Sala silvergruva


I Sala bedrevs gruvdrift från 1400-talet till 1908. Mycket att se i området och ett gruvmuseum är gratis. 155 m ned i gruvan tas man med guidad tur. Här finns butiker, café och restaurang mm som främst är öppna sommartid och lov.

  • Till start: 105,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sala 
  • Avgift: Nej 


Sala silvergruva

I Sala bedrevs gruvdrift från 1400-talet till 1908. Silvret användes främst som myntsilver. Genom åren har man utvunnit 400 ton silver och 40 000 ton bly. Gruvan är mer än 300 meter djup och har 20 km långa gångar. Under vissa perioder, genom nåt som kallades Bergsfriden, kunde krigs- och straffångar jobba av sitt straff. Tyska bergsmän togs hit som innehade de högre tjänsterna.
 
Att vandra runt i området är gratis och mycket intressant och det finns ett gruvmuseum som också är gratis. Vill man ner i gruvan kan man göra nedstigningar 155 m ned i gruvan och ta en guidad tur. Kring gruvan finns butiker, café och restaurang som främst är öppna sommartid och under skollov. För den kriminalintresserade finn ett polismuseum som främst behandlar den fruktade Sala-ligan som jagades i sex år ligger och för den modige rekommenderas höghöjdsbanan. Vill man bo kvar finns STF vandrarhem i en ombyggd skola och som kronjuvel har man den världsberömda gruvsviten 155 m ner i gruvan.

Tel: 0224-677 250

Läs mera

Länkar

Sala silvergruva
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sala - stadspromenad
På denna knappt 2 km långa promenad i Salas pittoreska stadskärna får man se det finaste staden har att erbjuda. 
OrtSala
Sätra brunn - rogivande brunnsort.
Sätra Brunn har ända sedan den öppnades på början av 1700-talet varit brunnsort men på senare år har det utvecklats till ett Spa. Här finns hela 86 vackra byggnader att beskåda.
OrtSala
Surahammar
Här byggdes hjul och axlar till järnvägen och ett museum visar den processen. Sevärt är Bruksherrgården och Gyllene hjulet, Sveriges största mc-museum.
OrtSurahammar
Anundshög
Sveriges största gravhög bredvid gamla Eriksgatan. Från högen har man vacker utsikt och ser fem skeppsättningar unikt samlade intill varandra.
OrtVästerås
Ängelsberg...
Den lilla orten intill E-stavade bruket är känt för Världens äldsta oljeraffinaderi vid Oljeön intill. Upplev en skulpturpark, utsiktsplatsen över Oljeön och sjön Åmänningen samt den fina stationsbyggnaden.
OrtFagersta
Engelsbergs bruk...-världsarv.
Ett av världens viktigaste industriminnen och Engelsberg är lanets mest intakta. Man kan boka guidning eller bara vandra runt parken och byggnaderna men herrgården är privat.
OrtFagersta