Söders höjder - Monteliusvägen och Skinnarviksberget


  • Till start: 1,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södermalm 
  • Avgift: Nej 


Söders höjder - Monteliusvägen och Skinnarviksberget
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Mariahissen

Mariahissen uppfördes år 1885 i en sk nygotisk stil med spetsbågefönster och torn. Den byggdes för att man skulle kunna ta sig ned till Riddarfjärdens strand för att ta båt mot Riddarholmen. Idag är inte hissen i bruk men lokalerna rymmer diverse företag.

Ivar Los park

Ivar Los park är ett populärt tillhåll med lekplats, bra backe för pulkaåkning men främst för utsikten mot Kungsholmen och Gamla stan.

Parken är uppkallad efter proletärförfattaren Ivar Lo-Johansson. Han mest kända verk är Statarna. Han bodde och verkade på andra sidan Bastugan i nr 21 mellan åren 1934 och till sin död 1990. Året efter fick parken sitt namn och där finns en byst föreställande författaren.

Monteliusvägen

Slingrar sig fram längs Mariaberget. Blicka ut över skeppen som ligger på svaj eller få svindel av de hisnande vyerna över Riddarfjärden. Promenaden är uppkallad efter Oscar Montelius, en professor och arkeolog som var ledamot i Svenska Adademien. Höjdpunkten är de 416 meterna längs Monteliusvägen som kan få vem som helst att gapa av förtjusning. Inför bygget förekom dock mycket protester mot bygget, man hade långa namninsamlingar för att stoppa stråket som enligt de boende i närheten förändrade Mariabergets profil för mycket.

Münchenbryggeriet

I över hundra år, från 1857-1971, var det öltillverkning här. På 1800-talet fanns många bryggerier i stan och några byggnader står kvar men det var ofta länge sen det bryggdes i lokalerna. Idag är Münchenbryggeriet både mässlokal, konserthall samt konferenslokaler.

Skinnarviksberget

Skönaste platsen för solnedgångshäng i Stockholm. Här samlas folk i alla åldrar klättrandes upp med klackarna i handen. Korka upp en flaska gott vin, bre baguetten med favoritpålägget och njut! Lägg högtalarna på hyllan hemma, här är det alltid någon glad en som spelar live och sjunger för glatta livet.

Yttersta tvärgränd

En utav Söders äldsta gränder, bevittna Stockholm för 250 år sedan!  Det finns en stor del bevarade hus från 1700- och 1800-talen. Dock genomfördes en stor renovering och modernisering av ett hus och två barnstugor på 80-talet då de var i allt för dåligt skick.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Monteliusvägen
Monteliusvägen slingrar sig fram längs Mariaberget. Blicka ut över skeppen som ligger på svaj eller få svindel av de hisnande vyerna över Riddarfjärden.
OrtSödermalm
Södermalm - Hälsans stig
PROMENAD - Runt Söder med en massa fina sevärdheter, fik, restauranger och rastplatser längs vägen. Som alla Hälsans stig har den inte alltför krävande sträckning. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtSödermalm
Stockholms stadsmuseum.
Få en introduktion till Stockholms historia. Här finns flera parallella utställningar där man kan hoppa mellan århundraden från 1600-talet till 1950-talet.
OrtSödermalm
Riddarholmen
En lagom stor holme att spankulera runt eller bara vara nån timme. Tidigare kallad Gråmunkeholmen då ön dominerades av ett kloster. Här har Sveriges riksdag legat och det är fullt av vackra adelspalats. Ingen bor längre på holmen.
OrtRiddarholmen
Katarinahissen
Hissen som band samman Slussen med Mosebacke byggdes i slutet av 1800-talet. Ej längre i drift. Upp hit kommer man från Mosebacke eller från husets hissar.
OrtSödermalm
Södermalm östra - Katarina och Sofia
PROMENAD - En riktig höjdare! Gå i Bellmans och misstänkta häxors fotspår. Strosa över Mosebacke, kolla utsikten från Katarinahissen, Fjällgatan och Sofia kyrka. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtSödermalm