Surahammar


Här byggdes hjul och axlar till järnvägen och ett museum visar den processen. Sevärt är Bruksherrgården och Gyllene hjulet, Sveriges största mc-museum.

  • Till start: 112,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Surahammar 
  • Avgift: Nej 


Surahammar

Bruket i Surahammar har anor från 1500-talet men är fortfarande igång fast nu med moderna metoder. Storhetstiden för bruket var på 1800-talet då man gjorde hjul och axlar till järnvägen. Bruksherrgården är från denna tid och ser lite ut som en riddarborg. Bruksmuseet visar hela tillverkningsrocessen från järn till järnvägshjul och det gamla Stenhuset visar en smedsbostad från 1800-talet.

I Surahammar finns motortraditioner och här byggdes Sveriges första bil med förbränningsmotor 1897 och MC museet Gyllene hjulet är Sveriges största mc-museum. Orten har fött många idrottsprofiler som Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson och Tommy Salo. Allt i Surahammars bruksområde är inom promenadavstånd.

Läs mera

Länkar

Surahammar
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


STF Västerås
Konserter och teatrar attraherar många besökare till Kulturstaden Västerås, bland annat till evenemang på stadens multiarena för idrott och musik. Som mälarstad lockar orten med hundratals skärgårdsöar för bad, fiske och härliga naturnära upplevelser.
OrtVästerås
Vallby friluftsmuseum
Med ett fyrtiotal byggnader ett av Sveriges största friluftsmuseum. Här finns djur och växter som riskerar att utrotas samt utklädda statister och riktiga hantverkare, och bönder mm. Fri entré.  
OrtVästerås
Västmanland runt från Västerås till Skultuna...
Västerås med Kyrkbacken och domkyrkan, Världsarvet Engelsbergs bruk och andra bruksmiljöer i Sura- och Hallstahammar, brunnsmiljö i Sätra brunn, Skultuna med outlet shopping.
OrtVästerås
Medeltidsresa från Västerås till Örebro...
Detta är en rundtur till några noga utvalda sevärdheter som vi har besökt och rekommenderar. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.
OrtVästerås
Tidövägen
Längs Tidövägen mellan Västerås och Hallstahammar finns det en hel del för alla smaker. En av Sveriges 18 officiella turistvägar.
OrtVästerås
En dag i vackra Västerås och dagsutflykt längs Tidö turistväg.
Västerås gamla stad, praktfulla domkyrkan med tre stjärnor i Guide Michelin och slottet kan beskådas på en stadspromenad innan övernattning på vandrarhem eller stadshotellet. Dagen därpå färd på Tidövägen, som är en av Sveriges 18 officiella turistvägar, där det finns nåt för...
OrtVästerås