Mullhyttan.


Den gamla kvarngården i Mullhyttan är idag hembygdsgård. Här finns gammal byakvarnen som varit i bruk sen 1700-talet. Här mals än idag ekologiskt mjöl som säljs i handelsboden.

  • Till start: 193,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lekeberg 
  • Avgift: Nej 


Mullhyttan

På området finns den gamla byakvarnen vars ena stenpar drivs med hjälp av vattenhjul som varit i bruk sedan 1700-talet.

 

Med hjälp av det 2,4 meter stora vattenhjulet mals ekologiskt odlat vete och råg till mjöl som du kan köpa i den lilla handelsboden.

 

I den vedeldade bagarstugan bakas Hyttkaka och Kvarnbröd vid evenemang.

 

Även utställningar, café och uppträdanden under sommarhalvåret.

 

Text: Lekeberg kommun

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Riseberga klosterruin.
En klosterruin från 1100-talet efter ett nunnekloster som tillhörde Cistercienserorden. När klostret var som störst ägde de 240 fastigheter i sex landskap. Ruinen är belägen i en parkliknande miljö.
OrtLekeberg
Porla brunn.
Porla blev brunnsort redan på 1700-talet. En charmig men lite sliten brunnsmiljö med flera av de gamla brunnsbyggnaderna kvar. Under brunnskupolen kan man fortfarande dricka brunn. Vattnet buteljeras dock inte längre utan säljs i vattenautomater.
OrtLaxå
Kulturcentrum Berget Degerfors.
I Degerfors samlas man vid detta friluftsmuseum under högtidligheter eller när man vill fika i genuin miljö. Arbetarbostäder har förvandlats till hantverksbodar, kafé mm. Artistkvällar, loppmarknader och konstaktiviteter.
OrtDegerfors
Garphyttans nationalpark...
Garphyttan är en nationalpark vid östra sluttningen av Kilsbergens som inrättades 1909. På en vandring kan man får uppleva ett rikt fågelliv, blomsterrika odlingsmarker och en fantastisk utsikt från Svensbodaberget.
OrtLekeberg
Alfred Nobels Björkborn.
Alfred Nobel avled i San Remo men detta blev han sista svenska hem. Gården fick han på köpet när han köpte Bofors. Nobelmuseet består av hans bostad samt laboratorium där han utvecklade uppfinningar.
OrtKarlskoga
Örebro stadsguide.
Örebro ha ett av landets vackrare stadskärnor. Det mäktiga Örebro slott, ett stort antal välbevarade byggnader, friluftsmuseet Wadköping, den vackra Stadsparken vid Svartån och Sveriges längsta torg.
OrtÖrebro