Gå förbi de vackraste och mest kända byggnaderna i Saltsjöbaden. Beskåda från håll eller gå ända fram allt efter tid och lust. Natursköna vyer garanteras.
- Till start: 15,3 Km
- Längd: 3,5 km
- Stopp: 10
- Ort: Saltsjöbaden
- Avgift: Nej
Grand Hotel Saltsjöbaden
Anrikt och lyxigt med snart 120 år på nacken. Här har det skett fredsförhandlingar under krigstider och både kändisar från vita duken och kungafamiljen har varit på besök. K.A. Wallenberg lät bygga hotellet efter inspiration från Monte Carlo. I Gula Salongen undertecknades det kända Saltjöbadsavtalet och förutom de 140 rummen finns här även en gästhamn.
Grünewaldvillan
700 kvadratmeter stort reser det sig ståtligt ovanför Saltsjöpromenaden. Villan byggdes i slutet av 1800-talet och kallas även Grünewaldvillan efter att Isaac Grünewald flyttade in i slutet av 1930-talet. Här hade han och hans fru mängder av fester fram tills de tragiskt omkom 1946.
Saltsjöbadens sjukhus
Öppnades 1835 som Saltsjöbadens sanatorium och bytte inriktning för första gången 1903 till Saltsjöbadens badanstalt. Idag ett borgliknande äldreboende med många spännande historier i väggarna.
Stockholms Observatorium
Axel Anderberg, även känd för att ha ritat Kungliga Operan i Stockholm, ligger bakom arkitekturen. Här har man tittat på stjärnorna och studerat astronomi sedan 1931. Det som gör just detta observatorium unikt är det stora antalet optiska teleskop som finns samlade här.
Knut Wallenbergs park
1916 ville ortens befolkning hylla samhällets grundare och lät Carl Milles uppföra en byst av K.A. Wallenberg. Ta en stund och insup historien och grönskan.
Uppenbarelsekyrkan
Oavsett om du är troende eller inte är kyrkan värd en titt för den konstintresserade. Här finns den näst största samlingen av Carl Milles verk, efter Millesgården. Passa även på att se kyrkans målningar av Filip Månsson och Olle Hjortzberg. Ferdinand Boberg ritade kyrkan till Knut Agaton Wallenbergs 60-årsdag och de enda som är begravda här är just K.A. Wallenberg och hans fru Alice.
Sjuvillorna
Husen uppfördes på slutet av 1800-talet för att få de förmögna Stockholmarna att flytta till det lättillgängliga Saltsjöbaden. Arkitekturen, av Ernst Lundroth, är tidstypisk för perioden med terrasser och torn men villorna, som idag faktiskt bara är sex stycken, har alla olika utformning.
Bikupan
Bernströmska villan
En av de pampigaste byggnaderna i Saltsjöbaden. Tillhör idag KF som tog över området 1929 för att göra om det till en konferensanläggning.