Surahammar


Här byggdes hjul och axlar till järnvägen och ett museum visar den processen. Sevärt är Bruksherrgården och Gyllene hjulet, Sveriges största mc-museum.

  • Till start: 112,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Surahammar 
  • Avgift: Nej 


Surahammar

Bruket i Surahammar har anor från 1500-talet men är fortfarande igång fast nu med moderna metoder. Storhetstiden för bruket var på 1800-talet då man gjorde hjul och axlar till järnvägen. Bruksherrgården är från denna tid och ser lite ut som en riddarborg. Bruksmuseet visar hela tillverkningsrocessen från järn till järnvägshjul och det gamla Stenhuset visar en smedsbostad från 1800-talet.

I Surahammar finns motortraditioner och här byggdes Sveriges första bil med förbränningsmotor 1897 och MC museet Gyllene hjulet är Sveriges största mc-museum. Orten har fött många idrottsprofiler som Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson och Tommy Salo. Allt i Surahammars bruksområde är inom promenadavstånd.

Läs mera

Länkar

Surahammar
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Färna herrgård - spa och krog i herrgårdsmiljö.
Färna herrgård erbjuder en spa-upplevelse av hög klass. Man kan komma hit och äta gott på herrgårdsrestaurangen (ring först) eller bara spankulera runt de fina omgivningarna. 
OrtSkinnskatteberg
Sätra brunn - rogivande brunnsort.
Sätra Brunn har ända sedan den öppnades på början av 1700-talet varit brunnsort men på senare år har det utvecklats till ett Spa. Här finns hela 86 vackra byggnader att beskåda.
OrtSala
Västerås - guide.
Sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Västmanland runt från Västerås till Skultuna...
Västerås med Kyrkbacken och domkyrkan, Världsarvet Engelsbergs bruk och andra bruksmiljöer i Sura- och Hallstahammar, brunnsmiljö i Sätra brunn, Skultuna med outlet shopping.
OrtVästerås
En dag i vackra Västerås och dagsutflykt längs Tidö turistväg.
Västerås gamla stad, praktfulla domkyrkan med tre stjärnor i Guide Michelin och slottet kan beskådas på en stadspromenad innan övernattning på vandrarhem eller stadshotellet. Dagen därpå färd på Tidövägen, som är en av Sveriges 18 officiella turistvägar, där det finns nåt för...
OrtVästerås
Tidövägen
Längs Tidövägen mellan Västerås och Hallstahammar finns det en hel del för alla smaker. En av Sveriges 18 officiella turistvägar.
OrtVästerås