Saltsjöbaden - promenad längs vattnet.


  • Till start: 14,5 Km 
  • Längd: 3,1 km 
  • Stopp:
  • Ort: Saltsjöbaden 
  • Avgift: Nej 
Saltsjöbaden - promenad längs vattnet.
Stor karta

Från näst sista stationen på Saltsjöbanan går turen längs vattnet förbi några av de mest kända landmärkena. Flera bra krogalternativ och picknickplatser.

Sevärdhet 1 av 6

Sjuvillorna

Husen uppfördes på slutet av 1800-talet för att få de förmögna Stockholmarna att flytta till det lättillgängliga Saltsjöbaden. Arkitekturen, av Ernst Lundroth, är tidstypisk för perioden med terrasser och torn men villorna, som idag faktiskt bara är sex stycken, har alla olika utformning.

Grand Hotel Saltsjöbaden

Anrikt och lyxigt med snart 120 år på nacken. Här har det skett fredsförhandlingar under krigstider och både kändisar från vita duken och kungafamiljen har varit på besök. K.A. Wallenberg lät bygga hotellet efter inspiration från Monte Carlo. I Gula Salongen undertecknades det kända Saltjöbadsavtalet och förutom de 140 rummen finns här även en gästhamn.

Länkar

Holmen kök & bar

Bättre läge för en restaurang är svårt att hitta - ute på Restaurangholmen med utsikt mot Grand Hotel. Hit tar man sig även smidigt med Saltsjöbanan. Ät gärna här i samband med en promenad längs vattnet eller runt Saltis. Öppet maj-september men olika dagar och tider. Kolla hemsidan eller ring för att vara säker innan besöket.

Länkar

Saltsjöbadens friluftsbad

Orten heter ju Saltsjöbaden så givetvis finns här ett av landets äldsta och vackraste kallbadhus. Saltsjöbadens Friluftsbad, i folkmun Saltisbadet, byggdes i början på 1900-talet och är ett av få kallbadhus i trä som fortfarande finns kvar på östkusten. Badet består av tre, Mellanbadet, Dambadet och Herrbadet, bad som är inspirerade av kontinentens då populära kurbad.

För barn finns även kaniner, marsvin och kycklingar som man kan hälsa på och klappa. I badets restaurang kan man äta frukost och lunch och allt tillagas på plats. Gratis WIFI.

Sommartid driver man en krog här.

Länkar

Domartornet

Enligt folk i trakten var detta ett domartorn som användes under OS seglingar 1912. Research pågår. Tacksamma för tips.

Saltsjöbadens sjukhus

Öppnades 1835 som Saltsjöbadens sanatorium och bytte inriktning för första gången 1903 till Saltsjöbadens badanstalt. Idag ett borgliknande äldreboende med många spännande historier i väggarna.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...