Bornsjön naturreservat


Bornsjön gav tidigare Stockholmarna sitt dricksvatten. Men nu är sjön fridlyst så man får inte bada men dock vandra runt den 11 km långa naturstigen med 45 infoskyltar.

  • Till start: 22,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 


Bornsjöns naturstig

Bornsjön var Stockholmarnas leverantör av dricksvatten tills 1920 då sjön blev fridlyst och Mälaren tog över. Man får alltså inte bada i sjön, däremot är man välkommen att besöka området runt och enklast genom att vandra naturstigen som totalt är 11 kilometer lång.

Det är inte bara naturupplevelser längs stigen utan även en rad äldre byggnader och fornlämningar. För fågelintresserade är strövområdena perfekta då de skygga Storlomsfåglarna häckar runt sjön.

Bornsjön naturreservat
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sturehovs slott.
Fick sitt namn efter en av Sturarna, Mauritz Sture, på 1580-talet, men slottet är från 1780. Här finns en vacker park, ett riktigt bra kafé samt försäljning av konsthantverk.
OrtBotkyrka
Ekerö - en natt på Rastaholm och Adelsö runt.
Denna mälarutflykt bjuder på allt från världsarv till ett utsiktstorn med milsvid utsikt. Efter några stopp och en natt på vackert belägna Rastaholm tar man bifärjan till Adelsö och Hovgården.
OrtAdelsö
Norsborgs gård
Förr i tiden var vatten mer en hjälp än ett hinder. Närmsta grannen (man bara räknade andra gods) var således Asknäs gård på Ekerö rakt över sundet. Rofyllt parkområde mot vattnet samt bra promenadvägar österut längs vattnet.
OrtBotkyrka
Södertälje och Taxinge slott
Börja med en tur på barnens favorit, Tom Tits experiment, och avsluta dagen med en picnic i slottsparken. Du hinner även med lite kungligt!
OrtNykvarn
Hågelby 4H-gård.
En gård med de vanligaste lantbruksdjuren där barnen kan komma nära djuren. Gården är del av en folkpark med många aktiviteter och storslagna planer.
OrtBotkyrka
Café Anna Giertz - Hågelbyparken.
I Hågelbyparken i Klockhuset på Hågelby gård ligger detta sommaröppna café. Här serveras hembakt och lättare måltider, ekologiskt och närproducerat.
OrtBotkyrka