Medeltidsresa från Västerås till Örebro...


Detta är en rundtur till några noga utvalda sevärdheter som vi har besökt och rekommenderar. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt fler bilder till bildspel.

  • Till start: 91,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Västerås 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Västerås

Västerås blev tidigt en viktig stad och tillsammans med Stockholm, Mälardalens mäktigaste, bland annat för dess viktiga läge som utskeppningshamn från Bergslagen. Vid två tillfällen på 1500-talet hölls riksdagar här och då togs två för landet centrala beslut. Dels att Sverige skulle bli protestantiskt och dels att landet skulle få arvskungadöme. Landets första gymnasieskola grundades här 1623 och brevid domkyrkan står grundaren Johannes Rudbeckius staty en bit från dagens gymnasieskolebyggnad från .

Väl här bör du sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker vilket betyder att det anses är värt en resa i sig. Vid senaste renoveringen har man tagit fram de olika århundradena i domkyrkans 700-åriga byggnadshistoria med Erik XIV:s mäktiga sarkofag i Carraramarmor som största sevärdhet. Är det klart väder rekommenderas en promenad till Djäkneberget med parker, utsiktsplatser och aktiviteter.

Läs mera

Strömsholms slott

Strömsholm blev tidigt ett centrum för hästuppfödning. Gustav Vasa insåg att armén behövde bra stridshästar och här hade han en av sina kungsgårdar. Armén hade hästar här till 1960-talet men därefter är det helt i civilt bruk och numer är Strömsholm ett ridsportcenter med tävlingar, avel, utbildningar och det mesta som hör till ridsport. Mest kända tävlingen är Svenskt Grand National.

Slottet kan med fördel besökas även när slottet är stängt och parken är öppen året om. Den vackra vallgraven ger en mäktig borgkänsla med strömmande vatten. Byggnadsstilen är fransk barock men inredningen gustaviansk stil. Här finns en stor samling 1600-tals konst av bland annat David K. Ehrenstrahl. Intill slottet ligger Strömsholms naturreservat och Strömsholms kanal där man kan paddla eller ta en båttur. Runt slottet finns väl bevarade personalbostäder med namn som Oldfrubyggnaden och Pagebyggnaden. Sommartid är Café Stenköket öppet. .

Läs mera

Länkar

Köpings kyrka

De äldsta delarna av Köpings kyrka är troligen uppförda på 1300-talet. Det vackra altarskåpet är tillverkat i Tyskland och daterat 1520. En av figurerna i altarskåpets corpus (mittstycke) föreställer Sankt Olov, Köpings skyddshelgon.

Kyrkan har byggts till i etapper och på 1700-talet genomfördes omfattande ombyggnader efter ritningar av Nicodemus Tessin den yngre som ritade Stockholms slott. Tornet fick sitt nuvarande utseende 1734. 

Kungsör

Skall man besöka en del av Kungsör är det Kungsudden, den vackert belägna f d Kungsgården vid Arbogaån med utsikt över Mälaren. På andra sidan ån ligger ett mycket populärt glasskafé, Café Brovakten. Vill man även strosa runt den lilla stadskärnan så tar det inte lång tid.

Redan för tre - fyra tusen år sedan var trakten där Kungsörs kommun nu ligger bebodd. Efter vikingatiden drog sig vattnet tillbaka och stora landmassor blev betesmark och det som tidigare varit öar bebyggdes.

Kungsör som samhälle bildades då ett stort antal gårdar slogs samman i omgångar till kronan. Drivande var Gustav Vasa och han ägde sammanlagt 38 hela gårdar, 7 torp och det kunde behövas för när kungen var på resa kunde han ha med sig uppemot 250 personer som krävde mycket mat och dryck. Rester av Kungsörs kronogård från 1500-talet finns fortfarande kvar i den byggnad på Kungsudden som idag är restaurang och museum.

Kungsör var länge populär vistelseort för andra kungligheter där som Gustav Vasas son Johan III, drottning Kristina samt Karl XI. Johan III började bygga en slottsbyggnad där det enbart blev en grund  uppförd. Däromkring brukade Kristina rida i vad som kom att kallas då hon kom att vistas här för att fly undan pesten som härjade i Stockholm.

Den som trivdes bäst i Kungör var Karl XI och han lät bekosta och påbörja Kung Karls kyrka som är en unik barockkyrka som påbörjades av med ritningar av Nicodemus Tessin d.y men slutfördes först efter hans död.

Läs mera

Gamla bron och Arbogas namn

När staden på 1300-talet även fick kvarter och gator på den södra delen av ån byggdes den första bron. Den kallad Gamla bron eller Kapellbron.

På bron står en kikare uppställd där man kan titta bort på böjen av Arbogaån som gett den dess namn. Arboga kommer nämligen från fornsvenskans Ahrbugi som betyder åbåge.

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Västerås - guide.
Sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker.
OrtVästerås
Västmanland runt från Västerås till Skultuna...
Västerås med Kyrkbacken och domkyrkan, Världsarvet Engelsbergs bruk och andra bruksmiljöer i Sura- och Hallstahammar, brunnsmiljö i Sätra brunn, Skultuna med outlet shopping.
OrtVästerås
Tidövägen
Längs Tidövägen mellan Västerås och Hallstahammar finns det en hel del för alla smaker. En av Sveriges 18 officiella turistvägar.
OrtVästerås
Vallby friluftsmuseum
Med ett fyrtiotal byggnader ett av Sveriges största friluftsmuseum. Här finns djur och växter som riskerar att utrotas samt utklädda statister och riktiga hantverkare, och bönder mm. Fri entré.  
OrtVästerås
Anundshög
Sveriges största gravhög bredvid gamla Eriksgatan. Från högen har man vacker utsikt och ser fem skeppsättningar unikt samlade intill varandra.
OrtVästerås
Tidö slott
Ett välbevarat slott från stormaktstiden med borggård a la De Tre Musketörerna. Leksaks- och seriemuseet eller gå ut i vassen på en spång i naturreservatet.
OrtVästerås