Saltsjöbaden - promenad längs vattnet.


Från näst sista stationen på Saltsjöbanan går turen längs vattnet förbi några av de mest kända landmärkena. Flera bra krogalternativ och picknickplatser.

  • Till start: 14,5 Km 
  • Längd: 3,1 km 
  • Stopp:
  • Ort: Saltsjöbaden 
  • Avgift: Nej 


Saltsjöbaden - promenad längs vattnet.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Sjuvillorna

Husen uppfördes på slutet av 1800-talet för att få de förmögna Stockholmarna att flytta till det lättillgängliga Saltsjöbaden. Arkitekturen, av Ernst Lundroth, är tidstypisk för perioden med terrasser och torn men villorna, som idag faktiskt bara är sex stycken, har alla olika utformning.

Grand Hotel Saltsjöbaden

Anrikt och lyxigt med snart 120 år på nacken. Här har det skett fredsförhandlingar under krigstider och både kändisar från vita duken och kungafamiljen har varit på besök. K.A. Wallenberg lät bygga hotellet efter inspiration från Monte Carlo. I Gula Salongen undertecknades det kända Saltjöbadsavtalet och förutom de 140 rummen finns här även en gästhamn.

Länkar

Holmen kök & bar

Bättre läge för en restaurang är svårt att hitta - ute på Restaurangholmen med utsikt mot Grand Hotel. Hit tar man sig även smidigt med Saltsjöbanan. Ät gärna här i samband med en promenad längs vattnet eller runt Saltis. Öppet maj-september men olika dagar och tider. Kolla hemsidan eller ring för att vara säker innan besöket.

Länkar

Saltsjöbadens friluftsbad

Orten heter ju Saltsjöbaden så givetvis finns här ett av landets äldsta och vackraste kallbadhus. Saltsjöbadens Friluftsbad, i folkmun Saltisbadet, byggdes i början på 1900-talet och är ett av få kallbadhus i trä som fortfarande finns kvar på östkusten. Badet består av tre, Mellanbadet, Dambadet och Herrbadet, bad som är inspirerade av kontinentens då populära kurbad.

För barn finns även kaniner, marsvin och kycklingar som man kan hälsa på och klappa. I badets restaurang kan man äta frukost och lunch och allt tillagas på plats. Gratis WIFI.

Sommartid driver man en krog här.

Länkar

Domartornet

Enligt folk i trakten var detta ett domartorn som användes under OS seglingar 1912. Research pågår. Tacksamma för tips.

Saltsjöbadens sjukhus

Öppnades 1835 som Saltsjöbadens sanatorium och bytte inriktning för första gången 1903 till Saltsjöbadens badanstalt. Idag ett borgliknande äldreboende med många spännande historier i väggarna.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Södra båtluffarleden
Södra skärgårdens mest populära öar på ett pärlband från norr till söder.
OrtHaninge
Stationshuset i Saltsjöbaden lunchcafé
Vid Saltsjöbanans ändstation ligger detta café. Egna bullar, brownies och smörgåsar och matigt serveras. Svårslagna promenadstråk lockar i omgivningen.
OrtSaltsjöbaden
Plyms kök & bar.
Den här krogen ligger i en lite mindre känd del av Saltsjöbaden och har ett charmigt läge vid Neglingevarvet. Tar man mysiga Saltsjöbanan hit heter heter stationen just Neglinge. Har man en krog i solsäkra Saltis så har man givetvis en stor uteservering som blommar upp under...
OrtSaltsjöbaden
Holmen kök & bar
Sommaröppen restaurang med toppläge på bryggan på Restaurangholmen med utsikt mot Grand Hotell. Ta gärna en promenad längs stranden efter maten!
OrtSaltsjöbaden
Saltsjöbadens friluftsbad
När man är i Saltsjöbaden måste man givetvis ta sig ut på Restaurangholmen och besökar badhuset. Här badar herrar och damer för sig i de båda badhusen men stranden dem emellan är som vilket bad som helst. Sommarkrogen kan man besöka utan att betala entréavgift. Deb är ågot...
OrtSaltsjöbaden
Erstaviksbadet
En badplats vid Erstaviken, 3 km väster om den berömda Solsidan. Badet består av en sandstrand nedanför en grässlänt med klippformationer på båda sidor. Det finns ett café och en båtklubb. Passar både badsugna ungdomar som picknickande familjer.
OrtNacka