Sala silvergruva


I Sala bedrevs gruvdrift från 1400-talet till 1908. Mycket att se i området och ett gruvmuseum är gratis. 155 m ned i gruvan tas man med guidad tur. Här finns butiker, café och restaurang mm som främst är öppna sommartid och lov.

  • Till start: 105,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sala 
  • Avgift: Nej 


Sala silvergruva

I Sala bedrevs gruvdrift från 1400-talet till 1908. Silvret användes främst som myntsilver. Genom åren har man utvunnit 450 ton silver och 36 000 ton bly. Gruvan är mer än 300 meter djup och har 20 km långa gångar. Under vissa perioder, genom nåt som kallades Bergsfriden, kunde krigs- och straffångar jobba av sitt straff. Tyska bergsmän togs hit som innehade de högre tjänsterna.
 
Att vandra runt i området är gratis och mycket intressant och det finns ett gruvmuseum som också är gratis. Vill man ner i gruvan kan man göra nedstigningar 155 m ned i gruvan och ta en guidad tur. Kring gruvan finns butiker, café och restaurang som främst är öppna sommartid och under skollov. För den modige rekommenderas höghöjdsbanan. Vill man bo kvar finns STF vandrarhem i en ombyggd gruvarbetarbostäder där inga gruvarbetare hann bo innan gruvan stängdes. Som kronjuvel har man den världsberömda gruvsviten 155 m ner i gruvan.
 

Läs mera

Länkar

Sala silvergruva
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kumla kyrkby...
Detta är ett utvalt besöksmål. Texter och bilder under arbete. 
OrtSala
Sätra brunn - rogivande brunnsort.
Sätra Brunn har ända sedan den öppnades på början av 1700-talet varit brunnsort men på senare år har det utvecklats till ett Spa. Här finns hela 86 vackra byggnader att beskåda.
OrtSala
Skultuna
Ett av Sveriges populäraste turistmål. Här kan man shoppa på outlets, fika, besöka museum för mässingstillverkning. eller flanera i den vackra bruksorten.
OrtSkultuna
Erik Larsgården
En kulturgård byggd kring 1815 med unika dalmålningar. Sommartid kafé i trädgården med sjöutsikt.
OrtAvesta
STF Västerås
Konserter och teatrar attraherar många besökare till Kulturstaden Västerås, bland annat till evenemang på stadens multiarena för idrott och musik. Som mälarstad lockar orten med hundratals skärgårdsöar för bad, fiske och härliga naturnära upplevelser.
OrtVästerås
By hembygdsgård.
Idylliskt belägen hembygdsgård vid Dalälven. Sommaröppen servering med kaffe, smörgås och hembakt. Museum, hemslöjdsbutik, soldattorp. Sommartid visningar, bygdespel och midsommarfirande.
OrtAvesta