Söderut genom Botkyrka och Södertälje


En snirklande väg mellan E4:an och Nynäsvägen som ringlar sig ned och passerar allsköns sevärt. En gratiis bilfärja över Skanssundet ger lite båtkänsla.

  • Till start: 20,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Botkyrka 
  • Avgift: Nej 


Söderut genom Botkyrka och Södertälje
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Tumba bruk och bruksmuseum.

Tumba bruk kan besökas även då inte museet är öppet. Man kan studera den traditionella uppdelningen mellan bostäder för arbetare och övriga ledningsnivåer. Vad som skiljer detta bruk från andra, är vikten av brandskydd, för det var ju inte bra ifall papper och helst inte färdiga sedlar brann upp. Därför har man ett eget hus som heter Spruthuset där vattenspruta och den egna brandkårens utrustning finns.

I det gamla Oxhuset finns ett jättemysigt café med gammal rekvisita och drycker mm i gammal stil och man har även utställningar. På sommaren kommer klassiska vilstolarna fram. Ha det så trevligt!

Öppettider:
September-April
Lördag - Söndag, 11 - 16

2 maj- 30 augusti
Tisdag - söndag, 11 - 16

Läs mera

Länkar

Eldtomta café

Åretruntöppet kafé som även serverar enklare lunchrätter. Vacker väg hit och omgivning med en närliggande havsvik som man raskt kan promenera till.

Vill man ha lite kulturellt till kaffet kan man titta på vad olika konstnärer hängt upp på väggarna eller kika på keramik och glas som görs i det inre rummet på caféet.

Det finns en stor altan med gott om plats där det är skönt att sitta och koppla av på sommaren och inomhus finns plats för ett 30-tal personer.

Eldtomta Café
Eldtomta 5 Grödinge
Tel 08-530 260 09

Länkar

Skanssundet - Nässkansen

Skanssundet är sundet mellan två förskansningar i Södertäljeleden. Här har det varit befäst i 300 år fram till 1927. På denna sida går vägfärjan västerut och får man vänta (går varje halvtimme) kan man passa på att rasta eller vill man stanna längre finns en långtidscamping. Nässkansen som har en riktig vallgrav bevarad samt en gammal kanon har en vacker utsikt över fjärden. På andra sidan ligger Mörkö med Skansholmens sjökrog som är öppen sommartid.

Skansholmens sjökrog och bistro

Skansholmens sjökrog på norra Mörkö är öppen sommartid och ligger mycket vackert med vatten åt två håll vid Skanssundets färjeläge. Hit tar man sig antingen söderut från Mörkö eller via vägfärjan norrifrån. Det finns båtplatser för övernattning, camping samt stugor att hyra.

Denna restaurang blev den första, sedan 1865, att ha eget Brännvinsbränneri. I samma byggnad som krogen ligger en affär och ett stenkast därifrån en bistro med lite billigare rätter.

Ring och boka bord på 08-551 550 66

Länkar

Hörningsholm slott

Privatägt sedan 1746 av släkten Bonde. Man tror att slottet ligger på grunden till en gammal vikingaborg. Hörningsholm är beläget högt på ett klippavsats intill Borgsundet och har en fantastisk utsikt. Slottet har varit i mångas ägo, bland annat har det getts bort som morgongåva till en dansk adelsdam. Slottet är inte öppet för allmänheten men bara att beskåda slottet över fälten är en mäktig syn.

Idala Café & Lanthandel

Här kan man både fika och handla i lanthandeln med basvaror, dricka glass och ett stort grönsaksstånd utanför. Har man tid och ork så kan man hyra cykel med korg för 60 kr per dag och då får man karta med åtta turer att välja bland. Termos får man låna också.

Länkar

Kulturhuset i Ytterjärna

I detta magnifika hus ryms teater, café, restaurang, konferenslokaler och kontor. Väljer man att äta eller fika här så är det ofta ekologiskt, biodymaniskt och från lokala producenter. En mycket populär vegetarisk buffé serveras lunchtid.

Kulturhuset byggdes för att inspirera till nytänkande på alla livets områden.  Konsertsalen med utmärkt akustik och vacker väggskulptur har plats för drygt 500 sittplatser. Huset är ritat av arkitekten Erik ”Abbi” Assmusen och den enorma takmålningen i stora salen är handmålad av konstnären Arne Klingborg.  I tävlingen om Sveriges mest omtyckta moderna byggnad gick silvermedaljen till Kulturhuset i Ytterjärna år 2001.

Tel: 08-554 302 15

Läs mera

Länkar

Farstanäs havsbad

Ett folkligt och fullspikat bad med många troget återkommande campare.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Hågelby 4H-gård.
En gård med de vanligaste lantbruksdjuren där barnen kan komma nära djuren. Gården är del av en folkpark med många aktiviteter och storslagna planer.
OrtBotkyrka
Två pärlor i Botkyrka - Hågelby och Tumba bruk.
LM Erisson den store industrimagnaten lät riva några vackra byar för att bygga Hågelby. Nu en folkpark med nåt för alla.Tumba bruk är vacker bruksmiljö med museum om sedeltillverkning.
OrtBotkyrka
Hågelbyparken
En folkpark som är inrymd på LM Ericssons gamla gård. Här finns nåt för alla; en folkpark. Härligt fik, lanthandel, restaurang i herrgården, stor park, bilbana, 4H-gård och dans kvällstid. 
OrtBotkyrka
I Salem och Botkyrka runt Bornsjön.
Den här turen tar dig runt på den väg som så många sett från E4:an vid Salem. Hela turen är vacker och gör stopp vid hänförande natur och fina byggnader.
OrtBotkyrka
Stendalsbadet
Ett litet gulligt bad. Här finns en brygga och en mindre sandstrand. Varmt i vattnet då det är långgrunt. Vadet ligger i en ravin så bring your solfjäder, här blir det hett!
OrtBotkyrka
Flottsbrobadet och Flottsbrobacken.
Två bryggor finns på den 200 meter långa sandstranden. Badet är långgrunt och passar ypperligt till barnfamiljer. Att ta sig upp för backen kräver lite men är värt mödan för den spänstige.Utsiktsplats med bil runt Stockholm.
OrtBotkyrka