kulle är en forntida kungagrav troligtvis från järnåldern och är en maktmarkering vid det tidigare så strategiska inloppet. Det är Södermanlands största kungshög med en höjd på nio meter och en diameter på 55 meter.
Ungefär i markplan mitt under kullen tror man att kvarlevorna efter kung Ingjald Illråde ligger. Uppsa kulle har dock aldrig undersökts närmare arkeologiskt. Uppe på toppen finns en liten krater som man tror beror på att gravkammaren kollapsat
Gnesta
I Sörmland är man proffs på turism. Gnesta är ett bra exempel där denna lilla ort har 17 informationsskyltar uppsatt där man kan lära sig om hur ett stationssamhälle växer fram. Om hur landsbygd förvandlas till ett tätbebyggt samhälle tack vare järnvägen. När rallarna hade lagt rälsen och stationen var byggd, då började Gnesta tätorts historia. Det var många nya samhällen som bildades där stambanan drogs fram. Runt stationen växte industri och handel och många människor flyttade dit.
Känns miljön bekant när man kommer hit så kan det bero på att staden var den fiktiva staden Hedestad där bland annat ett Barnens dagståg spelades in. På fyra platser har man satt upp skyltar som beskriver scenerna ur filmen.