I Salem och Botkyrka runt Bornsjön.


Den här turen tar dig runt på den väg som så många sett från E4:an vid Salem. Hela turen är vacker och gör stopp vid hänförande natur och fina byggnader.

  • Till start: 21,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Botkyrka 
  • Avgift: Nej 


I Salem och Botkyrka runt Bornsjön.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Salems kyrka

Kyrkan som ligger inbäddad mellan stora ekar, lindar, alar och björkar uppfördes redan på 1100-talet. I slutet av samma århundrade kallades kyrkan för slem, som betydde oduglig, fattig och gammal. Namnet ändrades dock till Salem på 1600-talet.

Skårby gård

Ett säteri från 1600-talet vid södra sidan av Bornsjön. Skårby är omtalad som boplats sedan järnåldern och på 1660-talet blev det ett säteri. År 1907 tog Stockholms stads vattenledningsverk över Skårby gård och 1949 revs de flesta byggnaderna. Idag ingår resterna av Skårby i Bornsjöns naturreservat.

Bergaholm

I området runt Bergaholms gård finns ett 100-tal fornlämningar. Här finns bland annat den väl bevarade Bergaholmsstenen från 1000-talet med inskriften "Östen lät resa stenen efter Torgärd, sin syster, Hallbjörn efter sin moder". Strax öster om gården ligger Bergaholms gravfält som består av cirka 125 gravar från äldre och yngre järnåldern.

Vällinge

Ett gods bestående av Vällinge kapell, Vällinge kvarn och hemvärnets stridsskola. Under 1530-talet ägdes området av bönder men inlöstes efter hand av staten. 1623 grundades ett mässingsbruk som också ägdes av staten. I början av 1700-talet övergick det i privat ägo.

Sturehovs slott

Slottet fick sitt namn efter en av Sturarna, Mauritz Sture, på 1580-talet. Huvudbyggnaden idag uppfördes på 1780-talet men de två flyglarna är ungefär hundra år äldre. Ursprungligen var flyglarna uppförda i karolinsk stil men anpassades till gustaviansk stil för att passa det nybyggda slottet när det uppfördes. Sturehov är idag konferensanläggning med festvåning. Det finns även ett väldigt trevligt trädgårdsfik inomhus, vid namn Voltaire & vänner.

Öppet lördagar och söndagar mellan 11-16:30.
Tel: 08-530 28 240

Länkar

Norsborgs herrgård

Byggnaden brann ner i april 2019. Gården uppfördes i slutet av 1700-talet av Johan Liljencrantz. Johan som tidigare hade uppfört Sturehovs slott var finansminister hos Gustav III och ägare av Mariebergs porslinsfabrik. Området där gården byggdes kallades tidigare Borg. Hustrun till Johan hette Eleonora men kallades Nora och då blev gården kallad Noras Borg och sedermera alltså Norsborg.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bornsjön naturreservat
Bornsjön gav tidigare Stockholmarna sitt dricksvatten. Men nu är sjön fridlyst så man får inte bada men dock vandra runt den 11 km långa naturstigen med 45 infoskyltar.
OrtSödertälje
Tumba bruk och bruksmuseum.
Bruket kan besökas även när inte museet är öppet. Studera byggnader för sedeltillverkning och den tydliga uppdelningen av bostäder för arbetare ledning. ...
OrtBotkyrka
Hågelby 4H-gård.
En gård med de vanligaste lantbruksdjuren där barnen kan komma nära djuren. Gården är del av en folkpark med många aktiviteter och storslagna planer.
OrtBotkyrka
Hågelbyparken
En folkpark som är inrymd på LM Ericssons gamla gård. Här finns nåt för alla; en folkpark. Härligt fik, lanthandel, restaurang i herrgården, stor park, bilbana, 4H-gård och dans kvällstid. 
OrtBotkyrka
Norsborgs gård
Förr i tiden var vatten mer en hjälp än ett hinder. Närmsta grannen (man bara räknade andra gods) var således Asknäs gård på Ekerö rakt över sundet. Rofyllt parkområde mot vattnet samt bra promenadvägar österut längs vattnet.
OrtBotkyrka
Sturehovs slott.
Fick sitt namn efter en av Sturarna, Mauritz Sture, på 1580-talet, men slottet är från 1780. Här finns en vacker park, ett riktigt bra kafé samt försäljning av konsthantverk.
OrtBotkyrka