Bergööska huset...


Huset där Carl Larssons hustru Karin växte upp har väggmålningar utförda av Carl och visar riktiga personer, hög som låg, som hade med huset att göra. Förutom väggmålningarna är Karins vackra tyger hänförande.

  • Till start: 170,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hallsberg 
  • Avgift: Nej 


Bergööska huset

Bergööska huset

 

Konst av Karin och Carl Larsson

Bergööska huset är en kulturupplevelse! Huset, som är kulturminnesmärkt, ligger centralt på huvudgatan i Hallsberg endast ett stenkast från tågstationen.

 

Här kan du boka en guidad tur i våningen med målningar av Carl och Karin Larsson, strosa runt i konsthallen eller hyra vår fina festlokal.

 

Bergööska huset är ett handelshus med en verksamhet full av liv och rörelse. Huset är ritat av Ferdinand Boberg - en av våra mest namnkunniga arkitekter. Till huset är namnen Karin och Carl Larsson knutna. Carl Larsson, svärson till Adolf och Hilda Bergöö, har utfört de stora väggmålningarna i matsalen. Karin Larsson är representerad av flera oljemålningar och textiler i matsalen och framträder som mångsidig konstnär - textil, design, mode och bildkonst - i det så kallade Karinrummet. Karin Larsson har aldrig själv bott i Bergööska huset men som barn bodde hon i Vita Huset på andra sidan gårdsplanen. Byggherren Adolf Bergöö fick aldrig flytta in i sitt nya hus då han avled 1890.

 

Huset byggdes ursprungligen i den på 1880-talet populära "nordiska stilen", ovanpå den stabila butiksvåningen i tegel. Kring sekelskiftet 1900 fick huset sitt nuvarande utseende. Vid det senaste sekelskiftet inleddes en omsorgsfull restaurering av husets nuvarande ägare Hallsbergs kommun. Då återställdes en rad av Ferdinand Bobergs ursprungliga intentioner.

 

Bergöövåningen

 

Många undrar hur det kommer sig att Carl Larsson, en av Sveriges mest kända konstnärer, målade väggarna i ett hus i Hallsberg. Så här gick det till:

 

Karin Bergöö, dotter till en rik handelsman i Hallsberg, utbildade sig till konstnär i Paris och gifte sig 1882 med den välkände konstnären Carl Larsson. Vid ett besök hos svärföräldrarna i Hallsberg på väg till nya hemmet i Sundborn målade Carl Larsson väggmålningar i husets festsal som går i fornnordisk stil. 

 

Motiven visar livet i kvarteret befolkat av familj, tjänstefolk och en och annan hallsbergsbo. Vill du läsa mer om Karin Bergöö Larsson och hennes familj i Hallsberg? Besök gärna föreningen Karin Bergöös vänners hemsida. (Se länk längst ned på sidan.)

 

En annan betydelsefull person ur den svenska konsthistorien, knuten til Bergööska huset, är arkitekten Ferdinand Boberg som i slutet av 1800-talet. endast 24 år gammal, fick i uppdrag av Adolf Bergöö att rita ett handelshus med representationsvåning åt familjens företag i Hallsberg. Boberg blev senare berömd för kända byggnader som Rosenbad, Waldemarsudde, och Thielska galleriet.

 

Våningen är idag renoverad och omgjort till museum och rymmer, förutom feststalen, bland annat ett rum om Karin Bergöö Larsson och hennes konstnärsskap, "fruns rum" med historik om Hallsbergs halmhattsfabrik, "Per Bergöös kontor" och ett vackert blomsterrum i jugendstil.

 

Besöka våningen

 

Vill du se våningen med målningarna bokar du en guidad visning. Guidningen kostar 300 kr plus 15 kr/person. Våningen är alltid öppen med fri entré när det är vernissage i Konsthallen.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Riseberga klosterruin.
En klosterruin från 1100-talet efter ett nunnekloster som tillhörde Cistercienserorden. När klostret var som störst ägde de 240 fastigheter i sex landskap. Ruinen är belägen i en parkliknande miljö.
OrtLekeberg
Örebro stadspromenad...
Med start vid slottet följer man Svartån via Stadsparken bort mot Wadköping och sedan Stadsträdgården tillbaka mot centralare delar.
OrtÖrebro
Örebro till Askersund...
Med start i Örebro passeras Kumla och med Kvarntorpshögen och Konst på hög. Vidare till Bergööska huset i Hallsberg och slutar resan i mysiga lilla Askersund.
OrtÖrebro
Wadköping
Byggnaderna må vara gamla men stadsdelen är konstruerad och namnet taget efter Hjalmar Bermans Markurells i Wadköping med mycket inspiration från Örebro. Kungahuset från 1400-talet och Cajsa Wargs hus toppar. Fina fikamöjligheter, Fri entré.
OrtÖrebro
Askersund
En charmig liten hamnstad några kilometer från Vätterns nordspets. En spankulerande promenad runt stan rekommenderas. Många fina i sevärdheter i omgivningarna gör Askersund till en bra bas utgå ifrån.
OrtAskersund
Västra Vättern från Askersund till Jönköping.
En vacker bilfärd längs Vätterns västra strand. Flera besöksmål på södra delen kommer att läggas till inom kort.
OrtAskersund