Mullhyttan.


Den gamla kvarngården i Mullhyttan är idag hembygdsgård. Här finns gammal byakvarnen som varit i bruk sen 1700-talet. Här mals än idag ekologiskt mjöl som säljs i handelsboden.

  • Till start: 193,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lekeberg 
  • Avgift: Nej 


Mullhyttan

På området finns den gamla byakvarnen vars ena stenpar drivs med hjälp av vattenhjul som varit i bruk sedan 1700-talet.

 

Med hjälp av det 2,4 meter stora vattenhjulet mals ekologiskt odlat vete och råg till mjöl som du kan köpa i den lilla handelsboden.

 

I den vedeldade bagarstugan bakas Hyttkaka och Kvarnbröd vid evenemang.

 

Även utställningar, café och uppträdanden under sommarhalvåret.

 

Text: Lekeberg kommun

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Porla brunn.
Porla blev brunnsort redan på 1700-talet. En charmig men lite sliten brunnsmiljö med flera av de gamla brunnsbyggnaderna kvar. Under brunnskupolen kan man fortfarande dricka brunn. Vattnet buteljeras dock inte längre utan säljs i vattenautomater.
OrtLaxå
Garphyttans nationalpark...
Garphyttan är en nationalpark vid östra sluttningen av Kilsbergens som inrättades 1909. På en vandring kan man får uppleva ett rikt fågelliv, blomsterrika odlingsmarker och en fantastisk utsikt från Svensbodaberget.
OrtLekeberg
Ramundeboda klosterruin och Sockenstugan.
Intill Borasjön anlades ett kloster på slutet av 1400-talet. Idag är bara ruinen kvar intill kyrkan. Sockenstugan är ett populärt fik med våfflor och enklare rätter. Sedan 1000 år har resande tagits emot här.
OrtLaxå
Bergööska huset...
Huset där Carl Larssons hustru Karin växte upp har väggmålningar utförda av Carl och visar riktiga personer, hög som låg, som hade med huset att göra. Förutom väggmålningarna är Karins vackra tyger hänförande.
OrtHallsberg
Västra Vättern från Askersund till Jönköping.
En vacker bilfärd längs Vätterns västra strand. Flera besöksmål på södra delen kommer att läggas till inom kort.
OrtAskersund
Askersund till Örebro...
Med start i mysiga lilla Askersund går resan till Bergööska huset i Hallsberg därefter passeras Kumla med Kvarntorpshögen och Konst på hög och resan slutar i Örebro. 
OrtAskersund