Porla brunn.


Porla blev brunnsort redan på 1700-talet. En charmig men lite sliten brunnsmiljö med flera av de gamla brunnsbyggnaderna kvar. Under brunnskupolen kan man fortfarande dricka brunn. Vattnet buteljeras dock inte längre utan säljs i vattenautomater.

  • Till start: 196,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Laxå 
  • Avgift: Nej 


Porla brunn

Gammal kurort med anor från 1600-talet. Fortfarande finns flera gamla byggnader kvar från brunnstiden. Under kupolen finns en tappkran där man kan smaka det välkända källvattnet från Porla. Idag driver Eden Springs Sweden AB verksamheten i vattenfabriken. I Porla finns också hotell & restaurang.

I Porla Brunn startades kurortsverksamheten redan på 1700-talet. Många kända svenskar som t. ex. Selma Lagerlöf har stärkt sin hälsa av det välsmakande källvattnet.

Porlavatten som i början av 1920-talet fram till för några år sedan tappades på flaskor i Porla vattenfabrik, serveras idag via vattenautomater på många arbetsplatser och offentliga miljöer. Många av de gamla brunnsbyggnaderna finns fortfarande kvar och är numera tillgängliga för turister. Under brunnskupolen kan man fortfarande dricka brunn.

Text Laxå kommun

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Riseberga klosterruin.
En klosterruin från 1100-talet efter ett nunnekloster som tillhörde Cistercienserorden. När klostret var som störst ägde de 240 fastigheter i sex landskap. Ruinen är belägen i en parkliknande miljö.
OrtLekeberg
Stjärnsunds slott...
Slottet anses vara ett av landets vackrare har vatten på tre sidor. Här kan man slottsfika inomhus eller utomhus precis intill sjön Alsen som är en grund sjö angränsande till Vättern.
OrtAskersund
Kulturcentrum Berget Degerfors.
I Degerfors samlas man vid detta friluftsmuseum under högtidligheter eller när man vill fika i genuin miljö. Arbetarbostäder har förvandlats till hantverksbodar, kafé mm. Artistkvällar, loppmarknader och konstaktiviteter.
OrtDegerfors
Bergööska huset...
Huset där Carl Larssons hustru Karin växte upp har väggmålningar utförda av Carl och visar riktiga personer, hög som låg, som hade med huset att göra. Förutom väggmålningarna är Karins vackra tyger hänförande.
OrtHallsberg
Garphyttans nationalpark...
Garphyttan är en nationalpark vid östra sluttningen av Kilsbergens som inrättades 1909. På en vandring kan man får uppleva ett rikt fågelliv, blomsterrika odlingsmarker och en fantastisk utsikt från Svensbodaberget.
OrtLekeberg
Olshammarsgården
Verner von Heidenstams födelsehem, i Olshammar intill Vättern, inrymmer idag en populär restaurang. 
OrtAskersund