Saltsjöbaden - arkitekturpromenad


Gå förbi de vackraste och mest kända byggnaderna i Saltsjöbaden. Beskåda från håll eller gå ända fram allt efter tid och lust. Natursköna vyer garanteras.

  • Till start: 15,3 Km 
  • Längd: 3,5 km 
  • Stopp: 10 
  • Ort: Saltsjöbaden 
  • Avgift: Nej 


Saltsjöbaden - arkitekturpromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 10

Grand Hotel Saltsjöbaden

Anrikt och lyxigt med snart 120 år på nacken. Här har det skett fredsförhandlingar under krigstider och både kändisar från vita duken och kungafamiljen har varit på besök. K.A. Wallenberg lät bygga hotellet efter inspiration från Monte Carlo. I Gula Salongen undertecknades det kända Saltjöbadsavtalet och förutom de 140 rummen finns här även en gästhamn.

Länkar

Grünewaldvillan

700 kvadratmeter stort reser det sig ståtligt ovanför Saltsjöpromenaden. Villan byggdes i slutet av 1800-talet och kallas även Grünewaldvillan efter att Isaac Grünewald flyttade in i slutet av 1930-talet. Här hade han och hans fru mängder av fester fram tills de tragiskt omkom 1946.

Saltsjöbadens sjukhus

Öppnades 1835 som Saltsjöbadens sanatorium och bytte inriktning för första gången 1903 till Saltsjöbadens badanstalt. Idag ett borgliknande äldreboende med många spännande historier i väggarna.

Stockholms Observatorium

Axel Anderberg, även känd för att ha ritat Kungliga Operan i Stockholm, ligger bakom arkitekturen. Här har man tittat på stjärnorna och studerat astronomi sedan 1931. Det som gör just detta observatorium unikt är det stora antalet optiska teleskop som finns samlade här.

Knut Wallenbergs park

1916 ville ortens befolkning hylla samhällets grundare och lät Carl Milles uppföra en byst av K.A. Wallenberg. Ta en stund och insup historien och grönskan.

Uppenbarelsekyrkan

Oavsett om du är troende eller inte är kyrkan värd en titt för den konstintresserade. Här finns den näst största samlingen av Carl Milles verk, efter Millesgården. Passa även på att se kyrkans målningar av Filip Månsson och Olle Hjortzberg. Ferdinand Boberg ritade kyrkan till Knut Agaton Wallenbergs 60-årsdag och de enda som är begravda här är just K.A. Wallenberg och hans fru Alice.

Sjuvillorna

Husen uppfördes på slutet av 1800-talet för att få de förmögna Stockholmarna att flytta till det lättillgängliga Saltsjöbaden. Arkitekturen, av Ernst Lundroth, är tidstypisk för perioden med terrasser och torn men villorna, som idag faktiskt bara är sex stycken, har alla olika utformning.

Bikupan

Från början byggd som sommarvilla med mångkantig hörnpaviljong för bankdirektören och konstsamlaren Ernest Thiel 1892. Idag är det en bostadsrättsförening som består av flerbostadshus om två våningar och fem lägenheter.

Bernströmska villan

En av de pampigaste byggnaderna i Saltsjöbaden. Tillhör idag KF som tog över området 1929 för att göra om det till en konferensanläggning.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stationshuset i Saltsjöbaden lunchcafé
Vid Saltsjöbanans ändstation ligger detta café. Egna bullar, brownies och smörgåsar och matigt serveras. Svårslagna promenadstråk lockar i omgivningen.
OrtSaltsjöbaden
Södra båtluffarleden
Södra skärgårdens mest populära öar på ett pärlband från norr till söder.
OrtHaninge
Saltsjöbaden - guide.
Vi har valt ut de vackraste och mest kända byggnaderna i Saltsjöbaden. Beskåda från håll eller gå ända fram allt efter tid och lust. Natursköna vyer för picknick samt flera fik och krogar.
OrtSaltsjöbaden
Saltsjöbadens friluftsbad
När man är i Saltsjöbaden måste man givetvis ta sig ut på Restaurangholmen och besökar badhuset. Här badar herrar och damer för sig i de båda badhusen men stranden dem emellan är som vilket bad som helst. Sommarkrogen kan man besöka utan att betala entréavgift. Deb är ågot...
OrtSaltsjöbaden
Saltsjöbaden - promenad längs vattnet.
Från näst sista stationen på Saltsjöbanan går turen längs vattnet förbi några av de mest kända landmärkena. Flera bra krogalternativ och picknickplatser.
OrtSaltsjöbaden
Stockholms Observatorium i Saltsjöbaden.
Här har man tittat på stjärnorna sedan 1931 och här kan du se ner på Saltisborna. Det unika med observatoriet är det stora antalet optiska teleskop. Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtSaltsjöbaden