En dag i vackra Västerås och dagsutflykt längs Tidö turistväg.


Västerås gamla stad, praktfulla domkyrkan med tre stjärnor i Guide Michelin och slottet kan beskådas på en stadspromenad innan övernattning på vandrarhem eller stadshotellet. Dagen därpå färd på Tidövägen, som är en av Sveriges 18 officiella turistvägar, där det finns nåt för alla smaker.

  • Till start: 91,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Västerås 
  • Avgift: Nej 


En dag i vackra Västerås och dagsutflykt längs Tidö turistväg.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Västerås

Västerås blev tidigt en viktig stad och tillsammans med Stockholm, Mälardalens mäktigaste, bland annat för dess viktiga läge som utskeppningshamn från Bergslagen. Vid två tillfällen på 1500-talet hölls riksdagar här och då togs två för landet centrala beslut. Dels att Sverige skulle bli protestantiskt och dels att landet skulle få arvskungadöme. Landets första gymnasieskola grundades här 1623 och brevid domkyrkan står grundaren Johannes Rudbeckius staty en bit från dagens gymnasieskolebyggnad från .

Väl här bör du sikta in dig på slottet, domkyrkan, botaniska trädgården och det pittoreska området Kyrkbacken. Domkyrkan har fått 3 stjärnor i Guide Michelins turistböcker vilket betyder att det anses är värt en resa i sig. Vid senaste renoveringen har man tagit fram de olika århundradena i domkyrkans 700-åriga byggnadshistoria med Erik XIV:s mäktiga sarkofag i Carraramarmor som största sevärdhet. Är det klart väder rekommenderas en promenad till Djäkneberget med parker, utsiktsplatser och aktiviteter.

Läs mera

STF Västerås

Konserter och teatrar attraherar många besökare till Kulturstaden Västerås, bland annat till evenemang på stadens multiarena för idrott och musik. Som Mälarstad lockar orten med hundratals skärgårdsöar för bad, fiske och härliga naturnära upplevelser.

Vandrarhemmet erbjuder ett modernt och bekvämt boende, strax utanför centrala Västerås och nära Vallby friluftsmuseum. Flera golfbanor finns i närheten och den närmaste banan finns bara ett stenkast bort. Alla rum har hög standard med toalett, dusch och tv. De boende har fri entré till en relaxavdelning med bastu, träningsmöjligheter och solarium.

Runt vandrarhemmet finns det mycket att göra. Ta en shoppingtur på stan, en picknick på Vallby friluftsmuseum eller kanske ett besök på något av slotten. Från Djäkneberget kan du njuta av en underbar utsikt över Västerås och Mälaren. Stadskärnan och omgivningarna är präglade av gammal historia med bland annat vikingagraven Anundshög.

Öppettider:  Året runt (ej julveckorna)
Tel: +46 21-30 38 00
E-post: q.vasteras@choice.se
Adress : Svalgången 1, Västerås

Läs mera

Länkar

Västerås stadshotell

Invigt 1907 och ritad av Erik Hahr är detta en jugendbyggnad som räknas till en av Sveriges vackraste byggnader. Stadshotellet är byggt av rött tegel med en sockel i granit, skiffertak och tornhuvar i kopparplåt samt rikliga dekorationer i kalksten. På baksidan fanns ett stall och ett punschbränneri. Dessa fick med tiden minskad användning av förklarliga skäl.
 
Som första byggnad i Västerås fick man vattentoaletter vilket ansågs vara mycket lyxigt och modernt. Byggnaden är så väl bevarad och unik att den anses ha ett stort kulturhistoriskt värde.  Att gå in i hotellet rekommenderas.
 
I hotellet finns en gastro pub som mellan 27 november och 21 december har julbord signerat mästerkocken Melker Andersson.
 
Adress: Stora Torget, Västerås
Tel: 021-10 28 00
info.vasteras@elite.se

Läs mera

Länkar

Asköviken-Tidö naturreservat

Alldeles i anslutning till Tidö slott är det skyltat ned till fågelskådningsplatsen som nås via brygga som går rakt ut genom vassen.

Tidö slott

Vid Tidö slott finns mycket av varje. Förutom det enastående och mycket välbevarade slottet från stormaktstiden så finns Sveriges första Leksaks- och seriemuseum öppet 12-17.  En kort promenad från parkeringen når man Asköviken-Tidö naturreservat där man kan gå långt ut i vassen på en spång. Värdshuset ligger på en höjd med utsikt över parken och är idag främst kafé och har öppet 13-17.
 
Man kan besöka slottet under guidade visningar kl 14 varje dag men slottet är mycket sevärt även utifrån. Slottet byggdes av Axel Oxenstierna som var Gustaf II Adolfs rikskansler och Drottning Kristinas förmyndare. Han bodde här med hustrun född Bååt. Därav det dubbelvapen med en båt och en oxpanna som pryder sandstensportalen. Släkten Oxenstierna ägde slottet i två hundra år därefter följde en rad ägare innan nuvarande familjen von Schinkel tog över 1890.
 

Läs mera

Länkar

Horns gravfält

Ett av Västmanlands största gravfält med 200 gravar ligger högt på Strömsholmsåsen med en vacker utsikt uppifrån över bygden.
 
Här parkerar man alldeles intill på asfalterad parkeringsplats och kliver över upp mot åsen med de mäktiga stenformationerna. Det finns ett ”smörgåsbord” av varianter; runda, en kvadratisk, två skeppssättningar, en treudd och en rest sten.
 
Vid undersökningar av några gravar har man kommit fram till att det är folkvandringstid dvs 400-500 e Kr men gravfältet har med stor säkerhet används redan på bronsåldern.

Strömsholms slott

Strömsholm blev tidigt ett centrum för hästuppfödning. Gustav Vasa insåg att armén behövde bra stridshästar och här hade han en av sina kungsgårdar. Armén hade hästar här till 1960-talet men därefter är det helt i civilt bruk och numer är Strömsholm ett ridsportcenter med tävlingar, avel, utbildningar och det mesta som hör till ridsport. Mest kända tävlingen är Svenskt Grand National.

Slottet kan med fördel besökas även när slottet är stängt och parken är öppen året om. Den vackra vallgraven ger en mäktig borgkänsla med strömmande vatten. Byggnadsstilen är fransk barock men inredningen gustaviansk stil. Här finns en stor samling 1600-tals konst av bland annat David K. Ehrenstrahl. Intill slottet ligger Strömsholms naturreservat och Strömsholms kanal där man kan paddla eller ta en båttur. Runt slottet finns väl bevarade personalbostäder med namn som Oldfrubyggnaden och Pagebyggnaden. Sommartid är Café Stenköket öppet. .

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Västmanland runt från Västerås till Skultuna...
Västerås med Kyrkbacken och domkyrkan, Världsarvet Engelsbergs bruk och andra bruksmiljöer i Sura- och Hallstahammar, brunnsmiljö i Sätra brunn, Skultuna med outlet shopping.
OrtVästerås
Västmanland från Västerås till Sala
Det är få bilturer som har så mycket i samma tur som denna. Med start i Västerås gamla stadskärna går resan vidare till Västmanlands populäraste resmål Skultuna med outletbutiker och fik. Sen vidare till Sätra brunna mysiga träbebyggelse och kröns sen av mäktiga Sala silvergruva.
OrtVästerås
Vallby friluftsmuseum
Med ett fyrtiotal byggnader ett av Sveriges största friluftsmuseum. Här finns djur och växter som riskerar att utrotas samt utklädda statister och riktiga hantverkare, och bönder mm. Fri entré.  
OrtVästerås
STF Västerås
Konserter och teatrar attraherar många besökare till Kulturstaden Västerås, bland annat till evenemang på stadens multiarena för idrott och musik. Som mälarstad lockar orten med hundratals skärgårdsöar för bad, fiske och härliga naturnära upplevelser.
OrtVästerås
Anundshög
Sveriges största gravhög bredvid gamla Eriksgatan. Från högen har man vacker utsikt och ser fem skeppsättningar unikt samlade intill varandra.
OrtVästerås
Kungsbyn...
En djurpark med främst svenska djur och ”djur i människans tjänst", vilda djur och tamboskap. Älgmatning samt hjort- och visentfasari är höjdpunkter.
OrtVästerås